luni, 6 martie 2017

Citate - Caderea Constantinopolului - Vintila Corbul

In ultima perioada am tot vazut la TV seriale-telenovela cu iz istoric care prezinta mari oameni de stat ai Imperiului Otoman, in special Suleyman Magnificul, serial care am inteles ca a iscat multe controverse in Turcia, ajungandu-se pana acolo incat autorii serialului si protagonistii sa fie blestemati de primul ministru al tarii.
Istoria m-a fermecat intotdeauna, eu nu o vad ca pe o insiruire de date, nume de regi si imparati, batalii pierdute sau castigate.
Pentru mine istoria insemana felii de viata din alt timp, franturi dintr-o realitate care nu se pierde in negura timpurilor ci se pastreaza acolo.
Romanul lui Vintila Corbul - Caderea Constantinopolului este (si) sub acest aspect, fascinat.
Un roman care te face sa simti ca ai pasit in alt timp inca de la citirea primelor randuri, un roman care te face sa simti ca data de 29 mai 1453 a schimbat cu adevarat istoria.
Eu am citit aceasta carte avand senzatia ca vad un film, este fascinanta!
Dar mai bine sa-i las pe altii mai priceputi sa va spuna cate ceva despre acest roman:
"Caderea Constantinopolelui, romanul lui Vintila Corbu, este bestseller absolut in Romania, numai primul tiraj, in anii `80, fiind de 192.000 de exemplare. Caderea Constantinopolelui este numele sub care e cunoscuta cucerirea capitalei Imperiului Bizantin de fortele Imperiului Otoman, sub comanda sultanului Mehmed al II-lea. Caderea Constantinopolului a însemnat nu numai sfârsitul Imperiului Roman de Rasarit si moartea ultimului împarat bizantin, Constantin al XI-lea, dar si o victorie strategica de o importanta cruciala pentru cucerirea estului mediteranean si al Balcanilor de catre otomani."sursa:https://www.goodreads.com 

Cartea a fost editată în franceză, greacă, arabă, iar în Franța a fost difuzată și sub formă de teatru radiofonic .
Despre Vintila Corbul o sa va mai spun ca a scris scenariul pentru filmele lui Sergiu Nicolascu " Un comisar acuza", "Revansa", "Nea Marin Miliardar", ca a parasit Romania in 1979, a trait si a murit la Paris si o sa inchei adaugand ca a fost extrem de prolific ca autor, cartile lui fiind si multe si bune.

"Uciderea în masă a prizonierilor era o cruzime inutilă?... Nu! Era un act politic cu o semnificaţie precisă. Căpeteniile lumii occidentale erau înştiinţate pe această cale că sultanul Baiazid le arunca mănuşa şi că gestul lui echivala cu o provocare adresată întregii creştinătăţi. Nu trimisese el un mesaj plin de sfidare regelui Sigismund al Ungariei, prin care îl prevenea că, după cotropirea pustei maghiare, nu se va opri decât la Roma, unde va transforma altarul bisericii San Pietro în iesle pentru cai? Rupea toate punţile fiindcă nu se temea de nimeni şi de nimic."

"Dumnezeu înseamnă adevăr, iar adevărul este acelaş pentru toată lumea" 


Mai multe gasiti pe blogul Zinei unde veti afla ca totul a pornit de la Ella   

21 de comentarii:

  1. Multumesc de recomandare. Si mie imi place istoria! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Și totuși, câte adevăruri par a exista, despre același lucru...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cand am implinit 12 sau 13 ani, bunicul meu m-a intrebat: "tu stii ce insemna adevar?"
      eu am raspuns: "ceva adevarat".
      atunci bunicul meu mi-a spus ca nu explici niciodata un lucru prin el insusi si ca sa invat sa gasesc raspunsuri si sa inteleg sensul cuvintelor mi-a facut cadou DEX-ul, Dictionarul Explicativ al Limbii Romane.
      fascinanta carte mi s-a parut atunci, fascinanta mi se pare si acum.
      am cautat, cum altfel si definitia adevarului.
      nu-mi amintesc cuvant cu cuvant ce am citit dar stiu ca am retiunt ca adevarul reprezinta un lucru in concordanta cu realitatea...mai tarziu am inteles ca aceasta reprezinta doar o fateta a adevarului...

