joi, 23 februarie 2012

Ispititoarea branza....



Nu e greu sa faci o selectie de branzeturi cu care sa te delectezi la sfarsitul mesei. Nu le vei savura insa fara un pahar cu vin rosu, la temperatura camerei.
In plus, branzeturile contin
triptofan, o substanta vitala pentru producerea serotoninei-cea care da buna dispozitie :)
Iata cateva sugestii pe care le-am gasit pe www.avantaje.ro
Eu zic ca merita sa le luam in seama :)

SVAITER ::
Serveste-l ca aperitiv, taiat cuburi si presarat cu sare de telina.
:: PARMEZAN ::
O branza dura, cu gust si aroma puternice. Razuit fasii si presarat deasupra multor preparate, acesta are meritul de a pune in evidenta gustul respectiv.
:: MOZZARELLA ::
Este un cas sarat, care merge bine la preparatele de tip gratin sau taiat cuburi in salate asortate, salata de rosii, salata verde.
:: BRANZA DE CAPRA ::
Serveste-o ca atare, cu paine crocanta, alaturi de un pahar cu vin rosu (Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra). Sau cu salata verde, branza fiind taiata felii si data la cuptor timp de cateva minute, pana cand incepe sa se topeasca.
:: BRIE ::
Este o branza din lapte de vaca si are o aroma si un gust specifice, precum si o consis­tenta cremoasa. Cu cat este mai veche, cu atat este mai moale si mai gustoasa.
:: REGINA BLUE ::
Este o branza cu mucegai, grasa si cu un gust puternic. Taie feliile pornind din centru spre margine, in asa fel incat fiecare sa aiba o bucatica de coaja. Serveste cu paine crocanta si cu un vin rosu sec.

Aveti pregatit paharul cu vin? :)

40 de comentarii:

  1. Camembert, Camembert, Camembert !
    Nec plus ultra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Incantaţie" s-ar traduce prin ..."încântare" (a papilelor gustative şi a simţului olfactiv)... :)))

      Ștergere
    2. in acest caz am spus bine "ispititoarea branza" :)

      Ștergere
  2. cu ocazia fiecarui concediu petrecut în Paris, m-am îngrasat 2-3 kilograme! Nu am încheiat nicio seara fara un platou de brâzeturi, fructe de sezon, bagheta alba si pofoasa si vin rosu, gros si uleios! Cu povesti pâna în miez de noapte... O savoare ce nu se poate compara cu nimic!
    Ai stiut ca ordinea în care servesti brânzeturile de pe platou este deosebit de importanta si spune mult despre "cultura gastronomica"? francezii pun mult pret pe aceasta arta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am pretentia acestor cunostinte...regulile sunt multe si au nuantele lor...dar francezii stiu ei ce stiu...nu degeba ei sunt gourmanzi si restul oamenilor doar pofticiosi :))
      mie imi place in mod special branza Brie alaturi de struguri,smochine sau pepene rosu....mmmm....

      Ștergere
  3. da, da. paharul cu vin si strugurii albi. musai. combinatia e divina... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pandhora Buna ziua!

    Sfaturile lui şi sugestii este foarte interesant!

    Branza este întotdeauna o plăcere şi Tu ne ajuta!

    Brazilia a ........................................... un prieten Adriano.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adriano boa noite :)
      Fico feliz que você aprecia queijo ... é muito saborosa comida :)

      Ștergere
  5. cand vb de branza fanul cel mai cel al ei, sunt eu!:) nu lipseste de la masa, niciodata, iar frigiderul meu e plin de branza de toate felurile! si uite ca am aflat si de unde vine aceasta buna dispozitie :). ciaoooo

    RăspundețiȘtergere
  6. Mmmm,ce bun!
    Auzi tu, da' telemeaua de oaie, din aceea de Sibiu, ce are?
    Sau brânza de burduf?
    :))
    Deci, m-aţi terminat! Tu şi cu Dan Văideanu, că şi el postează mai mereu nişte "păpici" de mor de poftă.
    :)))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi place la disperare branza de burduf...
      cand vreau sa ma rasfat o altur perelor :)
      ar trebui sa facem clubul pofticiosilor :)

      Ștergere
  7. Bună scumpo!
    Superb articolul!
    Îmi plac aperoape toate sortimentele
    de brână cu și fără vin roșu!
    Uh sfârșit de săpămână minunat îți doresc!
    Cu mare drag te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi pare bine ca suntem din ce in ce mai multi pofticiosi :)
      un w-end perfect iti doresc la randul meu...pup :)

