vineri, 2 martie 2018

Clubul Condeielor Parfumate - El, Parfumul

Imi amintesc foarte clar parfumul bunicii mele, fara sa stiu a-l numi pentru ca el

era "capturat" intr-o sticluta cu vaporizator si pompita imbracata in matase cand mov, cand indigo, niciodata roz.
Si pentru ca, la intrebarea mea, cum se numeste, ea spunea, eau de cologne
Mi-l amintesc atat de bine pentru ca era mereu acelasi, pentru ca, fiecare obiect purtat de ea avea impregnata aroma aceea inconfundabila de pudra fina, de lacramioare si poate narcise, poate tuberoze, nu stiu, spre aceste flori mergea imaginatia mea de copil facand asocieri cu florile care ei ii placeau, le prefera pe cele albe.
Trebuie sa va mai spun ca nu mi-au placut niciodata batistele, mi se pareau obiecte carora trebuie sa le porti de grija, asta pentru ca, copil fiind le pierdeam fara niciun regret dar care uff, erau atat de necesare.
Dar batistele bunicii, ei bine, ele erau altceva!
Ea iubea batistele.
Simple, de un alb de culoarea perlei, avand colturile usor tighelite cu matase in acelasi ton cu materialul care era usor matasos, fara a fi din matase.
Evident ca batistele ei pastrau cel mai mult inmagazinat ca intr-o caseta formata din multele fire ale tesaturii, acel parfum suav dar persistent.
Am ramas cu credinta ca bunica mea purta un singur parfum si cred ca marea majoritate a celor din generatia ei facea acelasi lucru.
In prezent noi facem exact invers si asta pentru ca ne plac parfumurile dar pierdem din vedere...Parfumul.
Si, ceea ce nu credeam a fi posibil, s-a intamplat!
Peste ani, am regasit intamplator acel parfum, spun intamplator pentru ca nu-mi imaginam ca l-as gasi motiv pentru care nici nu l-am cautat.
Nu stiu daca era fix acela dar cand l-am simtit a fost...el, pudrat, inflorit din flori albe, suav si profund.
Vorbesc despre Glamour - Eau De Cologne Bourjois.
Chiar daca Bourjois exista de la sfarsitul anilor 1800, tot ce stiu despre el, dragul sufletului meu, este ca a fost lansat prin anii 50, ca este un parfum aldehidic floral cu note de citrice.
Am avut sansa sa-l port cand eram foarte tanara, apoi a disparut...
Chiar daca era doar o apa de colonie, avea o consistenta usor uleioasa, avea un fel de consistenta tangibila.
Se insera in piele, plutind apoi in vapori invaluitori care ma imbracau in ceva minunat de invizibil, dar parfumat.
Am aflat ca acea varianta nu se mai produce.
L-am intalnit in vanzari ocazionale pe ebay dar nu am fost atat de increzatoare incat sa risc, incercand.


Da, el este fara doar si poate parfumul meu, parfumul meu pierdut, dar atat de al meu.
Un parfum care chiar ma facea fericita...

sursa foto: Glamour, Bourjois by Ernest Beaux, 1950 (Image: T. Brack's archives)


Postare inscrisa in Clubul Povestii Parfumate care a implinit 7 minunati ani.La multi si parfumati ani, clubului si mebrilor sai!Felicitari Mirelei pentru determinarea si pasiunea cu care a facut posibila existenta acestei incantatoare intamplari care a rezistat atat de mult timp in aceasta lume, si ma refer strict la blogosfera, atat de schimbatoare.... 

