luni, 24 octombrie 2011

O gutuie-n poezie dar... si in farfurie....



Daca ar fi sa aleg o frumoasa a fructelor de toamna, as alege fara sa clipesc gutuia... Atragatoare "blonda",cu o piele lucioasa si frumoasa, cu un parfum discret dar persistent...cum sa nu te lasi cucerit de ea...cum sa nu-ti doresti sa o gusti? :) Asa ca m-am gandit sa va dau o mana de ajutor...

Mai intai...gutuia in cateva versuri apartinandu-i lui Adrian Paunescu :
Galbenă gutuie
Dulce, amăruie

Lampă la fereastră
Toată iarna noastră!

Mai apoi, gutuia intr-o reteta dupa care ma topesc:
- 2 gutui potrivit de mari,
- nuca maruntita dar nu macinata,
- scortisoara,

- zahar - o lingura,

- miere - doua lingurite.


Gutuile se sterg foarte bine de puf,se taie pe jumate, eliberand mijlocul fructului de samburi si scobind putin gutuia.
Fructele se tavalesc bine de tot prin zahar tos si scortisoara,se pun in tava de la cuptor tapetata cu hartie de copt (cuptorul trebuie incalzit in prealabil) si se lasa 10 min. Ulterior se adauga in scobitura fiecarei gutui nucile,putina miere si se mai dau la cuptor inca 10 min. Nu va ramane decat sa le savurati...sunt la fel de gustoase atat calde cat si reci...
Am avut dreptate?Nu este gutuia frumoasa frumoaselor? :)


20 de comentarii:

  1. Gata! M-ai dat gata cu postarea...Unde găsesc acum gutui?

    RăspundețiȘtergere
  2. țuică de gutui, am gustat doar; era tare de tot!

    cât despre fructul în sine îmi plăcea când eram copil, acum... nu mai știu :)

    RăspundețiȘtergere
  3. pai unde sa-si tina toamna parfumurile? in gutui, in crizanteme si-n struguri :) buna reteta ta! si eu perpelesc gutui in cuptor, asa, mai pe la sfarsitul toamnei. si mai scap din intamplare cate-o felie de gutuie in vreun pahar cu vin rosu...

    RăspundețiȘtergere
  4. Vera: ufff...ce sa spun eu acum?
    uite...iti las tie o portie dubla de gutui:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Scorchfield: poate ar fi timpul sa reincerci :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Erys:si mie imi place vinul cu o feliuta de gutuie...mai ales cand este fiert :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Mmmm, papa bun!
    :)
    Tocmai am primit nişte gutui. Cre'că o să le fac "felul" după modelul propus de tine.
    Sunt sigură că vor fi o minunăţie!

    RăspundețiȘtergere
  8. blue: ce bineee :)
    sa-mi povestesi cum ti-au iesit :)

    RăspundețiȘtergere
  9. bunica ne cocea gutui in soba, erau atat de bune

    RăspundețiȘtergere
  10. Mircea: trebuie sa fi fost tare gustoase...eu nu am mancat niciodata gutui pregatite asa...dar mi-as dori :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Sună... aromat...
    Mie îmi place la nebunie compotul de gutui, cu scorţişoară.

    RăspundețiȘtergere
  12. Max: stii ca de mult nu am mai mancat compot de gutui?mi-ai dat o idee :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce bine arata gutuile si ce bine suna reteta!! Incerc si eu zilele astea! :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Diverse: sa-mi spui daca ti-a placut :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Hmmm...ce bine arată. Şi ce ai scris (reţeta) inspiră la... gust, aromă şi iubire :)

    RăspundețiȘtergere
  16. :) clar ca gutuia este frumoasa frumoaselor!
    Noi la birou facem, începând cu octombrie o adevarata cura de gutui. Unul dintre noi cumpara gutui mari, aromate (din aprozarele turcesti), le taiem în felii subtiri, indepartam miezul lemnos si le servim asa proaspete/crude. Sunt cei drept acrisoare si dupa ce muscam ne cam strâmbam, dar aroma ne-a facut dependenti! :))
    Sa ai o zi aurie si aromata ca o gutuie coapta! ;) pupici

    RăspundețiȘtergere
  17. Oana: mi-a placut inspiratia legata de...iubire :)

    RăspundețiȘtergere
  18. cARMEN: foarte bine faceti...si mie imi place sa mananc gutuia feliata subtire...ador parfumul gutuilor :)
    pafrumata sa fie si ziua ta....pup Carmen dulce :)

    RăspundețiȘtergere
  19. :) foarte interesanta reteta ...pare foarte bun ..promit sa incerc si dupa iti spun:) seara faina

    RăspundețiȘtergere