sâmbătă, 13 august 2011

Legenda siropului de artar

Una dintre legende spune că siropul de arţar ar fi fost descoperit de un şef iroquis (triburi de indieni atestate documentar că ar fi trăit aici în urmă cu 8 milenii - n.n.) pe nume Woksis. Întors să-şi recupereze toporul tomahawk pe care îl înfipsese în trunchiul unui copac, acesta nu a dat atenţie lichidului incolor ce a început să curgă după ce a scos toporul.
Din întâmplare, la poalele copacului era pus un vas din scoarţă de mesteacăn şi, astfel, picătură cu picătură "apa de arţar" a umplut bolul. A doua zi, soţia lui Woksis a observat că vasul este plin. Gândindu-se că este apă, aceasta a folosit conţinutul pentru a pregăti soţului său o tocăniţă. Întors acasă, Woksis a mâncat din tocăniţă şi i-a spus soţiei că tocana este dulce, dar delicioasă. Mirată, soţia a gustat din tocăniţă şi i-a dat dreptate. Descoperit printr-o întâmplare, siropul de arţar este ingredientul ce aduce bucurie papilelor gustative şi fericire pe chipul oamenilor din lumea întreagă. Siropul de artar poate fi folosit ca indulcitor pentru cafea sau ceai, dand o savoare catifelata sau ca topping pentru vafe, clatite, placinte, dar poate fi folosit si ca parte componenta a unui sos pentru diverse preparate culinare. Pe langa aroma deosebita si calitatile de indulcitor natural, siropul de artar este si o sursa excelenta de mangan si zinc, elemente benefice organismului uman.

Si acum sa vedem ce gust are legenda preparand clatite cu sirop de artar si whisky....

Pentru 10 clatite: 250 g făină, 75 g zahăr tos, două ouă, 200 ml lapte dulce, două pliculeţe zahăr vanilinat, un pliculeţ praf de copt, 50 ml ulei de floarea-soarelui, ulei pentru prăjit, 150 ml sirop de arţar, 30 ml whisky, puţină sare. Se amestecă într-un bol ouăle cu sarea, zahărul tos, zahărul vanilinat şi laptele dulce rece. Se adaugă praful de copt amestecat cu făina, cei 50 ml de ulei şi se amestecă Până se omogenizează ingredientele. Se încinge o tigaie, se unge cu ulei, se ia compoziţie cu o lingură şi se toarnă grămăjoare mici. Se lasă până încep să se formeze bule mici de aer la suprafaţă, se întorc cu o paletă şi se mai lasă două minute. Se scot pe o farfurie, se toarnă deasupra 

siropul de arţar amestecat cu whisky şi se servesc imediat.





sursa:www.jurnalul.ro

41 de comentarii:

  1. Prin anii '90 şi-o ţâră, când a început Astralul afacerea cu cablul TV, mi-am şi luat un abonament. Pierdeam nopţile zgâindu-mă la toate documentarele posibile. Într-unul din ele se povestea întreaga istorie a preparatelor cu sirop de arţar. Pentru că sunt foarte pofticios, am făcut ce-am făcut şi mi-am procurat o sticlă. Ştii la ce l-am folosit prima oară? La clătite!

    RăspundețiȘtergere
  2. Max Peter: si sunt sigura ca nu ai regretat :)
    bine...clatitele in stil american mai groase sunt mai gustoase cu sirop de artar....
    carnea pusa la marinat in sirop de artar e fantastica mai ales daca e foarte bine condimentata inainte de a fi pregatita...
    sigur...siropul de artar canadian nu se compara cu cel de la noi...si la ei chiar este de mai multe categorii in functie de concentratie si de tipul de copac...nu toti artarii sunt la fel de artari :))

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ai dat gata cu postarea asta...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-ai făcut o poftă de-mi lasă gura apă. Dacă v-ați uitat la Doi bărbați și jumătate vă spun doar atât. it's maple, maple, maplelicious...

