marți, 28 august 2012

Tarot - Arcana V - Marele Preot



Tarot (roata in latina) este cunoscut ca un mijloc de divinaţie, iar simbolurile sale sunt cheia către psihic şi trezirea conştiinţei. Această ştiinţă ezoterică oferă o precizie analitică a figurilor şi numelor. El cuprinde 78 de cărţi (arcane), figure simbolice, dintre care 22 sunt arcana majoră iar celelalte 56 formeazăarcana minoră. Arcana înseamnă în latină secret. Fiecare carte reprezintă o figură simbolică şi fiecare imagine este un suport de meditaţie, un mijloc de percepere a fluxului existenţei universale. Cunoaşterea acestor simboluri permite înţelegerea şi interpretarea directă a arcanelor, acestea cuprinzând aspectele ce ne influenţează viaţa. În simbolismul tarotului, se regăsesc toate tradiţiile spirituale autentice din Orient şi Occident şi funcţionează ca un receptor de energie. Filozofii care au studiat această problematică au fost de părere că răspunsul căutat se află în întrebare, iar o întrebare bine construită aduce soluţii clar.
Marele Preot reprezinta dominatia oculta, este cel care initiaza in mister. Are pe cap mitra autoritatii si in mana crucea tripla a sacrificiilor celor trei lumi : a materiei, a vietii si a spiritului. El simbolizeaza bunatatea, evolutia morala si spirituala, ordinea, stapanirea de sine, bunavointa, maturitatea psihica, intelepciunea, mila, religia, filozofia intuitiva. Acest personaj care seamana cu cel din cartea II ( Marea Preoteasa ) este inspirat de inteligenta; el este cel care transmite oamenilor Stiinta in bine sau in rau. Cartea reprezinta uniunea, impacarea, comunicarea. Ne invata sa cunoastem ce este bine pentru noi. Ne conduce inspiratia data de divinitate, succes in afaceri. Cartea Marele Preot este una din cele 3 carti protectoare ale Tarotului, ne poate influenta in bine daca increderea ne insoteste. Intr-o configuratie nefericita de carti, poate sa reprezinte conformism, superstitie, fanatism, orgoliu, ranchiuna, intoleranta.
Avem, pe langa Karma si un Liber arbitru, permisiunea Divina de a ne trai viata asa cum dorim, sa luam propriile noastre decizii in ciuda Destinului pe care il avem... Tarotul ne poate arata daca inaintam intr-o directie favorabila sau nu. In cazul unui raspuns negativ, ofera sfaturi si posibilitati pe care cel care il consulta le poate, sau nu, lua in considerare.

sursa: www.tarot-esoterism.ro

16 comentarii:

  1. Foarte interesant! Cum invat eu lucruri de la tine! :) Nu am avut ocazia sa ma intalnesc cu cartile de tarot. Adevarul e ca nu prea cred in ele dar probabil curiozitatea ar prima! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt mai mult decat niste carti,sunt o adevarata lume,oricat de pretentios ar suna :)
    vad o fotografie noua...vin la tine ca sa te vad mai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ”Avem, pe langa Karma si un Liber arbitru, permisiunea Divina de a ne trai viata asa cum dorim”...
    Dragă Pandhoraa, când te-am văzut în poza de la profil am avut revelația clară (dar îți jur) că ești o persoană cu gust, rafinată, cultă, cu bun simț etc etc și...fie pricepută, fie doar pasionată de Tarot. Ei uite că nu m-am înșelat! E ceva straniu, nu-mi explic cum trece dincolo de un portret, de o poză și de un monitor o impresie puternică! Să ai o zi bună! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma faci sa ma simt...speciala si uite ca m-ai tulburat :)
      multumesc Mirela :)
      sunt o persoana curioasa,mereu am simtit ca se afla si altceva dincolo de ceea ce vedem si intelegem in mod clar...
      iar tu ai suflet de artist si intuitie :)
      da...ma pasioneaza Tarotul...sunt mai mult de 20 de ani de cand "scormonesc" incercand sa aflu...inca scormonesc,inca aflu :)

      Ștergere
  4. Am cumpărat şi eu un astfel de joc mai demult, dar n-am reuşit să pricep mai nimic din el şi am abandonat chestia.
    Din cîte îmi amintesc, I.P. Culianu era mare specialist în Tarot şi nu numai!
    Se pare că este şi ceva adevărat în lucrurile acestea dar, este cam greu să distingi specialistul de farsori sau de excroci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarul depaseste uneori puterea noastra de intelegere si atunci ce ne ramane de facut?
      poate doar sa simtim,sa intuim doar ca ne-am educat sa nu ne bazm pe intuitie...
      in fond fiecare vede in Tarot ce vrea sa vada si asta e chiar suficient :)