24 de comentarii:

  1. Dragă Pandora, în primul rând îți spun La mulți ani frumoși, Condeier parfumat drag! :)
    E mai mult decât emoționantă povestea ta, e o amintire caldă și parfumată rară, aproape de sufletul tău, poate al multor cititori!
    Faptul că ai căutat parfumul bunicii tale dovedește iubirea nepieritoare, dovadă că ceea ce-ai găsit, atât de asemănător, fiind lucrul palpabil în care se transformă amintirile dragi.
    Glamour - Eau De Cologne Bourjois, mărturisesc că nu l-am mirosit, dar am convingerea că e fresh și bun și, mergând pe urma numelui, simt că ți se potrivește! Poate îl vei regăsi, așa cum am găsit și eu parfumuri asemănătoare între ele, fiind fidelă floralelor albe, ușor lemnoase, ușor verzi și aromate.
    Apreciez că te-ai gândit și la mine, gazda pe care nu toți o observă, așa cum puțini se gândesc că e o muncă...Pentru că în primul rând e o pasiune, iar ceea ce e greu se uită. Știi, 7 ani înseamnă mult, atât cât îi trebuie unui copil să fie apt de a face față cursurilor de la școală. Și e minunat că am reușit asta...ÎMPREUNĂ! :)
    Weekend minunat și parfumat îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum am mai reamintit si cu alte ocazii, invitatia de a ma alatura Clubului venita de la CARMEN si acceptul tau, m-au onorat pentru ca voi toti Condeierii erati si ati ramas speciali :)
      Pasiunea pentru scris si parfumuri sunt sigura ca ti-a dat energie atunci cand ajungeai la limita pentru ca, 7 de moderare facuta cu dragoste si interes in sustinerea unei idei care s-a materializat intr-un Club nu poate fi decat admirata si admirabila!

      Cat despre alegerea mea, da...ea impleteste o amintire chiar diafana as spune cu ceva ce s-a materializat intr-un parfum nu scum dar pentru mine, absolut perfect
      Asa cum spuneai in articolul tau si cum de altfel ti s-a si intamplat, aceasta apa de colonie exista dar s-a transformat, s-a transformat in ceva ce nu imi spune nimic :(

      Te imbratisez si astept cu interes sa citesc multe povesti parfumate :)

      Ștergere
  2. mi-ar placea sa am un parfum al meu de care sa isi aminteasca copiii peste ani. era frumoasa moda batistelor, era eleganta.
    frumoasa amintirea ta despre bunica. ma duce cu gandul la Ionel Teodoreanu si bunica lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ideea de continuitate mi se pare importanta dar si greu de realizat
      bunica mea a fost o persoana speciala, pentru mine cu siguranta,amintesc de ea foarte des in postarile mele pentru ca imi face placere sa ma raportez la ceva si la niste timpuri in care calitatea,nu doar a obiectelor dar mai ales a oamenilor era respecatata :)

      Ștergere
  3. L-ai întâlnit dar nu știi dacă e fix acela...
    Nimic din prezent nu seamănă cu ceva din trecut...
    Nici măcar noi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca e neaparat trist, probabil ca putin e, dar cu siguranta e adevarat ce ai spus...

      Ștergere
    2. Trăim într-o lume aparent evoluată, în care renovarea toaletelor dintr-o școală este un eveniment excepțional - https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/primarul-din-piatra-neamt-a-taiat-panglica-la-inaugurarea-a-trei-toalete-de-la-o-scoala-gimnaziala-867348

      ...chiar daca alții ne-au luat-o înainte în materie de toalete... ;) - https://www.zfilme-online.net/half-girlfriend-2017-filme-online-subtitrat.html

      Ștergere
  4. De cate ori scrii despre bunica ta ma trec fiorii!
    Incepand cu numele ei foarte deosebit, Safta si cu felul de a prepara cafeaua, ma face sa o percep ca pe o doamna subtirica si mai mereu cu palaria pe cap cu manusi si asa cum scrii astazi cu batiste parfumate! Si eu iubesc batistele! :)) Si acum am o "colectie" de batistute pentru copii, daca îti amintesti anii 80-90. Asa ca si bunica ta si mama tot un singur parfum purta.
    Hai sa facem un salt înapoi în timp si sa mai îmbratisam o data pe cele doua doamne deosebite, bunica ta si mama mea!
    Pupici, "cutiuta" parfumata! (doar azi!) :))
    Un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi esti nesfarsit de draga, te imbratisez nespus, ca sa zic asa!
      ❤️❤️❤️

      Ștergere
  5. Parfumul e neprețuit, mai ales când ne aminteşte de persoane dragi sufletului nostru. Are darul de a răscoli amintiri şi a-şi păstra aromele intacte printre ele. Frumos ne aminteşti de copilărie! La mulți ani parfumați! 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat, parfumul nu e doar un accesoriu dar prea putin inteleg asta 🙂
      La multi ani parfumatiiti doresc la randul meu!

