sâmbătă, 1 octombrie 2011

Rijstpap....





...sau orez cu lapte si prune uscate dar nu asa ca pe la noi... Despre aceasta reteta imi povestise unul din fratii mei...o incercase in Belgia... M-am bucurat sa o regasesc pe www.ce-retete-mai-fac-fetele.blogspot.com....

"Rijstpap este versiunea belgiană a binecunoscutului orez cu lapte, înbogăţită cu arome exotice precum şofran, scorţişoară şi păstăi de vanilie. Pare un desert banal în zilele noastre însă dacă vă vine a crede, prin secolul al 16-lea era considerat un lux datorită orezului şi aromelor exotice care erau accesibile doar familiilor de nobili.Iată cum prepara belgienii faimosul rijstpap cu prune uscate scăldate în bere brună…

Ingrediente: 150g orez cu bobul rotund de dimensiune medie, 1l lapte gras (sau lapte de soia ca sa fie de post), 1 băţ de scorţişoară, 1 priză de şofran (filamente de bună calitate), 1 praf de sare, 1 păstaie de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat), 75g zahăr (cam 6 linguri).Pentru prune: 400g prune uscate, 1 fâşie de coajă de lămâie (de la lămâi necerate), 400ml bere brună belgiană (Leffe, Chimay,…), 1 băţ de scorţişoară, 75g zahăr (de preferinţă brun)

Mod de preparare:

Întâi de toate hidratăm prunele în multă apă timp de 3-4 ore.Le scurgem apoi de apă şi le punem într-o crăticioară împreună cu coaja de lămâie, berea, băţul de scorţişoară şi zahărul.Fierbem la foc mic fără capac timp de 30 de minute până când prunele sunt moi şi lichidul e grosuţ ca un sirop.Între timp clătim orezul cu apă rece ca să nu devină cleios când îl vom fierbe.Punem apoi orezul într-o cratiţă împreună cu laptele, băţul de scorţişoară, filamentele de şofran, sarea şi păstaia de vanilie tăiată în două pe lungime.Dăm laptele cu orezul în fiert apoi reducem focul, acoperim cu un capac şi continuăm să fierbem înnăbuşit timp de 30min amestecând din când în când.Când orezul este fiert dar încă uşor crocant adăugăm zahărul şi mai fierbem înnăbuşit 5min. Când tot laptele a fost absorbit de orez şi am obţinut un orez cu lapte consistent dar totuşi cremos, scoatem băţul de scorţişoară şi păstaia de vanilie şi împărţim bunătatea în boluri.Servim călduţ sau rece împreună cu prunele uscate în sos de bere....."

Ce ziceti...incercam? :)

15 comentarii:

  1. Papa bun!
    :)
    Ador orezul cu lapte, rece şi peste care se presară scorţişoară.
    Şi mi-ai făcut o poftăăăăăă!
    Mă duc să-mi fac. Acum!

    RăspundețiȘtergere
  2. incercam, de ce nu? am copiat reteta, cand fac rost de prune si sofran, pun de-un orez d'asta pretios, mai mult de dragul prunelor uscate :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Blue: tare mult as fi vrut sa fac Rijstpap dar nu am prune uscate asa ca...in cuptor se coace acum o crema caramel :)
    sunt sigura ca orezul tau o sa fie grozav...pfta buna :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Erys : asa am zis si eu ca fac...si bine ca mi-ai amintit de sofran :)
    sa-mi povestesti cum ti-a iesit :)

    RăspundețiȘtergere
  5. IULISA : l-ai incercat?
    o seara faina iti doresc la randul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  6. În seara asta nu mai merge! Sunt deja ghiftuit...

    RăspundețiȘtergere
  7. :) esti grozava! mi-ai facut o poftaaaaa!
    Te îmbratisez, gospodina talentata ce esti! Un weekend minunat! pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. CARMEN: mi-as dori eu sa fiu...sunt dor curioasa si in cautare de experimente...in schimb tu...am vazut cu totii ce placinta grozava ai facut :)
    o duminica frumoasa iti doresc la randul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu ma incumet! Rafinamentul gastronomic mi se pare ceva complicat. Prefer fructele in stare cruda, cat mai vie! de gustat pe fiecare in parte, fara amestec. In rest am citit ca pe o pagina de basm oriental postarea ta! Ca lectura, am savurat-o!

    RăspundețiȘtergere
  10. Liviu Velar : daca ti-a facut placere atunci totul e perfect...multumesc pentru apreciere :)

    RăspundețiȘtergere