E vorba despre reclame din presa scrisă, evident, pe care le-am găsit prin diverse publicaţii vechi, iar motivul pentru care le pun aici este că mi se par, cel puţin la nivel de texte folosite, mult mai aproapiate de consumator decât multe dintre reclamele de azi.
Pentru inspiraţie sau pentru comparaţie, iată ce cumpărau românii prin 1930-1936.

Pasta de dinţi Chlorodont

chlorodont_1935 Cea mai populară pastă de dinţi din Europa la vremea respectivă, era produsă de Leowerke Factories din Dresden, Germania şi era promovată în România ca fiind produsul numărul 1 pentru igiena orală.
Se punea accent pe frumuseţe, pe aspectul fizic al copiilor şi pe gustul mentolat şi plăcut al pastei de dinţi, părinţii fiind publicul ţintă principal al Chlorodont.
Producţia a încetat odată cu reunificarea Germaniei, în 1990, informaţii despre acest produs fiind disponibile acum doar în Muzeul Tehnic din Viena, sau în Muzeul Igienei Germane din Dresden.

Parfum A’Suma de la Coty

coty_1935 A’Suma era un parfum franţuzesc, a fost lansat pe piaţă în 1934 şi a fost produs până în 1957, dar din câte am văzut se mai găseşte şi acum pe eBay sau pe diverse alte site-uri de licitaţii.
În România era prezentat ca „O simfonie a soarelui răsare” şi costa 130 de lei. Mai multe informaţii găsiţi aici.

Magazinele Cehoslovaca

cehoslovaca_1935 Tot o reclamă din 1935, de data asta pentru unul dintre magazinele Cehoslovaca, apărute în România ca urmare a parteneriatelor economice dintre România şi Cehoslovacia.
Mi-a plăcut multe textul: nodul la batista oricărei doamne elegante să fie semnul aducerii aminte că Mantoul şi Rochia distinsă pot fi văzute la magazinele Cehoslovaca (str Berzei 100).
Urme ale magazinului de pe strada Berzei sunt vizibile şi azi. Mai multe informaţii despre subiect găsiţi aici.

Apa de colonie Diavolo

diavolo_1935 Nu am găsit prea multe informaţii despre produsul Diavolo D’Argy pe internet (doar aici câteva detalii). Mă interesează mai mult textul reclamei:
fiindcă toată lumea selectă a recunoscut că este cel mai desăvârşit produs în arta parfumeriei moderne, apa de colonia „Diavolo” înviorează, împrospătează pielea şi-şi menţine parfumul tulburător fin şi discret vreme îndelungată. UN SUCCES UNIC.

Rouge de buze Ritz

ritz_1935 Nu am găsit informaţii despre Ritz pe internet, dar iată cum suna reclama lor în 1935:
Un simplu gest şi Rouge-ul automat Ritz e gata să redea buzelor Dv. culoarea şi frescheţea lor naturală. Cu noul Rouge de buze Ritz, buzele Dv rămân întotdeauna frumos conturate, de o culoare naturală şi permanentă.
Nu provoacă arsuri, intoxicări ca alte produse similare. Ritz e cel mai fin şi elegant rouge.

Ceaiul Dr. Ernst Richter

ernst_richter_1935 Din câte văd, ceaiurile naturiste Ernst Richter încă se mai comercializează. În anii ’30 spuneau cam aşa:
O modă raţională combină frumosul cu sănătatea. Grăsimea desavantajează, îmbătrâneşte şi îmbolnăveşte. Beţi ceaiul Dr. Ernst Richter. Compus din 11 plante naturale, nu conţine corpuri chimice, săruri sau alte ingrediente vătămătoare organismului, slăbeşte în mod absolut igienic, influenţează circulaţia sângelui şi întinereşte.

Adesgo – Lingeria doamnei elegante

adesgo_1935 Celebrul producător românesc de ciorapi şi lenjerie de damă a apărut pe piaţă în 1926 şi încă mai activează sub acţionariat străin. În 1935 lansa o nouă secţie – Adesgo Milanese – promovată cam aşa:
Adesgo lansează secţia de LINGERIE MILANESE ORIGINALE care până acum nu a mai fost în ţară şi care va constitui senzaţia modei actuale. Cămăşi de noapte, Combinezoane, chiloţi, garnituri complete, pijamale.