sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Locurile BÂNTUITE din București





Casa sângelui negru

Una dintre cele mai cunoscute legende este cea a fantomei lui Mircea Eliade din „Casa sângelui negru”. Pe strada Mântuleasa se află casa unde scriitorul a locuit, dar începând cu anul 1948, aceasta nu a mai avut proprietari. Se spune că fantoma lui Eliade a rămas aici, fiind și astăzi prezentă. Sunt și zvonuri care spun că locuința este bântuită și de alte fantome, iar scriitorul a folosit acest lucru ca sursă de inspirație pentru operele sale fantastice. Chiar și vecinii povestesc despre sunetele ciudate ce se aud în fiecare dimineață, acestea aparținând unei fantome numite „Bocănitoarea”. După ce o prostituată a fost ucisă în secolul al 19-lea, sufletul ei a rămas să bântuie locul.

Fantoma de la Casa Poporului

Paznicii de la Palatul Parlamentului au povestit întâmplările misterioase ce se petrec noaptea pe coridoare. Se pare că aici ar fi mai multe fantome ce bântuie la ore târzii, fluierând și declanșând sistemele de alarmă. Anca este cea mai cunoscută dintre ele și a băgat groaza în paznici. Aceasta, îmbrăcată într-o rochie albă, apare des și cere ajutorul paznicilor.

Facultatea de teatru și fantoma actorului Octavian Cotescu

Clădirea UNATC s-a făcut cunoscută și datorită unui mit potrivit căruia fantoma celebrului actor ar bântui aici. Spiritul stă ascuns într-un lift vechi ce nu mai funcționează, iar uneori deschide sau închide ferestre. Tot aici mai este spiritul unei femei în alb, care apare misterios în baia de la etajul femeilor.

Orfelinatul bântuit de pe Strada Franceză

În Centrul Vechi există un loc unde, potrivit cunoscătorilor din domeniu, ar fi 203 fantome ale unor copii ce bântuie în casa de pe Strada Franceză, numărul 13-14. În trecut, aici ar fi fost un orfelinat condus de Stavrache Hagi-Orman, vestit pentru răutatea sa. Acesta chinuia copiii și îi ținea fără apă și fără hrană. Sunt și mărturii ale unor persoane care spun că după miezul nopții, trecătorii pot auzi voci de copii care cer apă.

Muzeul Foișorul de Foc

Cei care au vizitat locul povestesc despre fenomenele stranii la care au luat parte. În mod subit, oamenii simt o puternică apăsare în piept și o durere inexplicabilă însoșită de senzația de teamă. Aici se spune că există fantoma unei femei care a căzut pe scările turnului. Sufletul acesteia a rămas aici să bântuie. Sunt și martori care povestesc cum uneori, în timpul nopții, de la ferestrele Foișorului ies flăcări. Mai mult decât atât, în data de 9 a fiecărei luni, undeva pe la ora 23:30, niște lumini misterioase apar ca din senin.

Școala Centrală

Există numeroase legende potrivit cărora aici se petrec fenomene bizare. Ușile se mișcă singure, diferite sunete și mirosuri inexplicabile. Mai mult decât atât, sunt și voci care spun că obiectele sunt văzute plutind în mod miraculos. Școala Centrală este cunoscută și pentru numeroasele încăperi secrete, iar subsolul este locul de unde se aud adesea zgomote bizare.

Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu

Se spune despre acest loc părăsit că noaptea devine gazda unor fenomene stranii. Din clădire încep să se audă zgomote ciudate, cel mai probabil aparținând juristului Bazilescu, căruia i-a aparținut terenul.

Hotel Cișmigiu

În urma unui accident, o femeie a murit în această clădire, iar spiritul ei a continuat să bântuie împrejurimile. De atunci, în acest loc se aud sunete misterioase și martorii vorbesc despre prezențe bizare ce apar din când în când.

sursa:www.a1.ro

23 de comentarii:

  1. spooky-legat de mintuleasa din cite stiu eu eliade avea casa linga biserica silvestru, in fine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eliade nu a locuit pe Mantuleasa, aici era scola unde invata, e o confuzie pe care am mai intalnit-o, confuzie datorata si faptului ca, se pare, aceasta strada, aceasta casa, l-au inspirat in scrierea operelor sale fantastice....

