Regula numarul 1: Cumpara cafea proaspata
Toata lumea stie: cea mai buna cafea se face din boabele proaspete
macinate. Asadar, indiferent daca le macini acasa sau le cumperi
macinate deja, trebuie sa tii cont ca prospetimea boabelor va fi direct
proportionala cu aroma si calitatea cafelei tale.
Regula numarul 2: Pastreaza boabele de cafea proaspete mai mult timp
Depoziteaza boabele de cafea intr-un recipient inchis ermetic.
Recipientele din sticla sau ceramica sunt alegeri foarte bune pentru
depozitarea cafelei. Specialistii ne recomanda sa nu pastram cafeaua la
frigider deoarece boabele de cafea sunt poroase si absorb cu usurinta
umiditatea si mirosul din frigider.
Regula numarul 3: Macina chiar tu cafeaua
Iubitorii de cafea stiu ca aproape imediat dupa macinare cafeaua incepe
sa isi piarda din proprietati. Tocmai de aceea, cea mai buna cafea este
cea facuta imediat dupa macinarea boabelor.
Regula numarul 4: Foloseste apa de calitate
Nimic nu strica mai tare o cafea buna decat apa plina de clor de la
robinet. Incearca sa folosesti apa imbuteliata pentru a face cafeaua si
vei observa diferenta.
Regula numarul 5: Nu te zgarci la cafea
Reteta standard pentru a prepara cafeaua este urmatoarea: se adauga in
ibric tot atatea cesti de cafea cate vreti sa obtineti, plus inca o
jumatate de cana. Se adauga 2 lingurite cu varf de cafea la o ceasca,
iar zahar in functie de preferinte.
Regula numarul 6: Nu fierbe cafeaua la foc mare
Apa prea fierbinte accentua amaraciunea din cafea. Asadar, unul dintre
secretele unei cafele perfecte este fierberea la foc mic; astfel,
cafeaua isi lasa intreaga aroma in apa.
Regula numarul 7: Foloseste ibricul de cafea doar pentru a face cafea
Pentru o cafea perfecta, ibricul trebuie sa fie intotdeauna acelasi. Si
nu este indicat sa il folositi si pentru a face ceaiuri sau a incalzi
lapte, de exemplu.
Voi cunoasteti si alte secrete pentru o cafea perfecta?
sursa: www.gustos.ro
Bunica mea prajea cafeaua la foc mic, intr-un recipient special(asta pana cand a disparut cafeaua de pe piata ! ), apoi o rasnea si o prepara. Folosea exact aceasi reteta prezentata de tine, mai putin apa. Dar ea locuia in Focsani, unde apa era buna ! :) Cand am citit articolul tau, mi-am amintit de copilarie !
RăspundețiȘtergeresi copilaria mea are parfum de cafea si tare ma bucur ca ti-am adus amintiri cu aroma de cafea, sper sa visezi frumos :)
Ștergerebunica mea prajea la randul ei cafeaua si o rasnea intr-o rasnita tubulara...innebunitor parfum :)
ea dadea cafeaua de 3 ori in clocote scurte care formau un caimac fin...
bunicii mei beau doua cafele pe zi, una dimineata dar adevarata cafea o serveau dupa-amiaza pe la 4...
foloseau un mic serviciu de cafea si aveau mereu la masa ceva dulce.
cand am implinit 14 ani bunica mea a hotarat ca pot bea si eu cafea asa ca m-am alaturat lor
aveam cescuta mea din portelan alb cu o dungulita albastru inchis, imi placea enorm de mult.
