joi, 14 iunie 2012

Hrana raw vegan,merita incercata sau nu?


Raw vegan sau veganismul crud este o noua tendinta in alimentatia vegetariana, ce presupune consumul de alimente de origine vegetala si gatite fara foc. Adeptii acestui stil de alimentatie sustin ca se simt reintineriti, energici si mult mai supli, iar efectele asupra sanatatii, in general, sunt extrem de benefice.Hrana procesata termic, la foc, abur sau prin orice alta metoda, isi pierde din proprietatile nutritive, de aceea veganii beneficiaza din plin de toate vitaminele si mineralele din legume, fructe si plante, consumandu-le ca atare. Ca in orice regim vegan, sunt strict interzise alimentele de origine animala, precum laptele, ouale, carnea si branzeturile. In plus, nu sunt recomandate alimentele fierte, prajite, coapte sau preparate in orice fel din punct de vedere termic, chiar daca majoritatea consuma si astfel de alimente, insa tot vegetariene. Adeptii alimentatiei raw vegan consuma legume, fructe, seminte, cereale si, cu masura, uleiuri procesate la rece – rapita, in, susan, masline. Aceste alimente, cu exceptia uleiurilor, pot fi consumate ca atare sau combinate pentru a obtine feluri de mancare placute de intreaga familie, de la shake-uri proaspete pana la salate gustoase. Ceaiurile din plante, sucurile proaspat stoarse, din fructe, legume sau vlastari sunt bauturi favorite de catre vegani, intrucat in cadrul unei astfel de diete nu se consuma alcool si se cauta preparatele cat mai naturale. (sursa: www.slabsaugras.ro)

Voi ce parere aveti?
Am gasit o reteta usoara de supa de rosii raw-vegan...ma gandesc sa o incerc si eu...

Iata reteta :

Avem nevoie de :
  • 3 roșii coapte bine
  • ½ ardei roșu
  • 1-2 Lg ulei presat la rece
  • ½ cană cuburi de dovlecel
  • 2 sun-dried tomatoes
  • 1 cățel usturoi
  • sare după gust
  • 1 roșie cuburi
  • 1 fir de pătrunjel,
  • mărar și cimbru 
 Toate ingredientele, cu excepția ultimelor 2, se mixeaza în blender. La final se adaugă roșia cuburi și verdeaţa.Daca se doreste se poate pune apa plata pentru subtiere si apoi sare dupa gust.


sursa: www.bucataras.ro



 

42 de comentarii:

  1. Da, crezi bine! Merită încercată pe...voluntari!
    Aşadar, cine se oferă voluntar, un pas înainte!
    Restul, rupeţi rândurile spre mititei, cârnaţi şi frigărui aromatizate cu mirodeniile de mai deunăzi! :))) Vă urez poftă...vegetariană! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce crud esti Marco :))
      si mie tot la mititei imi fugise gandul :)))
      dar supa aia tot o sa o fac pana la urma :)

      Ștergere
    2. Crud eram acum vreo 40 de ani...Acum sunt deja "copt", gata să cad din pom.E mai bine decât din lac în puţ... :)))

      Ștergere
    3. :))
      mai bine copt decat fara gust fara miros :))

      Ștergere
    4. gata, nu mai comentez, raspunsul e deja dat!
      adica "daaaa, merita, incearca... tu!"

      Ștergere
  2. Interesant! E muuult mai bine acum:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe aici se cheama "Gaspacho sau Gazpaccio", stiu ca se pun tot felul de chestii care au suc, ulei de masline, ceva otet si se tine mult la frigider înainte de masa. Vara este într-adevar grozava.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in concluzie nimic nou sub soare :))
      nu stiu cum o fi cu dovlecelul ala crud...dar o sa vad eu :)
      eu stiam ca la Gaspacho se pune si branza...

      off topic: in seara asta m-am intalnit cu Carmen(a fost in Bucuresti cateva zile)am trecut pe langa"La mama"...i-am spus ca e localul tau preferat...sper ca nu ai sughitat in seara asta,da? :)

