vineri, 8 iunie 2012

"Sunt mama lui,lasati-ma sa intru!"

Am citit candva o mica povestioara. Se spune ca, intr-o companie comerciala, un om tanar si cumsecade a murit . Mare a fost durerea colegilor sai, cand au vazut ce s-a intamplat, dar mai mare a fost surprinderea cand au aflat, nu se stie cum, ca sufletul bietului om, ajunsese in iad .
Iar povestea spune mai departe cum, revoltati, acestia s-au dus pana la portile Iadului ca sa-l scoata de acolo . Dar, cu toate rugamintile si eforturile, nu au reusit .
Apoi a venit directorul companiei, care s-a dus la randul sau sa-i roage pe cei care ii rapisera sufletul bietului om, sa-l elibereze . Dar totul a fost zadarnic .
Disperati, in cele din urma, oamenii au apelat la episcopul locului, sa-ncerce sa faca ceva . Dar si in fata acestuia, portile Infernului au ramas inchise . Si astfel, peste toata aceasta nedreptate, zilele treceau fara speranta, adancind durerea celor care il iubeau .
Pana cand, intr-o dimineata, in fata portii Iadului, cu pasi marunti, garbovita parca de o durere care-i tinea inima ca intr-un cleste, aparu o batranica .
-“Tu, cine mai esti?”rasuna vocea, o voce inspaimantatoare coborata ca un trasnet din neantul Infernului.
Necutremurata de nimic, decat de propria-i durere, batrana raspunse:
-”Sunt mama lui . Lasati-ma sa intru! “
Si abia atunci, ca prin minune, portile Iadului s-au deschis, s-au deschis pentru intaia oara iar mama a intrat acolo ca sa-si salveze fiul .
Niciun copil din lume nu a crescut vreodata atat de mult fata de mama lui, incat sa poata sa nu-i spuna mama . Ce sfanta ierarhie!



Dan Puric 

38 de comentarii:

  1. Nu neg ca dragostea unei mame fata de fiul ei e ceva cu totul si cu totul special, (desi, dupa parerea mea, mai interesanta de explorat contemporan la nivel artistic dincolo de Psycho ar fi poate dragostea unui fiu fata de mama lui), insa nu pot rezista sa nu comentez re text Dan Puric: asta e total dus cu pluta ! Daca pana si complexul lui Oedip si legenda lui Orfeu si Euridice asa le-a inteles el, si doreste sa le repovesteasca el astfel acum Romaniei contemporane 2012, zau ca nu mai am cuvinte !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fiecare vede si intelege ce vrea din aceasta poveste...
      pe tine gandul te-a dus la mitologie,pe altii gandul ii poate duce la credinta sau pur si simplu la acel sentiment definitiv pe care la modul real doar o mama il poate avea pentru copilul ei...

      Ștergere
  2. Adica efectiv a reusit sa transforme in grotesc (si inca NICI macar din ala de nivel artistic buf, ci efectiv grotesc ignorant jignitor pt intreaga istorie a artei omenirii) ceva atat de fin si de delicat incat efectiv NU am rezistat. Singura scuza pe care i-o pot gasi este ca a inceput probabil sa arate semne de declin cognitiv real de la alcool.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. raspunsul de mai sus este valabil si pentru ce ai spus aici...
      este doar perceptia ta...
      asta nu inseamna ca acesta perceptie este corecta asa cum nici a altora e posibil sa nu fie...poate nici chiar a lui...
      ideea e simpla dar noi obisnuim sa complicam lucrurile,sa le acoperim in straturi de cuvinte care ne mangaie orgoliul dovedindu-ne eruditia si capacitatea de a analiza orice lucru,banal sau nu,pastrand un zambet superior in coltl gurii...
      cum spuneam...chestie de perceptie :)

      Ștergere
    2. Ii dau dreptate lui Rodolfo, mi-am spus si eu mai demult parerea despre Puric si si-au spus-o si altii, mult mai cunoscuti.

      Ștergere
    3. se intampla foarte rar ca cineva sa placa tuturor :)
      mie imi place,ma sensibilizeaza...
      cred ca are legtura in primul rand cu povestile...mie mi-au placut intotdeauna iar el are mereu o poveste de spus si in spatele povestii ceva care pentru unii are consistenta si pentru altii nu :)

      Ștergere
    4. Pai eu IUBESC povestile, si NU sunt catusi de putin erudit...dar zau textul asta m-a facut sa ma gandesc din prima la poezia aia cu Mama lui Stefan cel Mare, plus, cum zicea si Marco Polo, cu povestea despre Talpa Iadului, (care macar alea chiar erau buf-comice, artistice, pe cand textul asta nici macar NU resuseste asta, ci e pur si simplu ENERVANT intr-un nivel chiar cras). Zau, Pandhoraa, tu, care nu esti probabil un scriitor profesionist, (desi e posibilsa fii si sa nu stiu eu, pt ca mi s-a mai intamplat sa ma intalnesc cu oameni care chiar erau oarecum local faimosi si eu sa habra nu am despre asta), scrii, (spun sincer exact dintr-o perspectiva de critic TOTAL amator, insa care incearca sa mentina TOTUSI un grad de impartialitate, corectand cat pot eu pt distorsiunile afinitatilor mele personale), texte mai corect/precis elegant omagiale decat asta, care e pur si simplu jignitor, nu numai fata de mame, (fie ele naturale sau adoptive), sau de alti scriitori care au scris despre mame, dar, mi se pare mie, (desi aici cred ca exagerez un pic cam patetic), chiar si pt conditia de om ca copil caruia i se spun povesti si, ulterior, ca re-povestitor.