      Ștergere
    2. Poate mă crezi, poate nu dar, mie mi se întîmplă să am nişte intuiţii extraordinare uneori, fără să folosesc altceva decît propria tărtăcuţă. :)
      De multe ori, cînd încep să spun cum cred că se vor derula cutare sau cutare lucruri în viitor, Silvia îmi spune: mai taci, cobe ce eşti! :D

      Ștergere
    3. si mie mi se intampla dar nu intotdeauna:))
      cartile reprezinta un suport pentru a ma face inteleasa si a nu parea dusa...sau poate nu :)
      ai observat ca simtim mai degraba lucrurile negative? :)
      eee...dar hai sa lasam lucrurile serioase la o parte :)
      totul exista si fara sa ne gandim noi la asta :)

      Ștergere
  5. Mie intotdeauna acest "citit" in carti mi s-a parut putin fantastic, dar vad ca lumea il sustine :D ... asa ca, am sa zic si eu tura asta ca ei si fie ce-o fi ... karma, mama omida sau liber arbitru :D :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate chiar are si o doza de fantantastic...cine poate sti cu adevarat? :)
      se spune ca Nostradamus avea pictata pe peretele camerei de culcare arcana XXI cea numita "Lumea"...
      ea simbolizeaza in multe feluri perfectiunea...
      el o privea seara de seara si de fiecare data ii descoperea nuante ascunse perfectionandu-si astfel felul in care intelegea si interpreta ceea ce nu se vede dar exista sau va exista :)
      in fond si aceasta zona a predictiilor are acel dram de credibilitate pe care noi i-l dam, doar ca unele lucruri exista indiferent daca noi credem sau nu in existenta lor :)

      Ștergere
  6. Stii ca si pe mine ma pasioneaza Tarotul?! As minti sa afirm ca "am credinta" in ghicitul in carti dar cand e vorba de Tarot e ceva mai mult decat "ghicit" E mai mult filosofie oculta, filososie, psihologie, simbolistica!

    In anii '90 am primit un pachet de carti - Arcane Majore - din Italia (apoi am primit si un pachet in care erau si cartile Arcanelor Minore, sa le zic astfel) Mi s-a spus ca trebuie sa le "energizez" tinandu-le sub razele Lunii pline, sa nu ghicesc niciodata "in joaca" sa multe altele... Un timp m-am procupat de ele (pentru ca ma pasioneaza simbolismul) si apoi le-am lasat pe un raft (au o cutie speciala, neagra, cu interior alb) :) Dar, pornind de la cartile de Tarot am ajuns la Papus, la Eliphas Levi si alti ocultisti, trecand prin marile religii ale lumii... Dar scrierile lor (ale ocultistilor) sunt o adevarata filosofie despre lume si despre oameni si despre viata vazuta si mai putin vazuta, despre ce se vede si despre ce nu se vede... Oooo, dar daca stau sa scriu ce-mi vine acum in minte... cine stie cand ma mai opresc!
    Pe scurt: filosofia oculta nu trebuie confundata cu "magia" sau cu ghicitul in carti (cum, cred, ca fac multi - dar inteleg, cred, destul de bine de ce)! Parerea mea! Cine a citit ceva scris de Eliphas Levi - de exemplu - intelege. La fel si cei care au citit ceea ce a scris... Pitagora! Multi au auzit si de "muzica Sferelor" :)

    Viata fericita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da...ai punctat foarte bine...Tarotul e mai mult decat un simplu joc de carti dar,cum spuneam si mai sus,fiecare vede ce vrea sa vada si intelege ce vrea sa inteleaga...
      asta nu ne face mai buni sai mai rai,mai fericiti sau mai nefericiti...limitele ni le stabilim singuri,constient sau nu...

      Ștergere
  7. Pentru a obtine raspunsuri utile, trebuie sa stii cum sa pui intrebari. Mi-a placut. Ca-n Dune.

    Altfel, eu ma limitez la clasica pasenta a lui Napoleon...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca sa primesti trebuie sa stii cum sa ceri :)
      si mie imi place pasenta lui Napoleon...ma ajuta sa ma detasez concentrandu-ma :)

      Ștergere
  8. Aveam o vecina care isi cumparase din Ungaria niste carti "de ghicit" cu tarot si se ruga de fetele tinere din bloc sa le ghiceasca. :)) Mult ne mai distram pe seama ei.

    RăspundețiȘtergere