joi, 3 noiembrie 2016

"Dar dumneavoastra stiti de ce?"

Moise Mendelsson, bunicul cunoscutului compozitor german Mendelssohn Bartholdy, a fost un bărbat departe de a fi chipes. Dimpotrivă, pe lângă faptul că era mic de statură, avea o cocoasă grotescă. Într-o zi l-a vizitat pe un comerciant din Hamburg, care avea o fată foarte drăgută, pe care o chema Frumtje. Moise se îndrăgosti disperat de fata care îl privea cu vădită repulsie pentru înfătisarea sa. Când a vizitat casa negustorului, înainte de plecare, Moise si-a luat inima în dinti, s-a dus la etaj, unde era camera fetei, pentru a schimba ultimele cuvinte cu ea. Era de o frumusete cerească, iar el se zbătea în chinurile iadului atunci când fata refuza să se uite măcar la el. După câteva încercări de a lega o conversatie, Moise a întrebat-o timid:
"Stiti de ce căsătoriile se fac în cer?". "Da", a spus fata, în timp ce se uita mereu în pământ.
"Dar dumneavoastră stiti de ce?". "Da, stiu", a răspuns el.
"Vedeti, în cer, la nasterea fiecărui băiat, Domnul îl anuntă care va fi fata cu care se va căsători. Când m-am născut eu, mi s-a arătat viitoarea mireasă.
Domnul mi-a zis: Mireasa ta va fi cocosată.
Atunci i-am spus Domnului: Doamne, o femeie cocosată ar fi o tragedie. Dă-mi mie cocoasa si las-o pe ea să fie frumoasă." Fascinată de cuvintele lui, Frumtje si-a ridicat ochii din podea, acordând mâna sa mai târziu omului căruia i-a fost o sotie credincioasă.
 

(Barry & Joyce Vissell - ”Supă de pui pentru suflet”)
sursa foto:www.warsztatywzlodziejewie.pl

14 comentarii:

 1. Când s-a căsătorit Napoleon, prima oara, la 26 de ani, la notar el a declarat ca are 28 de ani, iar consoarta sa a fost înscrisă cu vârsta de 29 de ani, deși avea 32 (își falsificase vârstă prin emiterea unui certificat de naștere în baza unei declarații în fals :) )
  Probabil ca falsul în declarații s-a născut tot în Cer :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. incantatoare, incantatoare poveste:)
   ce ne-am face fara Cer? :)

   Ștergere
  2. ...nu ar mai avea cine sa-l acționeze în instanta pe Dumnezeu. ;)

   Ștergere
  3. întotdeauna în câştig, El :)

   Ștergere
 2. Nu am mai auzit aceasta poveste!
  Dar e tare fumoasa...

  Seara faina, draga Pandhora!

  RăspundețiȘtergere
 3. Pe asta n-am stiut-o! :) Si ma bucur ca am aflat-o. :) Mit sau adevar, povestea e frumoasa. Tare frumoasa! :) Are si morala. :)
  Pupici!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. exact!!
   nici nu mai conteaza daca e adevarata, e atat de duios frumoasa incat...:)
   te pupacesc si eu! :*

   Ștergere
 4. N-o sa mai mir cand o sa mai vad un cuplu ciudat,datorita povestirii tale.Toate bune!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. niciodata nu stim ce poveste duc oamenii cu ei :)
   seara buna, draga Floarea! :)

   Ștergere
 5. Emoționantă povestire! Într-o lume care pune tot mai mult accentul pe „poleiala strălucitoare” și atât de efemeră a frumuseții trupului, puțini sunt aceia care caută cu adevărat frumusețea interioară a inimii, dincolo de imprefecțiunile trupului.Iar cei ce aleg doar poleiala, rămân cu o „caroserie” goală de conținut și atât de nesatisfăcătoare.
  Numai bine și o seară frumoasă, dragă Pandhora! :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. un dram de realitate exista in aceasta poveste dar adevarata ei frumusete consta, asa cum ai spus si tu in a descoperi frumusetea dincolo se orie tip de invelis :)

   zi frumoasa draga Alex iti doresc si eu! :)

   Ștergere