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant! Aoleu, clatiteeeeeeeee cu sirop de artar! Trebuie sa incerc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vera : eu zic sa incerci niste clatite...cu ce ai tu prin casa....:))
    eu...pentru ca mi-am amintit de siropul asta fantastic de bun o sa fac o budinca cu dulceata...asta e....in loc de sirop de artar :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Zodrac : lasa lasa...nu te mai plange...ai uitat ca ai o sotie dulce? :)
    poate ar trebui sa pleci si tu la vanatoare...nu poti sa stii ce surpriza te asteapta la intoarcere :))

    RăspundețiȘtergere
  8. C.L.M.: creeaza dependenta :P
    lasa ca si prajiturica de la tine de pe blog...mmmm :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Trimite-mi şi mie câteva clătite! Pe e-mail, ca ataşament.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cel mai bun sirop existent pe lumea aceasta este Maple Syrup, adica siropul de artar, si este si normal daca tinem cont de faptul ca inainte de a fi descoperit de catre indieni l-au descoperit zeii si al beiau cu placere alaturi de ambrozie... Se pare ca zeul Marte a fost cel care a imbunatatit reteta de sirop de artar, in timp ce isi calea in foc un varf de sulita, fica lui Harmonia i-a adus o cana de seva de artar iar acesta a pus cana langa forja... de la caldura seva de artar s-a evaporat ingrosandu-se si devenind sirop... de atunci zeii au avut o bautura mult mai dulce si mai buna decat ambrozia.... Dar nimeni nu a stiut sa foloseasca acest sirop mai bine decit Iason si Medeea, in noptile petrecute pe Argo... avand ca asternut lana de aur.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu am știut de acest sirop,oare
    se găsește în comerț?
    Clătitele arată bestial..
    O seară minunată să ai scumpo!
    Pupicei..

    RăspundețiȘtergere
  12. din cauza acestor clatite, trebuie sa mananc ceva dulce, la ora asta...sunt foarte pofticioasa...

    RăspundețiȘtergere
  13. vreau clatiteeeeeeeeeeeee..dau ciocolata la schimb :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Zamfir de Turda : promit...atunci cand voi reusi aceasta performanta :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Ninu : nu stiam aceasta legenda...
    subtila trimiterea la Iason si Medeea si la ale lor nopti :)

    RăspundețiȘtergere
  16. *ELENA*: poti gasi al "Cora" sau in magazinele cu produse naturiste...o seara faina iti doresc si eu cu tot deargul :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Bengts fotoblogg: Thanks for your feedback :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Tamy : in cazul asta ma declar definitiv vinovata...pofta buna :))

    RăspundețiȘtergere
  19. unpisic : serveste-te te rog...si eu?cum primesc ciocolata? :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Tarotul si siropul de artar sunt bucurii pe care nu le merit pentru ca nu sunt in stare sa le inteleg. Chimia mea e departe de descompunerea si recompunerea esentelor pana la si inapoi de la mangan si zinc. Raman un admirator al celor care au si asemenea gingase pasiuni.

    RăspundețiȘtergere
  21. liviuvelar : tu...compui si recompui cuvinte...o chimie cu mult mai speciala :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Sărut mâna Pandhora !
    stiam povestea dar am savurat-o şi pe cea scrisă de tine . Sunt un mare pofticios mai ales în ceea ce priveste dulciurile aşa că mi-am însusit reţeta oferită de tne . Oare eu de ce nu am luat niciodată sirop de arţar ? trebuie remediată problema !!

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce buuuun! Vreau şi eu!
    :P
    Habar n-aveam de istoria aceasta. Şi nici n-am gustat niciodată siropul de arţar.

    Mulţumim pentru tot ce ne ne înveţi, Pandhora!
    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  24. Si totusi intrebarea mea este... acest sirop se gaseste comercializat si la noi? Pentru ca eu nu am vazut si tare sunt curioasa sa vad cum e

    RăspundețiȘtergere
  25. buna dimineata Sorin...e pranzul dar daca eu de abia m-am trezit :))
    sunt sigura ca iti vei face niste clatite minunate :))
    nici eu nu rezist dulciurilor...recunosc cu mana pe inima :))

    RăspundețiȘtergere
  26. Blue: nu e timpul pierdut Blue...gusta...si...vei mai gusta :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Irina: il gasesti in hipermarketuri,in magazinele naturiste,plafar...
    sigur...este diferit de cel canadian pentru ca la noi cresc alte specii de artar...dar este oricum tare bun...poti face o mie de lucruri cu el...eu zic sa incerci :)
    ma bucur ca ai revenit...ai disparut o vreme :)

    RăspundețiȘtergere
  28. De aici imi cumpar eu Siropul de artarsi este Original produs chiar in Canada din Artar argintiu ce-a mai buna specie pentru sirop.

    RăspundețiȘtergere
  29. blue, nu pofti la deliciile aproapelui :)) pandhuta da-mi mie primul si-ti indeplinesc orice dorinta :))
    nici eu nu sunt sigur ca am gustat, eventual doar in necunostinta in vreun preparat. pana acum 3 ani nu mancasem fistic!?! stiam aroma in/de inghetata, care e si preferata.
    o alta observatie instantanee e ca e mai scump decat multe marci de wisky, si decat sheridans..sau varianta lui ninu e cea mai cea, folosita in tratamente, alergii, bronsite si gripe acute.
    am scris mai mult ca sa te asigur ca sunt cu ochii pe tine :)) sa fac si un gest a la de niro.
    il facui.