      Ștergere
    5. jignitor cred ca e deja prea mult spus...
      am inteles ca nu ti-a placut textul,ca nu rezonezi nici cu omul,nici cu ce scrie el...e absolut ok...treci mai departe...in cutiuta mea sunt sigura ca poti gasi si altceva de citit,ascultat,vazut...
      eu iti respect parerea,mi-o mentin pe a mea dar nu inteleg de ce vrei sa ma convingi de adevarul tau?
      il accept in ceea ce te priveste dar nu si in ceea ce ma priveste...
      pentru mine textul asta inseamna altceva,eu vad lucrurile altfel pentru ca mama mea nu mai este...si crede-ma e o senzatia,o durere pe care contiunui sa o simti chiar daca ai convingerea ca ai uitat de ea...
      poate as fi critica si detasata cum esti tu citind scrierea luiPuric daca nu ar fi acest "mic" amanunt...dar nu sunt si nici nu cred ca mi-as dori sa fiu...

      Ștergere
    6. Dar exista in mod real literatura inalt calitativa care poate rezona si cu situatia ta specifica chiar mai bine, sincer cred, decat textul de mai sus. (Poate o fi pt ca o arata sexy autorul, naiba stie, ca si la mine conteaza asta cand apreciez ce scrie cineva care nu are un talent deosebit care sa il recomande altfel din prima.)

      Ștergere
    7. Puric sexi? :))
      nu mi-a trecut prin cap vreodata sa-lprivesc astfel :)
      pentru mine "sexi" arata cu totul altfel si chiar in seara asta o sa postez la "life in pictures" a lui Costin imaginea unui tip cu adevarat sexi in viziunea mea,desigur :)
      e vorba de un tip care se ocupa de fotografie si care face niste portrete de exceptie...

      Ștergere
  3. Dan Puric.. il atmir pe omul asta foarte mult :D si imi place si postarea ta :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu ii admir daruirea si credinata...
      multumesc Soll si mie imi place postarea mea :) :*

      Ștergere
  4. a. Concluzia este că până şi diavolii Iadului recunosc ce înseamnă o mamă pentru că au şi ei o mamă : pe..."Talpa Iadului" ! :)))
    b. De ce la urma articolului, în loc de chisnovatica exprimare : "încât să poată să nu-i spună mamă" nu s-a ales echivalentul mai simplu şi mai uşor de înţeles : "încât să nu poată să-i spună mamă" ?????

    RăspundețiȘtergere
  5. "Talpa Iadului" :))
    intelept ca intotdeauna Marco :)
    eu zic sa-l intrebi pe Puric...histionul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiu ce înseamnă "histion-ul".Dacă era "histrionul", mă ducea gândul la..."histrionism".Aşa să fie? Sau să-l întreb tot pe el ? :)))

      Ștergere
    2. noroc ca mi-ai semnalat lipsa "r"-ului :))
      asa imi trebuie daca scriu repede dar sunt sigura ca ai inteles exact ce am vrut sa spun :)

      Ștergere
    3. a. Lipsa frecventă a "r"-ului poate să însemne că, în vorbire, tu...graseiezi precum francezii parizieni. :)))
      b. Bunica mea îmi ura la culcare :
      "Noapte bună, somn uşor,
      Şapte...purici pe-un picior !" :)))

      Ștergere
    4. eu nu dar prietenul meu da :))

      Ștergere
  6. Femeia care m-a nascut m-a dat la schimb la un orfelinat pentru niste bani. Astazi ma bucur nespus de lucrul acesta. Daca nu s-ar fi intamplat, mama mea nu ar fi mers pana in Peru sa ma regaseasca. Spun regaseasca pentru ca simt ca de fapt ea a fost dintotdeauna mama mea...Mi-a placut mult povestioara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine m-a intrigat ce ai scris tu...

      Ștergere
    2. pentru ca nu stiu cum sa inteleg ce ai scris...
      uneori mintea mea e total opaca :)
      te imbratisez si eu >:D<

      Ștergere
  7. Mult adevăr în ceea ce priveşte dragostea de mamă.
    Iubirea de mamă este sublimă şi unică, încât nu există cuvinte pentru a o putea exprimă.Ferice de cei care mai au mame să poată să le spună cât de mult sunt iubite.
    Multe salutări pandhora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mult prea adevarat ce ai spus...
      o noapte buna iti doresc Sorin :)

      Ștergere
  8. Mi a placut tare.
    Asa ce mi- a venit un dor de mama.....
    Noapte faina...;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie de mama mea doar ca ea nu mai e...
      faina sa-ti fie si tie noaptea geanina :)

      Ștergere
  9. Nimic nu se compara pe lumea asta ca dragostea unei mame.O iubesc pe mami,cred ca ..as fi nebuna daca as pierde'o.E cea mai buna prietena a mea:)O zi frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu trebuie sa te gandesti la asta...
      frumoasa sa-ti fie si tie ziua...te mai astept pe la mine urandu-ti bine ai venit!

      Ștergere
  10. ce sfanta ierarhie...frumos spus! cel ce este facut vine mereu in urma celui care face. e ordinea primordiala.

    RăspundețiȘtergere
  11. O mamă are chei pentru majoritatea porţilor prin care intră copiii ei.
    Trebuie doar să vrea să le folosească.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Am observat că, în urma acestei postări destul de moralizatoare dar şi...controversate, pisicuţa din dreapta dă semne suspecte de agitare şi se scarpină (I MEAN cântă la mandolină!) mai des fiind sensibilă la pericolele potenţiale pentru blana ei reprezentate de numele autorului menţionat într-un citat mai sus... :)))

    RăspundețiȘtergere
  13. :))
    stai linistit...e obisnuita cu controversele si te asigur,zgaraie doar daca vrea sa lase amintiri de nesters :)

    RăspundețiȘtergere
  14. dragostea de mama darama orice bariere !

    RăspundețiȘtergere