In spatele figurilor celebre din istorie se afla tot oameni...
Barbati sau femei cu slabiciuni,gelozii si trairi dadatoare de emotii sau doar de placere...
Ca pentru o clipa sau mai multe au uitat ca NU sunt la fel ca ceilalti....nu este treaba mea...timpul i-a asezat pe fiecare dintre ei acolo unde le este locul...
Desi insurat cu Doamna Stanca,Mihai nu-si ascundea aventurile.Blonda si frumoasa Velica a fost marea lui Pasiune...
A cunoscut-o în 1595, când, după victoria de la Călugăreni, a fost invitat la Alba-Iulia, unde Sigismund Báthory l-a primit cu onoruri regale. Velica era fiica logofătului Ion din Piteşti şi a Doamnei Stana (fiica voievodului Mircea Ciobanul şi a Domnei Chiajna).Pe linie maternă se înrudea cu Basarabii şi Muşatinii, dar şi cu Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Velica era stabilită în Transilvania, fiind măritată cu italianul Fabio Genga, favoritul lui Báthory.În 1600, Mihai a revenit la Alba-Iulia. De atunci, voievodul s-a afişat cu amanta în public, impunând tuturor să i se închine „ca unei domniţe ce era şi ca unei doamne care ar putea fi“. De altfel, încă din 1599, ea folosea titlul acordat doar soţiilor de voievozi: „Gospodja Velica“ (Doamna Velica). În acelaşi timp, pe sigiliul personal figura şi pajura valahă. Mihai a instalat-o pe Velica la Târgovişte împreună cu soţul acesteia, martor neputincios al aventurilor nevestei sale.
"Prezenţa lîngã Mihai Viteazul a Velicãi s-a impus şi prin faptul cã aceasta cunoştea multe limbi strãine şi avea foarte multe relaţii, prin prisma soţului sãu, adãugînd marea influenţã asupra lui Sigismund Bathory. Cei care cred cã istoria se scrie doar pe cîmpul de luptã, poate ar trebui sã reflecteze şi asupra rolului jucat din umbrã de unii ,,diplomaţi“, în special de sex feminin, în lupta pentru atingerea unor idealuri. Dincolo de aspectul imoral al relaţiei dintre Mihai Viteazul şi Velica, nu putem ignora însã aportul adus de ,,ţiitoare“ la unirea Transilvaniei cu Ţara Româneascã..."spune ziaristul Alin Bujor.
Tabloul ii apartine lui Firans Franken II, pictor de curte al lui Rudolf al II-lea, care a surprins un moment din vizita lui Mihai Viteazul la Palatul Hradcany, din Praga, în primãvara anului 1601....
Sursa:Historia.ro
Bianca: o sa mai am si alte povesti...te mai astept :)
RăspundețiȘtergereMihai Viteazul, la fel ca şi Ştefan cel Mare, ca şi ceilalţi ce vin la fel ca ei în istorie; bărbaţi tari! :)
RăspundețiȘtergereScorchfield: asa zic si eu...barbati tari :)
RăspundețiȘtergereFemei puternice, sa li se astearna la picioare asa barbati...:D
RăspundețiȘtergeresophie: femei nu doar frumoase...femei adevarate:)
RăspundețiȘtergereViteaz si sensibil...asa da...si ea de asemenea, cu multa vitejie :)...si ce de realizari!:))
RăspundețiȘtergeredmd.: :)
RăspundețiȘtergereIubirea nu prea ţine cont de reguli. Ea se întâmplă şi gata. Dar sunt iubiri interzise care-şi spală greşeala prin ceea ce reuşesc să împlinească cei doi, inspiraţi şi potenţaţi intelectual de sentimentul împlinit. Sigur, multeori e nevoie să fii voievod ca să poţi împlini o iubire nepermisă, dar asta e altă mâncare de peşte.
RăspundețiȘtergereFrumos!
Blue: adevarata iubire nu poate fi decat frumoasa...oamenii pot si de cele mai multe ori o fac sa fie urata...
RăspundețiȘtergereAi dreptate, iubirea în sine e frumoasă, dar uneori răneşte pe cei care într-un fel sau altul sunt prinşi între cei doi parteneri. Dacă te gândeşti la soţii celor doi protagonişti ai postării tale, cu siguranţă că ei se vor fi simţit excluşi şi trişti că au pierdut iubirea partenerilor lor.
RăspundețiȘtergereCând iubirea aceasta mare vine după ce omul e angajat deja într-o relaţie, vor exista mereu "victime colaterale". Şi se pune întrebarea: poate o iubire să se edifice şi să reziste pe suferinţa altora?
Blue: depinde de cei doi protagonisti...despre iubire se spune ca este si oarba si cruda...
RăspundețiȘtergerea fost suficient de destept incat sa-si aleaga o iubire maritata si, astfel, pe niciunul dintre ei nu l-a durut capul :)
RăspundețiȘtergereSophie: e si asta un punct de vedere :)
RăspundețiȘtergereexista o vorba care spune despre casnicie ca este paravanul perfect in spatele caruia o femeie se poate dezbraca linistita pentru alt barbat...
eee....vorbe :))
In spatele unei povesti se afla o alta poveste, ma intreb care sunt lucrurile pe care noi nu le cunoastem din aceasta poveste, si despre ceea ce noi nu cunoastem cred ca s-ar putea scrie un roman reusit
RăspundețiȘtergereMircea Florescu: in general,ce nu se stie e mai interesant,mai savuros mai frumos sau mai urat chiar decat ceea ce se stie...:)
RăspundețiȘtergere