    RăspundețiȘtergere
  30. cosmin : m-am linistit atunci...:))
    credeam ca m-ai parasit definitiv pentru Blue...plangeam trista in batista dar acum zambesc cu gura pana la urechi :P
    in Canada am gustat prima data sirop de artar si am fost usor uimita pentru ca nu semana la gust cu nimic cunoscut...dar si cel de aici e fain...:)

    RăspundețiȘtergere
  31. Cosmin,
    Eu zic să-l gustăm amândoi odată. Vedem noi care-s consecinţele, dar până acum suntem amândoi virgini în ale siropului de arţar, deci pornim de pe picior de egalitate!
    :))

    PS. Pandoraaaaaa, nu joci cinstit! Mă refer la şantajul sentimental exercitat asupra lui Cosmin.
    :)))))))))))
    Oricum, plec la mare, aşa că săptămână eşti in avantaj. Dar revin eu cu forţe proaspete, atunci să te ţii!
    Vă îmbrăţişez pe amândoi, da' pe rând!
    :*

    RăspundețiȘtergere
  32. Blue: eu acum il inteleg si pe cosmin...a ramas sensibilizat de cand i-ai spus ca il iubesti...in fond...este si el doar un barbat...cum ar putea rezista? :))
    dupa ce gustati...sa-mi povestiti :)
    eu acum beau vodka cu multa multa gheata si dulceata de portocale siii...cateva capsule de canabis...cand am fost la Praga in primavara am gasit in magazine vodka cu canabis...am fost putin socata...mi-am revenit si am cumparat-o :))
    am si pentru voi cate un pahar daca sunteti amatori :)

    RăspundețiȘtergere
  33. Glumeam cu pseudogelozia aia, sper că s-a înţeles!

    Da, i-am spus că-l iubesc in momentul in care ceva ce scrisese el mai demult la mine, s-a legat uluitor cu altceva şi a dat nastere unei revelaţii de toată frumuseţea!
    În fond, prin el primisem un ajutor.
    Oricum, poţi să nu-l iubeşti? Spune tu!
    :))
    Mai ales după combinaţia vodka cu canabis!
    Cre'că e belea!

    RăspundețiȘtergere
  34. stiu Blue...asta a fost si fun-ul...sa ne jucam de-a gelozia pentru cosmin :))
    si da...sunt sigura ca e o persoana speciala...eu am interactionat putin cu el...
    uneori primim raspunsuri sau suntem indrumati intr-o directie care nici prin gand nu ne trecea prin ceea ce spune sau face o alta persoana...
    banalul nimic nu este intamplator...e mereu de actualitate :)

    RăspundețiȘtergere
  35. hmmm... cred ca mâine la micul dejun am sa "comand" clatite cu sirop de artar ;)
    Te pup, noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  36. CARMEN : sa te gandesti si al mine :)
    pup si eu...somn usor :)

    RăspundețiȘtergere
  37. ce discutii aveti; pandhora, iti spun un secret: cu blue sunt mai atent decat cu o chiftea. are niste miscari bruste care-mi starnesc incoerentul. nu am simtit nici un fas la declaratia aia. cine monitorizeaza stie.
    pana la urma, nu m-am intalnit cu voi, m-am intalnit cu monitorizarea. si uita-te si tu de ce ma iubeste; ii starnesc revelatii; ptii, ce s-a ales de sentiment; de propunerea mea indecenta s-a ales praful; si de mine s-a ales o persoana speciala :))mama ce am devenit. primului cu care schimb o vorba si ciocnesc un pahar ii spun: taci si asculta! eu sunt o persoana speciala! cred ca ii sar dintii de ras. WTF "@?
    pandhora, tine-mi un djt de-acolo; nu sunt amator si n-am fost niciodata :)) sunt ori virgin ori profesionist.

    RăspundețiȘtergere
  38. cosmin : si...cum esti pana la urma ? :)

    RăspundețiȘtergere
  39. cosmin: intrebarea era usor retorica dar...recunosc...ador jocul cuvintelor si tu esti maestru :)

    la aceasta suava intrebare"dar TU, carti citesti?"
    suav a fost si raspunsul lui Mimi :)
    la mine efectul este invers :))

    RăspundețiȘtergere