      Ștergere
  4. Acum vreo 16 ani, când am avut o expoziție de artă la Villa Continental din Cluj (azi hotelul Siesta), era un grup alcătuit din mamă și fiu, plus cîteva persoane de ajutor, care expuneam pe câteva mese din restaurant aceste preparate. Ne-au invitat să gustăm și nu ne-au prea plăcut, poate pentru că erau cu multă brânză de vaci seacă, ușor fadă...Salatele erau bune, dar semănau cu cele știute. Venise și rectorul Universității de Artă și Design, Sbârciu Ioan, care ne-a șotit:”Și eu care credeam că omul s-a ridicat în două picioare odată cu descoperirea focului”!
    Era fără răutate, noi știam că e un gurmand și un glumeț, ba chiar a cumpărat niște cutii de salată de varză și morcovi. Totuși, i-am cam dat dreptate...Așa cum ar fi dificil fără fructe și legume crude, n-aș putea să trăiesc nici fără ceva fiert, fără ceai, fără o supă caldă sau o pâine coaptă în cuptor, care consider că este și va fi simbolul cvilizației și al familiei, al omului aflat la adăpost de griji, al căminului, Pâinea!
    E părerea mea, alții sunt liberi să adopte acest mod de alimentație.
    PS: Ieri am vorbit cu Carmen la telefon, mi-a spus că vă veți întâlni și m-am bucurat sincer, abia aștept să-mi povestiți (dacă doriți amândouă, mail). Sigur ți-a spus Carmen de ce nu ne-am putut întâlni, dar cine știe...poate ne oprim noi în Germania când ne întoarcem din Italia, să vedem cum va fi! Sau data viitoare, că așa s-a nimerit acum...
    Dragă Pandhoraa, îți doresc o zi cu împliniri, bucurii și cu mâncarea ta preferată! Și o cafea preparată la cald, acum, în zori de zi, cu un strop de frișcă și miere sau zahăr, după gust! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. :))
    o da...cu cafeaua m-ai "lovit" in plin :))
    eu am inteles ca nici branza nu este acceptata in acest regim de viata...
    eu mi-as dori sa incerc cateva zile pe saptamana,ca pe un regim de detoxifiere mai degraba si nu ca stil de viata pentru ca ar fi complicat,prietenul meu nici nu vrea sa auda si da,si eu ca si tine nu pot renunta la multe si gustoase "obisnuinte" si doar cand spun ciocolata...oftez din adancul sufletului meu :)

    sigur,ne-am intalnit aseara si au fost cateva ore care au zburat pur si simplu :)
    Carmen este o persoana extrem de calda si de frumoasa,are niste ochi spectaculosi si cum eu am slabiciune pentru ochi i-am admirat non stop:))
    sunt sigura ca vei avea ocazia sa verifici spusele mele si va fi randul tau sa povestesti cum a fost :)
    pup si eu Mirela,sa ai o zi cu spor care sa treaca repede si sa aduca w-end-ul cat mai aproape >:D<

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună scumpo!
    Foarte interesantă,cred că merită încercat!
    Un weekend excelent îți doresc!
    Cu tot dragul te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa-mi spui daca incerci :)
      pup si eu,w-end placut iti doresc,te imbratisez >:D<

      Ștergere
  7. :) sincer imi pare interesant!
    dar nu cred ca as putea tine o astfel de dieta, e greu sa renunt la dulciuri: inghetata, tortuletz :P
    insa asa sa incerc...chiar imi pare ca arata bine....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu as vrea sa incer c o zi doua pe saptamana dar sa fac un stil de viata din asta in mod sigur mi-ar fi imposibil...la fel ca si tine...ciocolata mmmm...si...altele si altele :))

      Ștergere
  8. regimul raw are idei f. bune. Atat ca dus la extrem, adica sa consum 100% raw, e prea mult pt mine. Echilibrul meu este cam 60-80% raw ( o cifra estimativa de cat salate si fructe mananc) si restul lactate + ciorbe/peste/carne.

    Argumente pro: alimentele prospete, consumate in starea lor naturala, cat mai aproape dupa colegere aduc un aport maxim de vitamine, enzime, lucruri ce se distrug in timp, sau prin preparare.

    Argumente contra: este impotriva evolutiei omului. Nu este niciun popor 100% raw; popoarele vegetariene consuma lactate, peste dar mai ales mancaruri gatite ( de ex. la indieni datorita caldurilor, prin gatire se omorau din germeni). Nu este suficient un om care face efort fizic sustinut ( de ex. muncitorii ) care au nevoie de proteina mai multa.

    Atentionez ca eu nu am studiat deloc proteinele de origine vegetala, stiu doar de ciuperci, fasole, si fasolea nu o pot manca cruda.

    Un alt lucru ce il mentionez: sa mananc raw este mai scump, si necesita mai mult timp alocat. Mancarea gatita are avantajul pretului dar si faptului ca gatesc pt 3-4 zile, pt toata familia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. interesante si clar documentate informatiile pe care mi le-ai dat :)
      inteleg ca ai incercat partial acest stil de viata...este ok?te simti bine folosindu-l?