eu aveam si frisca de pus in cafea...nu stiu cat apreciam cafeaua dar mirosul imi placea la disperare si imi placea si mai mult sa fiu langa bunicii mei "la cafea" :)
Cred ca bunicile noastre aveau aceasi cultura sau cult !!!! A doua cafea era la ora cinci, iar joia mergeam in vizita la prietenele ei la o cafea, o prajitura si eventual un "carcalete" (vin cu un strop de sirop si sifon ) ! :)
Ștergere"carcalete" nu am incercat si nici nu am auzit dar bunicile noastre cu siguranta aveau multe in comun :)
Ștergereevident ca si bunica mea avea cateva prietene care veneau la cafea si la o mica barfa :))
uite, ma gandeam acum la obiceiul pe care l-am intalnit la foarte multe persoane, vine vecina la o cafea, stam in bucatarie sa o bem...mi se pare nu stiu...pentru mine e de neinteles...
bunicii mei nu isi luau cafeaua in bucatarie niciodata si ma bucur ca am crescut asa :)
Cea mai bună cafea, este cafeaua preparată după reţeta lui Marghiloman! :)
RăspundețiȘtergereinca nu am avut ocazia sa o gust :)
Ștergeream si o postare pe tema asta care cuprinde si reteta dar, cum spuneam, inca nu m-am hotarat sa o incerc :)
http://pandhoraa.blogspot.ro/2014/04/marghilomana-cafeaua-cu-rom-sau-coniac.html
Sunt un mare fan al cafelei, dar o pregătesc zilnic la o mașinărie din asta modernă ....
RăspundețiȘtergerela inceput m-au atras si pe mine "masinariile" cum spui tu dar am constatat ca nu imi place gustul cafelei preparate asa...poate pentru ca eu ma raportez la gustul cafelei din copilarie...
Ștergereoricum la birou avem o astfel de "masinarie" al carei produs il gust chiar acum...cu mult lapte si ceva dulce :))
Noi bem zilnic cafeaua facuta la ibric. Pun cafeaua cand apa clocoteste si sting imediat focul. Un secret ar fi sa bei mereu cafeaua cu cineva drag :)
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru sfaturi, niciodata nu e prea tarziu sa experimentezi!
este ingredientul cel mai potrivit :))
ȘtergereDe cativa ani nu mai am voie la cafea,dar foarte rar mai beau cate una mica,buna si neagra.Tu mi-ai facut o pofta....
RăspundețiȘtergereo cafea mica nu strica...rasfata-te azi! :)
ȘtergereEu nu fac si nici nu beau cafea, am incercat o data si mi-a iesit ceai, imi era utila postarea ta. :)
RăspundețiȘtergerea sosit timpul sa incerci din nou :))
ȘtergereSi eu sunt o patimasa a cafelei si da, poftesc mereu la ea. Eu folosesc mereu un ibric, de obicei nu fierb cafeaua ci o las sa dea maxim 1-2 clocote si apoi sting aragazul. Folosesc mereu apa plata si cu siguranta nu ma zgarcesc la cafea:D Mai greu cu macinatul, mai ales cand sunt la birou :D
RăspundețiȘtergereeu oparesc cafeaua, asa am constatat ca isi pastreaza gustul si isi accentueaza parfumul...la cafea iubesc cel mai mult parfumul si apoi gustul, cel mai apropiat de cel al ciocolatei :)
Ștergereuneori topesc ciocolata peste care pun cafea fierbinte, iese delicioasa si usoar cremoasa, alteori pun coaja de portocala macerata in miere, iarna mai ales....
Ce combinatii frumoase :D Am sa le incerc si eu:D Bunica vrea mereu un pic de frisca in cafea :D
Ștergere:)
RăspundețiȘtergeremi se intampla sa ma gandesc la cafea la ore tarzii! si ce crezi? fug repede si dau drumul la masina...:)) o fac si o servesc....
nu am mai baut o cafea la ibric cel putin de cand nu mai sunt in Ro! ce sa mai zic de macinat boabe!!! de cand eram la mama. avea rasnita din aia de mana si mai tarziu o masina de macinat ce facea un zgomot teribil insa era o aroma in bucatarie pe care mi-o amintesc si acum. acum e simplu. cafea gata macinata in recipient pui in masina apesi butonul si gata espresso!:))
cafeaua voastra este extrem de tare, concetrata, nu e stilul meu dar la tine e firesc sa te obisnuiesti cu stilul de viata al italienilor...cred ca esti vesnic plina de energie :))
ȘtergereAdor mirosul de cafea macinata. Am devenit si eu fana cafea in ultima jumatate de an.Pupici!
