Felii subțiri de blat, cremă de ciocolată cu 
aromă intensă, înveliș de caramel în culoarea chihlimbarului și un gust 
delicios — cam așa s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, o prăjitură 
care a intrat în istorie și al cărei renume s-a răspândit în întreaga 
lume.
 Managerul cofetăriei din centrul istoric al municipiului 
Miercurea Ciuc, Bartis Botond, dezvăluie povestea specială a tortului 
Dobos, creat în anul 1884 de Dobos Joszef, unul dintre cei mai renumiți cofetari din Budapesta.
 ”Rețeta a fost creată în anul 1884, când Dobos Jozsef a dorit să 
realizeze o prăjitură care să poată fi păstrată și transportată pentru 
mai mult timp, întrucât în vremea aceea nu existau tehnologii de răcire.
 Și, după crearea ei, prăjitura Dobos a devenit atât de populară încât a
 fost transportată și în Viena, la Berlin sau la Paris,a fost 
transportată cu căruțele, în cutii de lemn pline cu gheață și sare, timp
 de două-trei zile, fără să aibă vreo problemă”.Tortul a fost prezentat 
prima dată în anul 1885, la prima Expoziție Generală din Budapesta, iar 
printre primii care au gustat delicioasa prăjitură au fost împăratul 
Franz Josef și soția sa, Sissi.Ca o curiozitate, Bartis Botond ne spune 
că celebra cremă de unt a lui Dobos s-a născut dintr-o … greșeală.
 
Renumitul cofetar avea un ucenic care, preparând într-o zi o cremă de 
unt, a pus, din greșeală, zahăr cristalizat în aceasta și nu doar un 
praf de sare, așa cum se obișnuia. Convingerea era atunci că, dacă 
într-o cremă de unt se pune zahăr, aceasta era ratată. Dobos Jozsef, 
însă, nu a aruncat ”crema compromisă” a ucenicului său, a început să 
lucreze cu ea și așa s-a născut crema de unt, care ”conține puțină sare,
 dar conține și zahăr, care a devenit extrem de populară și care astăzi 
este baza cremelor în cofetărie”.Procesul de realizare a feliei Dobos 
durează câteva zile. Mai întâi se face blatul, apoi crema și după aceea 
tortul este asamblat și trebuie lăsat să se odihnească și să se 
”împrietenească” blaturile cu crema și strict în ultima zi se realizează
 învelișul caramelizat, care este pus doar înaintea servirii.Rețeta 
tortului Dobos a fost ținută secretă timp de 20 ani de către creatorul 
ei, chiar dacă mulți cofetari, din întreaga Europă, au încercat să o 
copieze. În anul 1906, când Dobos Jozsef a decis să se retragă din 
activitate, a dezvăluit rețeta membrilor Asociației Cofetarilor din 
Budapesta, cu condiția să fie utilizată doar de aceștia.
 sursa: aici
 foto:http://alte.roosted.org

Doamna Elena, nu mâncam noi odată prăjitura Excelent, leita cu reclama de azi? :)
RăspundețiȘtergereDomnule Cătălin,zău,nu este acelaşi lucru! :)
ȘtergereŞi nu e vorba de reclama, e vorba doar de mine pofticioasa :))
Nu te văd iubitor de dulciuri, off, off :))
Vai ce bunatate ... I-am si uitat gustul! :((
RăspundețiȘtergereInteresanta istoria acestui tort, dar mai ales gustoasa!
Pofticioasa mamei, se mai gaseste acest tort prin cofetarii?
Pupici cu lipici ... de la tort! :))
recunosc, sunt maxim de pofticioasa dar acum sunt la dieta :))
Ștergeresigur ca se gaseste,cum nu si e cu siguranta cel putin la fel de gustos ca cel din amintirea ta :)
pup si eu, fata sufletista! :*
Pentru mine, tortul Doboș îmi aduce aminte de... armată! Într-o cofetărie mică din Lugoj, pe unde am „cătănit”, erau cele mai bune prăjituri. Camarazii mei mergeau la bere, când prindeam și noi vreo învoire, eu cu alți băieți ne delectam cu dulciuri, din care mâncam cu mare poftă. Luam câte 4-5 prăjituri, iar doamnele ni le puneau pe farfurii mari, privind cu drag la noi cum le savuram cu plăcere. Doboșul era „vedeta”! Așa bune ca acelea...n-am mai întâlnit! Poate mai ajung vreodată pe la Lugoj...
RăspundețiȘtergereO zi superbă, dragă Pandhora! :-)
iti doresc cu tot dragul sa revii la Lugoj si sa regasesti minunea de tort, pentru ca asa si e, minunat!
Ștergerefaina si dulce sa-ti fie ziua, draga Alex! :*