O gutuie-n poezie dar... si in farfurie....
Daca ar fi sa aleg o frumoasa a fructelor de toamna, as alege fara sa clipesc gutuia... Atragatoare "blonda",cu o piele lucioasa si frumoasa, cu un parfum discret dar persistent...cum sa nu te lasi cucerit de ea...cum sa nu-ti doresti sa o gusti? :) Asa ca m-am gandit sa va dau o mana de ajutor...
Mai intai...gutuia in cateva versuri apartinandu-i lui Adrian Paunescu : Galbenă gutuie
Dulce, amăruie
Lampă la fereastră
Toată iarna noastră!
Mai apoi, gutuia intr-o reteta dupa care ma topesc:
- 2 gutui potrivit de mari,
- nuca maruntita dar nu macinata,
- scortisoara,
- zahar - o lingura,
- miere - doua lingurite.
Gutuile se sterg foarte bine de puf,se taie pe jumate, eliberand mijlocul fructului de samburi si scobind putin gutuia. Fructele se tavalesc bine de tot prin zahar tos si scortisoara,se pun in tava de la cuptor tapetata cu hartie de copt (cuptorul trebuie incalzit in prealabil) si se lasa 10 min. Ulterior se adauga in scobitura fiecarei gutui nucile,putina miere si se mai dau la cuptor inca 10 min. Nu va ramane decat sa le savurati...sunt la fel de gustoase atat calde cat si reci...
Am avut dreptate?Nu este gutuia frumoasa frumoaselor? :)
Gata! M-ai dat gata cu postarea...Unde găsesc acum gutui?
RăspundețiȘtergerețuică de gutui, am gustat doar; era tare de tot!
RăspundețiȘtergerecât despre fructul în sine îmi plăcea când eram copil, acum... nu mai știu :)
pai unde sa-si tina toamna parfumurile? in gutui, in crizanteme si-n struguri :) buna reteta ta! si eu perpelesc gutui in cuptor, asa, mai pe la sfarsitul toamnei. si mai scap din intamplare cate-o felie de gutuie in vreun pahar cu vin rosu...
RăspundețiȘtergereVera: ufff...ce sa spun eu acum?
RăspundețiȘtergereuite...iti las tie o portie dubla de gutui:)
Scorchfield: poate ar fi timpul sa reincerci :)
RăspundețiȘtergereErys:si mie imi place vinul cu o feliuta de gutuie...mai ales cand este fiert :)
RăspundețiȘtergereMmmm, papa bun!
RăspundețiȘtergere:)
Tocmai am primit nişte gutui. Cre'că o să le fac "felul" după modelul propus de tine.
Sunt sigură că vor fi o minunăţie!
blue: ce bineee :)
RăspundețiȘtergeresa-mi povestesi cum ti-au iesit :)
bunica ne cocea gutui in soba, erau atat de bune
RăspundețiȘtergereMircea: trebuie sa fi fost tare gustoase...eu nu am mancat niciodata gutui pregatite asa...dar mi-as dori :)
RăspundețiȘtergereSună... aromat...
RăspundețiȘtergereMie îmi place la nebunie compotul de gutui, cu scorţişoară.
Max: stii ca de mult nu am mai mancat compot de gutui?mi-ai dat o idee :)
RăspundețiȘtergereCe bine arata gutuile si ce bine suna reteta!! Incerc si eu zilele astea! :)
RăspundețiȘtergereDiverse: sa-mi spui daca ti-a placut :)
RăspundețiȘtergereHmmm...ce bine arată. Şi ce ai scris (reţeta) inspiră la... gust, aromă şi iubire :)
RăspundețiȘtergere:) clar ca gutuia este frumoasa frumoaselor!
RăspundețiȘtergereNoi la birou facem, începând cu octombrie o adevarata cura de gutui. Unul dintre noi cumpara gutui mari, aromate (din aprozarele turcesti), le taiem în felii subtiri, indepartam miezul lemnos si le servim asa proaspete/crude. Sunt cei drept acrisoare si dupa ce muscam ne cam strâmbam, dar aroma ne-a facut dependenti! :))
Sa ai o zi aurie si aromata ca o gutuie coapta! ;) pupici
Oana: mi-a placut inspiratia legata de...iubire :)
RăspundețiȘtergerecARMEN: foarte bine faceti...si mie imi place sa mananc gutuia feliata subtire...ador parfumul gutuilor :)
RăspundețiȘtergerepafrumata sa fie si ziua ta....pup Carmen dulce :)
:) foarte interesanta reteta ...pare foarte bun ..promit sa incerc si dupa iti spun:) seara faina
RăspundețiȘtergeregeanina: abia astept :)
RăspundețiȘtergere