RăspundețiȘtergereperfect!
Ștergerebine ai venit in club, ca sa zic asa :))
Mergi la vot?
RăspundețiȘtergereDupă cafea bineînțeles.
categoric! tu? :)
ȘtergereLa mine e mai greu sa beau cafea proaspăt măcinată fiindcă beau cafea fără cofeina. Daaaa, știu, dar decât deloc e bine și asa... Și o beau la espressor dar din când în când ma apuca dorul de o "fiertura" și pun ibricul pe foc...
RăspundețiȘtergeresi cafeaua fara cofeina este aromata, nu are tarie dar aroma da...e drept ca nu am vazut cafea boabe fara cofeina dar exista cu siguranta...
Ștergerebine ai venit pe la mine, te mai astept :)
Cea mai buna cafea e cea pe care Sorin mi-o aduca sub nas.:)) Asa stie ca ma trezesc.:)) Aroma imi umple narile si ...sufletul.
RăspundețiȘtergereImi place sa pun in cafea bucatele de ghimbir(confiat sau de la borcan ) sau un praf de scortisoara.
Pupici!
ce rasfatata esti tu :)))
Ștergereghimbirul in general nu prea imi place, cel confiat aproape da, cred ca e o combinatie cel putin interesanta :)
Cel mai bine este să nu consumi deloc. ;)
RăspundețiȘtergerecum? asa fara niciun viciu sa raman?! :)
ȘtergereZaharul (desi nerecomandat) se pune mereu inainte si apa si se amesteca pana la dizolvare. Apoi se pune cafeaua care, se lasa pe foc exact pana cand se umfla pana la buza ibricului. Se lasa 3 minute pt decantare, apoi se toarna in cana.
RăspundețiȘtergerechiar acum vin de pe blogul tau :))
RăspundețiȘtergererecunosc, beau cafeaua dulce si cu caimac, reteta ta se pare ca le are pe amandoua :)
Ce "aromat" articol. Ce ne-am face noi fără cafeaua noastră dragă? Nici nu putem să concepem ziua fără cafea!
RăspundețiȘtergereAm citit cu plăcere comentariile de aici. Şi pot să mă alătur şi eu celor care au deprins bucuria cafelei de la... bunici! Împreună cu bunica mea dragă, ne "cafeleam" după amiaza, îndulcindu-ne şi cu ceva prăjiturele sau dulceaţă. Chiar aşa, n-am mai mâncat de nu mai ţin minte o dulceaţă pe farfuriuţele acelea frumoase, speciale pentru aşa ceva...
Frumoase amintiri! Oameni dragi, care ne-au învăţat să creştem frumos şi să preţuim aceste mici bucurii ale vieţii.
O zi frumoasă, dragă Pandhora! :-)
m-a emotionat ce ai scris pentru ca asa si e :)
Ștergeresi da, unde oare au disparut micutele farfuriute pentru dulceata?!
o seara minunata si tie draga Alex! :)
Nu sunt asa pretentios la cafea, singura chestie e ca trebuie sa nu lipseasca din casa. :)) Doncafe, Jacobs, Arabica... Amestecurile rafinate le prefer in oras. :))
RăspundețiȘtergerepentru mine conteaza si gustul dar mai ales parfumul, asa ca nu amestec marcile :))
ȘtergereIn fiecare seara ma gândesc la cafeaua de a doua zi...
RăspundețiȘtergeremi-e greu sa cred ca e cineva care nu iubeste cafeaua de dimineata, cu exceptia iubitorilor de ceai, desigur :)))
Ștergere