      Ștergere
  6. Da, m-ai făcut să îmi amintesc și eu de bunica mea. Și ea avea batiste, dar nu avea parfum. Punea, însă, printre ele, plante uscate: busuioc, mentă, lavandă... Și avea parfumul ei special, de bunică...
    Frumoase amintiri! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amintirile au parfum, mereu am spus asta 🙂
      Minunat parfumate si amintirile tale 🙂

      Ștergere
  7. Deştepţi nostalgii în suflete, amintiri dragi din copilărie, miresme, persoane, lucruri dragi. La mulţi ani parfumaţi, Pandhora! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. O primăvară frumoasă și parfumată, dragă Pandhora! Abia astept ca mireasma neasemuită a pomilor înfloriți și a frumuseților primăverii, să inunde orașele, satele, întreaga natură.
    Toate cele bune! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc draga Alex ca ai trecut pe aici cu frumoase urari si, oh da, asta imi doresc si eu! 🌺

      Ștergere
  9. E foarte sensibila legatura intre amintiri si parfumul lor care chiar a existat, la propriu. Si e atat de frumos sa-l redescoperi peste ani! Multumesc, draga Pandhora pentru poveste!
    O duminica perfecta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intotdeauna cu drag, Suzana!
      Constient sau nu, ne raportam la trecut, cu gustul si parfumul lui si incercam sa regasim sau sa recreem, constient sau nu, ceea ce amintirile scot la suprafata 🙂

      Ștergere
  10. Cred ca prin clasa a V-a mi s-a deschis "pofta de parfum"; aveam o profa de franceza super eleganta si folosea un parfum pe care mi-l amintesc doar ca... idee. :) Cate amintiri pot trezi parfumurile! :) Minunata povestea ta!
    Si mie-mi plac batistele! Da, sunt o demodata, dar prefer batistele din "panza" celor de hartie - n-o fi practic, dar nu-mi pasa! :)

    La multi ani, drag condeier parfumat! :) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pup si eu Diana, condeier iubitor de batiste, parfumuri si amintiri ❤️

      Ștergere
  11. Hmm, EU ca și bunica ta as tinde să am același parfum. Fleur de Bois de la Issey Miyake apărut în ediție limitată în 2010 e unicul parfum pe care nu l-aș schimba cu nimic. Din păcate nu se mai produce. Acum 2 ani l-am tot cautat pe net să-l cumpăr. Am găsit doar unul pe ebay, destul de scump, dar ce nu faci pentru preferințe. Din păcate, semăna, dar nu era același și nici persistenta nu era aceeași. Nu îl mai caut, dar tare as vrea sa l mai simt odată pe pielea mea. Mi-ar provoca multe amintiri.
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te inteleg perfect!
      Si eu mi-as dori ca macar o data sa mai simt Glamour pe pielea mea dar eu, spre deosebire de tine am ezitat sa-l comand pe ebay si se pare ca am fcyt bine.
      temerea mea a fost ca nu va fi la fel si din experienta ta e clar ca asta e perfect posibil.
      saptamana minunata iti doresc si eu!

      Ștergere
  12. Bunicile sunt nişte năluci vii care ne pândesc cu dragoste întotdeauna, iar noi le căutăm cu regret. Poate şi pentru că lumea bunicelor a fost mai elegantă, mai nobilă. Textul m-a purtat într-o altă lume.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar daca au fost diferite, bunicile noastre au fost minunate si ne-au amprentat.
      Suntem norocoase :)

      Multumesc pentru apreciere, o pretuiesc in mod special venind de la o persoana cu adevarat buna prietena cu scrisul.

      Ștergere