      Ștergere
  9. euuu...voluntar :)
    mie imi plac foarte mult , dar consum si alte alimente...de lene...daca mi-ar prepara cineva zilnic retete de-astea crude...nu as zice nu !...la mine ar fi de placere , nu de altceva :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ar merita incercat, la cate bunatati ne ofera acum gradinile! Numai ca, stilul nostru de viata, atat de agitat, ne face sa recurgem la tot felul de lucruri nesanatoase... Din pacate...
    Poate ne mai aduci si alte retete, sa le incercam.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca am gasit destul de multe dar mi s-au parut complicate...necesita tot felul de ingrediente mai putin obisnuite...dar o sa mai postez daca zici ca te intereseaza :)

      Ștergere
  11. Am preparat după reţeta asta, cândva.
    Avea, în plus, busuioc. E bunuţă, doar că nu prea te satură.
    Ştiu că mi-era continuu foame când mă hrăneam... vegan.
    :))
    Dar, Pandhora, părerea mea e că exceptând nişte situaţii când într-adevăr e nevoie să detoxifici organismul, cea mai importantă parte a hrănirii este atitudinea pe care o ai faţă de hrănire. Îţi face bine acea hrană care îţi dă convingerea că-ţi face bine.
    :)
    Şi mai cred o chestie, cel mai bun bucătar e organismul fiecăruia, căci dacă ştii să-l asculţi, el îţi cere singurel ce-i trebuie ca să funcţioneze optim.

    >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da...ceea ce ai spus tu este de bun simt...
      adevarul e ca organismul iti cere dar intelem noi exact ce ne cere el?
      de cele mai multe ori nu...

      Ștergere
  12. Mie imi suna foarte apetisanta supita asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu voi incerca sa o fac...sunt curioasa cum va fi din cauza dovleceilor cruzi...

      Ștergere
  13. Pare delicios, daca este servit langa o friptura :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata foarte bine :3 am avut si eu o perioada cand am mancat raw..

    RăspundețiȘtergere
  15. Astept sa ne zici cum a iesit...De aratat arata bine !!! :))

    RăspundețiȘtergere
  16. eu de 2 luni incerc si studiez tot feul de carti de nutritie..cea mai buna mi s-a parut o carte despre dieta ayurvedica ce este moderata si recomanda OBLIGATORIU la prinz o masa cu hrana calda, gatita ce echilibreaza umorile, in rest e ok raw

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite un punct de vedere interesant si cu mult mai echilibrat as zice...
      in seara asta am incercat supa de rosii dupa reteta de aici si a fost ok cu toate ca am avut senzatia ca mananc un alt fel de salata de rosii si asta din cauza ca nu am adugat dovlecelul probabil, dar cum am avut niste prieteni in vizita,neiubitori de dovlecei am zis "de data asta fara..." :)

      Ștergere
  17. Am vreo cateva kilograme in minus. Daca as trece la asemenea alimentatie as arata ca o anorexica pe moarte.
    Si cum sa traiesc fara carne, branza, fara mezeluri? :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu cum se face dar la mine cele cateva kilograme sunt in plus :))
      te inteleg,nici eu nu as putea,mai mult ca sigur :)

      Ștergere
    2. Da-mi cele cateva kilograme pe care le ai in plus si devenim amandoua miss ... ceva. :))

      Ștergere
    3. o da...miss dorinte implinite :))

      Ștergere
  18. :) Sunt cam ca Vienela...sub greutatea considerata normala.
    Daca as manca asa ceva probabil ca in doua saptamani m-as tine de garduri.
    Oricum, mananc multe vegetale dar gatite. Din 7 zile ale unei saptamani, in cel putin 3 nu mananc carne. In schimb mananc cam multe dulciuri, adica ciocolata si dulceata, insa dulceata doar facuta in casa.
    In fine...nu mi-ar placea asa ceva, decat poate sa gust, nu mai mult. Nu de alta, dar nu-mi trezesc deloc apetitul. Deci eu as zice "pas" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunteti niste norocoase...mi-as dori si eu sa fiu asa o silfida :))
      am pregatit deja supa de rosii si a fost grozava...
      vreau sa incerc o zi sau doua pe saptamana sa pregtesc asa ceva...
      mi se pare interesanta si atragatoare ideea dar in mod clar nu as pute-o adopta ca pe un stil de viata...

      Ștergere
  19. Nu prea m-am aprofundat în problema asta,dar mai nou constat că mi-e mult mai bine dacă mănânc mai puțină carne !
    Nu-i vegetarism este doar reducerea consumului de carne și cred că este bine,mai ales în cazul meu,că eu nu mă mai dezvolt în sus :))))
    Sunt probleme legate de vegetarianism care trebuie rezolvate,de ex. de unde vine aportul de proteine pentru organismele în dezvoltare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu vara in mod special nu simt nevoia sa mananc carne...
      mi-ar placea sa pot manca legume crescute cu adevarat in gradina dar sunt din ce in ce mai greu de gasit...

      Ștergere