duminică, 15 martie 2015

CUM MIROS ORAŞELE LUMII?


www.hublot.com

În afară de arhitectura şi cultura specifice fiecărui oraş în parte, există acea amprentă olfactivă pe care locurile pe unde călătoreşti o lasă asupra ta, îmbibându-ţi porii şi sufletul cu miros de amintiri plăcute, ciudate, mistice, interesante…

LONDRA: Oraşul care pare gri la suprafaţă dar atât de nuanţat odată ce te afunzi în străduţele multiculturale îmbibate de ploaie, drumuri pietruite ude şi ceaţă. Verdele crud al vegetaţiei de acolo, ceaiul şi Tamisa creează ambientul perfect pentru o aromă atât de vintage dar atât de fresh în acelaşi timp.

THASSOS: Mirosul de pini din Thassos este deja cunoscut. Platanii, brazii şi stejarii formează un trio de excepţie, învăluind parcă tot oraşul în esenţa zeilor din mitologia greacă: pietre călduţe pe ţărmuri nisipoase, mirosul oceanului şi pini ai căror ace străpung aerul proaspăt.

SAN FRANCISCO: La fel ca Thassos, San Francisco este învăluit de briză. De data aceasta, briza este cea a unui ocean rece, însă ea este domolită de mirosul de eucalipt şi conifere. Mirosul deşertului din California înnobilează şi completează totul, producând cel mai placut aer de respirat.

LOS ANGELES: Pinul, iasomia, briza oceanului, aerul uscat şi eucaliptul sunt cele care dau nota olfactivă a parfumului de Los Angeles. Oraşul Îngerilor este dominat totodată şi de mirosul asfaltului încins şi al fumului din tobele de eşapament ale maşinilor care nu încetează să uimească cu impozanţa lor.

DALLAS: Mulţi oameni afirmă că Dallas-ul este cel mai frumos atunci când plouă. Mirosul pe care furtunile îl împrăştie în aer răcorind asfaltul şi străzile late este de nedescris – acel iz de Lume Nouă, de modern şi complex.

MOMBASA: La ce vă duce cu gândul această denumire exotică? Aerul tropical, pământul uscat, praful de pe străzile arse de soare – aceasta este latura olfactivă a oraşului. Vara se poate simţi un miros intens de pământ udat de ploaia zbuciumată.

BUCUREŞTI: Privind partea pozitivă, Bucureştiul ne încântă de fiecare dată cu un amestec inedit de miros de tei, caprifoi (Mâna Maicii Domnului), praf şi asfalt încins. Până şi mirosul metroului încadrează oraşul într-o categorie cel puţin interesantă. Bucureştiul este un oraş cu o personalitate mare şi cu un curaj nebun de a nu păstra în el un singur factor olfactiv ci o complexitate care, poate inconştient, exceptând mirosurile mai puţin plăcute, ne face să ne fie dor de casă ori de câte ori păşim pe meleaguri străine.


sursa: http://blog.myfragrance.ro

20 de comentarii:

  1. Alegerea oraselor s-a facut oare aleator, ca la tragerea Loto "6 din 49" ?...Care ar fi criteriile de selectie ? Ca tare subiective mai sunt ! Altfel, sunt zeci de orase pe Glob care isi au specificul lor..."odorizant" tot atat de pregnant conturat : mirosul de mucegai, de vechi, de igrasie, de sare marina, de peshte, de alge, de friptura de berbec (oaie), de floare de portocal, de oleandru, de migdale, si de alte mirosuri care mai de care...adica mai placute, mai dezagreabile....Oricum, exemplele de tot felul ...abunda...
    Tema e mult prea vasta pentru a fi epuizata.Dar e tare nostim aleasa ! :)))
    Cele bune si ganduri bune, "inodore", dar placut aromate ! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat, tema e prea vasta pentru a fi epuizata...
      autorul a enumerat cateva orase, impartasindu-ne impactul olfactiv avut asupra lui.
      mi-ar placea ca fiecare trecator pe aici sa continue lista cu o parere despre un oras sau altul...
      pentru mine Ploiestiul, orasul copilariei mele timpurii are parfumul zarzarilor infloriti, Ajax-ul, orasul in care locuiesc ai mei miroase a "verde", nu stiu cum sa numesc altfel aerul proaspat al acestui oras datorat poate padurilor care fac parte din peisajul canadian, pe cand Toronto, vara cel putin, miroase a asfalt incins, miroase a aer umed, vinovat fiind pentru asta (cred) lacul Ontario...

      Ștergere
  2. Chiar că este o temă inepuizabilă. Pentru că, pe lângă miresmele plăcute, multe oraşe mai au şi "arome" pestilenţiale, prin zonele mai mărginaşe şi sărace. Cineva îmi povestea că, atunci când a ajuns la New York, a fost şocat de gunoaiele pe care le-a văzut pe unele străzi şi de mirosurile urâte.
    Dar şi unde este frumos....
    Numai bine şi o săptămână minunată, dragă Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu siguranta toate orasele au zone in care miresmele nu sunt tocmai placute dar cred ca este importanta nota dominanta, eu asa vad lucrurile...
      daca ar fi sa te gandesti la Targovitea ta, ce parfum crezi ca ar caracteriza-o? :)

      Ștergere
  3. Interesant foarte articolul. Cred, totusi, ca parfumurile descrise sunt mai mult imaginatie, si/sau simtite in zone mai "ascunse"... si de un nas extra-fin. :)
    Oh! Daca mult-prea-desteptii baieti din RO vor continua cu ideea desfiintarii ghenelor de gunoi din blocuri - si instalarea containerelor in strada - orasele din RO vor avea, toate, acelasi "parfum"... pestilential. :(

    Sa ai o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca si in Toronto, in sptele blocurilor, am vazut ghene de gunoi si te asigur ca mirosul nu era deloc placut in zona dar asa cum ii spuneam si lui Alex, cred ca fiecare oras are un miros placut care il carcterizeaza dar si zone in care parfumul e departe de a fi atragator...

      pup si eu Diana! :)

      Ștergere
  4. Foarte amuzantă mi se pare descrierea mirosului Bucureștiului! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. zici tu? :)
      in cartierul in care locuiesc eu sunt tufe de Mana Maicii Domnului si de Regina Noptii care imprastie serile si diminetile un parfum incantator :)
      dar despre Clujul tau ce poti spune? :)

      Ștergere
  5. Astazi toate orasele miros a trafic...a fum,interesant insa punctul de vedere al celor care au facut aceste descrieri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am mirosit si eu Roms de curand :) si mai vreau

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu ma gandeam la mirosul oraselor.Asa e!Ti se imprima un miros care te atrage,sau te respinge,ca la oameni. O saptamana placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt sigura ca si tu asociezi orasului tau cu o anume mireasma :)
      o saptamana faina iti doresc la randul meu!

      Ștergere
  8. apai dau toate orasele pentru mirosul de tei...care mie chiar imi aduce aminte de casa! am crescut pe o strada plina cu tei ce sunt si azi....:)
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Timisoara miroase ametitor a tei in luna iunie ... a tei si a trandafiri, daca te plimbi pe malul Begai, aproape de parcul lor ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am fost in august prin Timisoara, Parcul Rozelor era plin de minunati, minunati trandafiri...iubesc acest oras! :)

      Ștergere