Este una din cele mai apreciate gustări reci, nelipsită de la nicio masă festivă tradițională.
În ciuda numelui său cu rezonanţe francofone, salata de boeuf (vită, în franceză) nu este o reţetă franţuzească, ci rusească. Italienii o numesc Insalata russa, în timp ce în Rusia, i se spune acum Salată Olivier sau, mai simplu, salată de iarnă. În timpul sovieticilor se numea Salat Stolichny, adică salată Capitoliu.Salata de boeuf a apărut în bucătăria românească la sfârşitul secolului al XIX-lea. Gustarea era o adaptare la apetitul românilor a celebrei salate inventate de chef Lucien Olivier, la Restaurantul Hermitage din Moscova.Prin 1860, chef-ul francez Lucien Olivier a deschis în centrul Moscovei restaurantul Hermitage. Invitat deseori în casele bogaților, pentru a se ocupa de banchete și recepții, a inventat pentru aceștia salata care îi poartă numele. Specialitatea lui, un adevărat spectacol vizual și culinar, se numea „Vânat în maioneză” și era realizată din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină (din supa cu mirodenii în care fusese fiert vânatul), cozi de creveţi, roșii, gătiţi sub aburi, maioneză cu ulei din Provence, totul decorat cu trufe negre, în jurul unei piramide din cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet.
Cartofii aveau doar valențe estetice. La un bal, un bogat al vremii a amestecat ingredientele, iar din ziua următoare, chef Olivier, scandalizat de „maltratarea” rețetei sale, a decis să se răzbune şi a început să servească gustarea cu toate ingredientele amestecate în maioneză. Neașteptat, melanjul a cîștigat popularitate.În perioada interbelică, un bucătar moscovit care se spune că ar fi fost uceniciul lui Olivier a inventat salata Stolichny, inspirată din faimoasa rețetă a maestrului său, unde însă a înlocuit potârnichile cu carne de pui, și creveții cu felii de morcov fiert. Rațiunea lui? La beție, niciun mesean nu mai putea face diferența. Se mai puneau crenvurști în loc de carne de pui, sau vită, și mulți cartofi. A mai adăugat mazărea conservată.(sursa:http://www.evz.ro)
Bun... bun!!! Dar mai greu cu facutul ... cere tip mult! :)) Who am I? ☺☺☺
RăspundețiȘtergereTe pup cutiuta! ♥
chiar ma intrebam cine esti, gandul imi fugise la o Ella din tarile nordice :)
Ștergeregreu cu facutul ce-drept, bine ca nu se mai foloseste reteta originala...aia vhiar era greu de facut1 :))
pup si eu! :)
Vb. de lup si lupul la uså 😉 Cat de salatå... este favorita mea si o fac destul de des, inså cu carne de vitå, nu potarnichi 😜 Foarte interesantå istoria ei, de care nu stiam atat de multe info. Merci 😘
Ștergerema bucur tare sa te regasesc! :)
Ștergeream lipsit o vreme de aici si am mai regasit putin bloggeri dintre cei pe care ii stiam :)
si mie mi-a placut povestea, ma bucur ca nu sunt singura care o apreciaza :)
...cu alte cuvinte, rusii i-au bătut pe francezi și gastronomic :)
RăspundețiȘtergereeee...cine se poate pune cu Mama Rusie?! :))
ȘtergereInteresantă povestea cu salata,arată super...deja mi-ai făcut poftă și până la Crăciun mai este!
RăspundețiȘtergereO zi minunată îți doresc,draga mea!
Pupici,îmbrățișări și mulțimiri de vizită!
sunt sigura ca iti reuseste o salata grozava, ca si povestea de altfel! :)
Ștergerepup si eu, Elena!
Azi mi-ai mai facut pofta cu salata! :) Si tot "am venit". :) De obicei, mananc pana simt ca pocnesc (si nu prea simt ca pocnesc) si stiu ca toate anotimpurile i se potrivesc (sau invers) :) In ultimii ani am ales maioneza fara ou - pentru a manca fara griji si cei cu probleme la ficat. :)
RăspundețiȘtergereSeara frumoasa iti doresc, cu drag! Pupici!
am si eu o reteta de maioneza fara ou din lapte care este cu adevarat foarte usoara :)
Ștergerepup si eu Diana,zi frumoasa iti doresc! :)
Mmmmm deja mor de poftă și Crăciunul e muuuult prea departe. Salata de boeuf este mâncarea mea preferată pe viață :))) O ador! As mânca oricând!
RăspundețiȘtergereȘi povestea este interesantă. Uite-așa iau naștere unele rețete de succes ;)
SearĂ frumoasă!
pentru mine povestea este la fel de delicioasa ca salata, iubesc povestile, recunosc! :)
Ștergerebine ai venit pe la mine, te mai astept! :)
Interesanta povestea salatei de boeuf,prin cate prefaceri a trecut,cate ingrediente,iar rezultatul e,pe cat de frumos,tot pe atata de delicios !
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru amanunte si bucatari,ma pregatesc sa o pregatesc,cu drag !
Iti doresc daruri frumoase de sarbatori !
si mie mi s-a parut interesanta povestea, iata cum nimic din ce pare asa de cand lumea nu e...chiar asa! :)
Ștergeremultumesc, la fel iti doresc si eu! :)
Sunt topit după ea! Și îmi place nu doar să o mănânc cu plăcere, dar să și particip la prepararea ei. Să tai cu răbdare cubulețele, chiar mi-e drag.
RăspundețiȘtergereNu știam că are o istorie atât de interesantă. E bine să știm de unde ne vine și aceasta.
Sărut mâna și numai bine, dragă Pandhora! :-)
eee...inseamna ca esti un adevarat gurmand! :)
Ștergerestii ca mie imi plac povestile :)
zile vesele iti doresc la randul meu!
Ha, ha! Recunosc, sunt un mare pofticios! :-)
Ștergere