      Ștergere
  2. Ce istorii interesante şi pline de mister. Într-un oraş atât de mare şi cu o istorie bogată, astfel de legende dau şi mai multă culoare unor clădiri sau locuri celebre.
    Foarte interesant articol. Cum ştii tu să ne prezinţi atâtea lucruri interesante despre oraşul tău, dragă Pandhora! :-)
    Îţi doresc o duminică frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc draga Alex, e adevarat, iubesc cu tot sufletul Bucurestiul chiar daca m-am nascut la Ploiesti pe care il iubesc, altfel...cu nostalgia anilor copilariei...
      o parte dintre povesti imi sunt cunoscute, cea despre Casa Poporului (Palatul Parlementului), Strada Franceaza si Hotel Cismigiu dar mai ales Parcul Bazilescu.
      este cartierul in care locuiesc si de multe ori seara tarziu m-am plimbat pe langa vechiul Teatru de Vara, acum in paragina dar...nimic :)))
      povestile fac parte, si ele, din farmecul unui oras...cu siguranta si Tragovistea ta le are :)

      Ștergere
  3. Foarte interesant articolul tău,ești o adevărată”ENCICLOPEDIE”!
    Îți doresc o duminică frumoasă ca sufletul tău,scumpo!
    Îmbrățișez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Elena dar nu, nici pe departe :)))
      sunt doar o scotocitoare si iubitoare de povesti, atat :))
      te imbratisez si eu cu acelasi drag!

      Ștergere
  4. În casa de pe Mântuleasa are loc acțiunea cărții Secretul doctorului Honigberger. ;)
    Restul sunt speculații. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmmm...imi iesise total din minte aceasta carte pe care am inceput sa o citesc cand eram foarte tanara, am renuntat pentru ca, nu stiu...am perceput-o ca pe ceva mai mult decat posibil...nici acum nu stiu daca as vrea sa o citesc :)

      Ștergere
    2. Are chiar si o continuare intr-o alta carte scrisa de Eliade. ;)

      Ștergere
    3. nu stiam, m-ai facut curioasa, o sa "scormonesc" :)

      Ștergere
  5. Povesti creepy, nu stiu cat sunt de adevarate, dar imi plac, la fel ca si filmele horror.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. filmele horror...brrr...niciodata nu mi-au placut, mereu m-au dus cu gandul ca in toate poate exista un varf de adevar dincolo de tehnica realizarii acestor filme...
      mintea noastra poate deschide usi pentru care poate ca nu suntem pregatiti si care ne pot face mai mult rau decat bine...
      asa vad eu lucrurile dar asta nu inseamna ca asa si stau lucrurile :)

      Ștergere
  6. hihihi...povesti cu un anume farmec, dar raman numai povesti ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa tind si eu sa cred...dar cu povestile nu se stie niciodata :)

      Ștergere
  7. Am trecut pe langa fiecare dintre aceste cladiri si habar n-am avut ce ascund. Mai ales prin Parcul Bazilescu am fost de multe ori, dar nu noaptea tarziu. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai trecut prin cartierul meu si bine imi pare, Parcul Bazilescu mi-e drag in primul rand pentru batranii lui copaci :)
      sper ca vor renova teatrul, e pacat de el pentru ca inca se vad urmele a ceea ce era frumos la el...

      Ștergere
  8. Despre fantoma de la Casa Poporului am auzit recent la TV :) Ca sa vezi, ce secrete ascunde Bucurestiul !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si cu siguranta ca nu sunt doar cele povestite aici :)
      adevarate sau nu, aceste secrete fac parte din farmecul Bucurestiului.
      oricum, cred ca toate orasele lumii, mai amri sau mai mici se pot "lauda" cu astfel de secrete :)

      Ștergere
  9. :) m-am speriat!
    inteleg ca aceste fantomute sunt prietenoase...:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Fantomele există în măsura în care credem în ele.

    RăspundețiȘtergere
  11. Uite ca habar n.am avut de toate povestile astea! Interesant.

    RăspundețiȘtergere