marți, 4 iulie 2017

Tortul Dobos si a lui poveste :)

Felii subțiri de blat, cremă de ciocolată cu aromă intensă, înveliș de caramel în culoarea chihlimbarului și un gust delicios — cam așa s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, o prăjitură care a intrat în istorie și al cărei renume s-a răspândit în întreaga lume.
Managerul cofetăriei din centrul istoric al municipiului Miercurea Ciuc, Bartis Botond, dezvăluie povestea specială a tortului Dobos, creat în anul 1884 de Dobos Joszef, unul dintre c
ei mai renumiți cofetari din Budapesta.
”Rețeta a fost creată în anul 1884, când Dobos Jozsef a dorit să realizeze o prăjitură care să poată fi păstrată și transportată pentru mai mult timp, întrucât în vremea aceea nu existau tehnologii de răcire. Și, după crearea ei, prăjitura Dobos a devenit atât de populară încât a fost transportată și în Viena, la Berlin sau la Paris,a fost transportată cu căruțele, în cutii de lemn pline cu gheață și sare, timp de două-trei zile, fără să aibă vreo problemă”.Tortul a fost prezentat prima dată în anul 1885, la prima Expoziție Generală din Budapesta, iar printre primii care au gustat delicioasa prăjitură au fost împăratul Franz Josef și soția sa, Sissi.Ca o curiozitate, Bartis Botond ne spune că celebra cremă de unt a lui Dobos s-a născut dintr-o … greșeală.
Renumitul cofetar avea un ucenic care, preparând într-o zi o cremă de unt, a pus, din greșeală, zahăr cristalizat în aceasta și nu doar un praf de sare, așa cum se obișnuia. Convingerea era atunci că, dacă într-o cremă de unt se pune zahăr, aceasta era ratată. Dobos Jozsef, însă, nu a aruncat ”crema compromisă” a ucenicului său, a început să lucreze cu ea și așa s-a născut crema de unt, care ”conține puțină sare, dar conține și zahăr, care a devenit extrem de populară și care astăzi este baza cremelor în cofetărie”.Procesul de realizare a feliei Dobos durează câteva zile. Mai întâi se face blatul, apoi crema și după aceea tortul este asamblat și trebuie lăsat să se odihnească și să se ”împrietenească” blaturile cu crema și strict în ultima zi se realizează învelișul caramelizat, care este pus doar înaintea servirii.Rețeta tortului Dobos a fost ținută secretă timp de 20 ani de către creatorul ei, chiar dacă mulți cofetari, din întreaga Europă, au încercat să o copieze. În anul 1906, când Dobos Jozsef a decis să se retragă din activitate, a dezvăluit rețeta membrilor Asociației Cofetarilor din Budapesta, cu condiția să fie utilizată doar de aceștia.

sursa: aici

 foto:http://alte.roosted.org

6 comentarii:

  1. Doamna Elena, nu mâncam noi odată prăjitura Excelent, leita cu reclama de azi? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Cătălin,zău,nu este acelaşi lucru! :)
      Şi nu e vorba de reclama, e vorba doar de mine pofticioasa :))
      Nu te văd iubitor de dulciuri, off, off :))

      Ștergere
  2. Vai ce bunatate ... I-am si uitat gustul! :((
    Interesanta istoria acestui tort, dar mai ales gustoasa!

    Pofticioasa mamei, se mai gaseste acest tort prin cofetarii?
    Pupici cu lipici ... de la tort! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. recunosc, sunt maxim de pofticioasa dar acum sunt la dieta :))
      sigur ca se gaseste,cum nu si e cu siguranta cel putin la fel de gustos ca cel din amintirea ta :)

      pup si eu, fata sufletista! :*

      Ștergere
  3. Pentru mine, tortul Doboș îmi aduce aminte de... armată! Într-o cofetărie mică din Lugoj, pe unde am „cătănit”, erau cele mai bune prăjituri. Camarazii mei mergeau la bere, când prindeam și noi vreo învoire, eu cu alți băieți ne delectam cu dulciuri, din care mâncam cu mare poftă. Luam câte 4-5 prăjituri, iar doamnele ni le puneau pe farfurii mari, privind cu drag la noi cum le savuram cu plăcere. Doboșul era „vedeta”! Așa bune ca acelea...n-am mai întâlnit! Poate mai ajung vreodată pe la Lugoj...
    O zi superbă, dragă Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti doresc cu tot dragul sa revii la Lugoj si sa regasesti minunea de tort, pentru ca asa si e, minunat!
      faina si dulce sa-ti fie ziua, draga Alex! :*

      Ștergere