      Ștergere
  8. Paharul cu vin, este nelipsit de la masă.
    Şi evident, o bucată de brînză, de preferinţă cu ceva "mucegai".
    Pont: în paharul cu vin roşu, se pun cîteva feliuţe de măr. Ai încercat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. doar in vinul fiert pun cateva feliute de mar si coaja de portocala...dar sigur voi incerca si varianta :)

      Ștergere
  9. Sunt mare amator de branzeturi! Interesant articol! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. De fiecare data gasesc ceva bun la tine. Prea bun, vorba reclamei! Utile sfaturi, apetisanta postare! Weekend plin de voie buna si iubire! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Mirela...inca mai simt gustul inghetatei tale :)
      minunat sa-ti fie si tie w-end-ul si chiar daca Dragobetele aproape a trecut iti doresc la randul meu sa fii iubita si Dragobete sa fie in fiecare zi :)

      Ștergere
  11. După ce Pandhora reuşeşte să ne zbârlească mustaţa cu savuroasele brânzeturi de ...import, recunoaşte într-un final că-i plac şi cele autohtone! Ca şi nouă!
    E drept, nu avem brand-uri cu brânzeturi, că românul tot amână să le înregistreze, zicându-şi după bunul său obicei: "mare brânză!" :)))
    Aşadar, şi în sectorul brânzei, românul preferă să o facă tot de...oaie! :))) Deh, tipic...mioritic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da...mare pacat ca nu avem brand-uri cu branzeturi...sunt sigura ca am fi in top :)
      eee....lasa...mai bine ca branza-i buna si nu e deloc in burduf de caine :))

      Ștergere
  12. Iar???
    Tu mă topeşti... sunt un mare cheeeeese-fan: telemea de vacă şi urdă. Dar nici oaia nu-mi displace :)
    La fineţuri nu mă bag :)
    Pup! W-e fain! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte bine...si ale noastre sunt la fel de bune:)
      pup si eu Oana...un un w-end perfect va doresc amandurora :)

      Ștergere
  13. Mai...
    Parca as citi Balzac...
    Doar imi imaginez ce vorbiti voi aici...
    Uite ca ma transform in Mircea Micu:
    "Ametitoare branza, ce pofticios ma clatini"...

    RăspundețiȘtergere
  14. Appendix:
    Tocmai uitasem să vă dedic şi două melodii ciobăneşti însoţite de imagini idilice ale plaiurilor...ştiţi voi care!Asta ca să ne meargă bine caşul, telemeaua, jintiţa...Poftă bună! Aşadar:
    Alina si Catalin Cazacu - Noi traim din ciobanie
    http://www.youtube.com/watch?v=pwQ3RuhYg3g

    Lena Miclaus si Fratii Marisca - Prin Sibiu prin Marginime
    http://www.youtube.com/watch?v=HaP4X6CgLmw

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim de urare si de insotirea...muzicala:)
      stii ca nu am fost niciodata la stana?
      dar voi ajunge la un moment dat:)

      Ștergere
  15. Sunt mare amator de brânză !
    „Papă lapte” nu sunt,dar mâncă brânză sunt:)
    Mi-ai făcut poftă și nu am prea mare sortiment acasă :(,dar maâne fac eu ceva...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt sigura ca maine o sa te rasfeti...si foarte bine o sa faci :)

      Ștergere
  16. cumnata mea e mare admiratoare de branza imputita...imi amintesc ac eram la ea si dintr-o data am simtit un miros, am inceput sa intreb copiii, care e vinovat pt miros, noroc cu cumnatica, tocmai umbla in frigider si mi-a zis sa ma linistesc ca e mirosul de la branza, nu e nimeni vinovat. :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Tiiii! Ce postare ...."apetisantă". Brânzeturile rămân un aliment de bază şi sunt atâtea variante. Mă declar "fan înrăit" al brânzei de oaie, la care îmi place tocmai...aroma, pe care alţii o detestă. Mai ales cea de Sibiu este minunată.
    Iar Regina Blue....o delicatesă!
    O duminică..."gustoasă", Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie imi plac la nebunie...si uite...iar mi s-a facut pofta...doar tu esti "vinovat" :))
      multumesc...plina de "gusturi" placute sa fie si duminica ta :)

      Ștergere
  18. Ah, mi-e pofta ! La brinza inainteee ! Am gustat si brinzeturile frantuzesti si pe cele olandeze si pe cele englezesti. Fiecare cu gustul ei. De-acasa imi lipseste brinza de vaci si cascavalul ... In fiecare vara vin in Grecia cu cascaval si salam in bagaje. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite ca din cele olandeze si eglezesti n-am gustat...sper ca voia avea ocazia sa o fac :)
      si da...cascavalul si salamul inseamna gustul "de acasa"...e cel mai bun gust din lume :)

      Ștergere