      Ștergere
  3. O poveste excelenta ce te tine cu sufletul la gura de la inceput pana la ultima pagina. Autorul imbina istoria cu fictiunea intr-o maniera incantatoare dând nastere unor emotii atat de puternice si atat de variate.
    pupici Pandhora, o saptamana excelenta îti doresc draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai faccuto descriere perfecta a cartii, felicitari! :)

      pup si eu, faina sa-ti fie si tie saptamana! :*

      Ștergere
  4. Cărțile cu subiect istoric, piesele de teatru sau filmele, fie ele documentare sau artistice cu subiect istoric, mă atrag parcă mai mult decât orice alt gen. Xaba îmi spune: ”cum vezi o crinolină, parcă ești în extaz”. Ceea ce este aproape adevărat, el preferând mai mult ficțiunea de tip SF, eu genul istoric, dar și fantasy. Căderea Constantinopolului este o creație excepțională, de mare succes, a lui Vintilă Corbul. Cea mai vândută carte din beletristica românească, iar în Franța difuzată și sub formă de teatru radiofonic. O mare realizare, o carte care mi-a plăcut foarte mult și căreia mă bucur că i-ai acordat această postare, dragă Pandhoraa!
    O săptămână minunată îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. absolut exact ce ai spus!
      iti inteleg atractia pentru trecut si cum ar putea fi altfel?
      pentru un artist, trecutul istoric poate fi o mina nu de aur, de diamant! :)
      mi-ar placea sa vad ilustrata de tine o carte de povesti cu subiect istoric...probabil nu are sens ce spun dar imi imaginez ce ai reusi tu sa conturezi, ar fi wow! :)

      Ștergere
    2. Să știi că și mie! Una din Franța lui Louis le Soleil sau din Italia renascentistă! ;) :)

      Ștergere
  5. Eu am inchis cartea asta dupa primele randuri, nu am putut niciodata mai mult. Cei care pot asemeni dumneavoastra au tot respectul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca asta a fost si reflexul meu cand am inceput cartea pentru ca in primul paragraf este descris cu o precizie teribila rtezarea cu securea a unui cap
      mi-am facut curaj si am continuat, mi-am zis ca daca oamenii autrait asta, pot si eu sa citesc macar :)

      m-as bucura daca ne-am tutui, te mai astept :)

      Ștergere
  6. Un roman care m-a fascinat! :) L-am citit de doua ori, cu muuulti ani in urma! Si l-am "asezat" pe acelasi loc cu romanele lui Al Dumas. :) La vremea aceea nu-mi venea a crede ca un autor român a scris atat de fain! Dupa acest roman au urmat altele scrise de români: Draculestii, de Viorica Rogoz; Cavalerii, de Ioan Dan...
    Multumesc pentru reamintire.

    Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt fericita sa regasesc si la altii senzatiile traite de mine la lectura acestei carti :)

      o saptamana minunata si tie draga Diana, multumesc! :)

      Ștergere
  7. Si eu iti multumesc pentru reamintire!
    Istoria va ramane mereu fascinanta, desi mereu voi avea anumite nedumeriri daca ce citesc a fost sau nu asa!

    O saptamana minunata, draga Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. convingerea ferma nu o vom avea niciodata dar ce mai conteaza?
      evenimentele au avut loc, restul tesaturii...e urzeala istoriei :)

      pup si eu, Suzana, faina sa-ti fie si tie saptamana!

      Ștergere
  8. Eram mica, foarte mica atunci cand am citit cartea. Nu imi aduc aminte mare lucru din ea. Probabil nici nu intelegeam totul pe atunci. Poate ca ar trebui sa o recitesc, sa o vad cu mintea de acum.

    RăspundețiȘtergere
  9. vai, oftez, am citit cartea - a fost o adevărată cucerire găsirea cărţii (pe atunci !)... mi-a plăcut enorm, cât este de mare cartea am citit-o, aş spune, cu sufletul la gură ! filmul nu am reuşit să-l văd pentru că scenele din roman ar fi fost prea dure ca să le şi văd !!!
    citatul ales îmi place !
    felicitări pentru postare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te inteleg perfect!
      nici eu nu am vazut filmul dar ma indoiesc ca s-ar ridica la valoarea cartii.
      oricum, este o lucrare de exceptie1

      multumesc pentru aprecieri :)

      Ștergere
  10. Mulțumiri pentru recomandare, dragă Pandhora! Am avut cartea aceasta în bliblioteca părinților mei, o văd în ochi și acum, dar.... nu am reușit să o citesc! Nu știu cum am „reușit” această omisiune. Când voi merge pe la ai mei, am să o iau negreșit și să o citesc. Subiectul este unul copleșitor, care m-a pasionat întotdeauna. O altă povestire impresionantă a Căderii Constantinopolului este cartea grecului Kostas Kiriazis - „Constantin Paleologul”. Poate ai citit-o. Istoria rămâne cea mai fascinantă „poveste” a omenirii.
    Numai bine îți doresc cu drag, Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu cunosc cartea pe care mi-o recomanzi dar am s-o caut.
      m-as bucura sa-ti aflu parerea dupa ce vei citi Caderea Constantinopolelui :)

      o saptamana perfecta iti doresc la randul meu, draga Alex! :)

      Ștergere