marți, 7 februarie 2012
Deliciosii ardei iuti...
Nu eram fan ardei iuti dar sunt pe cale sa devin :)
Anul acesta prietena mea a facut niste conserve delicioase din ardei care sunt iuti atat cat trebuie dar si putin dulci...o bunatate...
M-am hotarat sa prepar cateva borcanase cu ardei ca sa am si eu "provizia" mea la indemna...
Langa o ciorbita acrita cu bors sau alaturi de o portie de sarmalute in foi de varza murata ardeiul iute in otet este completarea perfecta....
In plus am mai aflat si cateva informatii interesante despre cat de sanatos este micutul ardei plin de tempereament :
- Ardeiul iute nu erodeaza mucoasa stomacala.
- Ardeiul iute este foarte bun in prevenirea bolilor de inima, el actioneaza ca un anticoagulant bland.
- Ardeiul iute suprima apetitul,accelerarea metabolismului, arzand caloriile in plus.
Si acum...reteta :
- 1/2 kg ardei iuti
- 500 ml otet
- 500 ml apa
- 1 lingura varfuita cu zahar ( cu cat cantitatea de zahar este mai mare scade iuteala ardeilor)
- 1 lingura sare
- frunze si tulpina de telina
Ardeii iuti se spala foarte bine si se taie rondele de marimi diferite.
Frunzele si tulpina de telina se taie marunt dar nu foarte.Atat ardeii cat si frunzele de telina tocate se indeasa foarte bine in borcan.
Separat se amesteca apa si otetul, zaharul si sarea, apoi se toarna in borcan.
Se sigileaza borcanul sau borcanele si se pastreaza intr-un loc racoros si intunecos.In doua trei saptamani sunt gata...
Nu va ramane decat sa deschideti borcanul si...si mai departe stiti si singuri ce aveti de facut :)
Pofta buna!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Miammmmm!
RăspundețiȘtergereAbia astept sa incerc reteta!
si eu sa-mi povestesti :)
Ștergereyummy plus activeaza metabolismul deci sint buni in cura de slabire si sint buni pt sistemul imunitar
Ștergereadevarat...si eu care fugeam de ei...acum o sa fug spre ei :))
ȘtergereSi mie imi plac si cruzi si in conserva.
RăspundețiȘtergeremi e imi plac...dar de curand :)
Ștergere:) eu nu consum ardei iute...nu ma impac in general cu iutele, de fapt nu mananc iute:))). pe de alta parte, arata delicios...
RăspundețiȘtergerenici eu nu mancam...dar acum...mmmm... :)
ȘtergereContrar sfaturilor ce le-am primit, eu am continuat sa consum ardei iute. Nu am observat probleme in plus la stomac si ficat(de la atatea medicamente, am mari probleme). Asa am consumat si nes(nu cafea) si am zis la toti ca ma ajuta cu inima. De multe ori organismul ne cere ce are nevoie, dar nu il ascultam din cauza sfaturilor ce le primim de la specialisti. E mai greu de gasit calea de mijloc, pot spune ca la santuri sunt specialist:)
RăspundețiȘtergereNumai bine!
adevarat...organismul nostru stie care ii sunt necesitatile...depinde de noi daca si cum i le satisfacem :)
ȘtergereMulţumim de reţetă şi... off-topic:
RăspundețiȘtergereSă fie vreo legătură dintre produs şi tot-unitarul?
:)
Da, reţeta este românească.
Ce cred că este cu adevărat rău, e că nu ne ustură limba
:))
nu stiu exact ce vrei sa spui dar daca reteta ti-a placut as fi fericita sa o incerci :)
ȘtergereOlá Pandhora!
RăspundețiȘtergereParece muito gostoso mesmo hemmm!
Bom dia a partir do Brasil.................Adriano.
boa noite Adriano :)
ȘtergereEstou feliz que você placur a minha receita ... Desejo-lhe uma boa noite :)
se spue ca în tarile foarte calde, unde exista pericolul ca alimentele sa se altereze rapid, sau unde apa creeaza probleme de igiena, acolo s-a dezvoltat un cult deosebit pentru ardeiul iute si alte produse picante. De ce? pentru ca incita sistemul imunitar! este foarte sanatos- bineînteles consumul fara exagerare!
RăspundețiȘtergereEsti grozava ca ti-ai pregatit aceasta conserva! Felicitari!
Pupici si îmbratisari calde, în aceasta zi cuplit de rece ;)
da...benefiicile ardeiului iute sunt de netagaduit...dar nu toata lumea il suporta :)
Ștergerete pupic si eu...la noi bate un vant teribi...iarna noastra nu este deloc frumoasa :(
Şi eu sunt mare fană a ardeiului iute.
RăspundețiȘtergereCică intră la categoria "aliment de foc" şi este foarte util pe vremea asta, pentru că ajută la încălzirea corpului, tocmai prin accelerarea arderilor. Adică, exact cum spuneai tu mai sus.
La reţeta de mai sus, eu m-am "prostit" şi am adăugat: morcov, ardei capia, ardei gras şi ceapă. Ceea ce a ieşit e chiar fain. E un fel de aliment-condiment care merge aproape la orice fel de mancare.
Ah, că uitam: să aveţi mănuşi atunci când tăiaţi ardeii iuţi pentru că e posibil să vă usture degetele câteva zile de la ei. Eu am păţit-o!!!!
strasnica idee...cred ca arata bine si gustul e pe masura...mmmm...esti o fat tare priceputa >:D<
Ștergeresi da...mare atentie la preparare...in cantitate mare se poate intampla ce ai spus tu...
Am inceput si eu sa ma impac cu ardeii iuti,dar nu cu cei foarte iuti.Imi plac in ciorbe,asa ca si eu mi-am pus la borcan.:)
RăspundețiȘtergereReteta ta pare delicioasa!
cei foarte iuti nici mie nu imi plac...ce e mult nu e bun :))
ȘtergereImi plac doar cei foarte putin iuti! Reteta e numai buna de incercat! :)
RăspundețiȘtergereSeara placuta!
la reteta asta imi place nota usor dulce combinata cu restul ingredientelor...in felul asta ardeii nu mai au acea iuteala stridenta...sper ca o vei incerca:)
Ștergereo seara perfecta iti doresc la randul meu :)
EU manâna ardei si iute în general aproape la orice. Ma atrage ideea de zahar pus în ei.
RăspundețiȘtergereeu zic ca merita sa incerci :)
ȘtergereLa mine se obişnuieşte toamna să se facă... trei feluri de ardei puşi la borcan pentru iarnă: din cei obişnuiţi, verzi, galbeni sau roşii, luaţi din piaţă (de regulă destul de iuţi), apoi din cei mai mari şi mai lungi (mai puţin iuţi), luaţi tot din piaţă, iar al treilea fel sunt ardeii mici, extrem de iuţi, pe care îi facem în grădină. Aşa, fiecare are ardei după cum îi place şi după cum... suportă. :))
RăspundețiȘtergereooo...un adevarat regal la tine acasa :)
Ștergeredar de cei foarte iuti si iuti nu ma apropii nici picata cu ceara :))