duminică, 22 martie 2015

O seara la Opera - Aida


Nu sunt melomana, nu am o cultura muzicala in acest sens dar am apreciat, m-a impresionat, m-a emotionat intotdeauna dramatismul operei, ca gen muzical.
Sambata seara am avut privilegiul de a ma bucura de o excelenta reprezentie a spectacolului “Aida” de Giuseppe Verdi la Opera Nationala din Bucuresti.
Pe un libret scris de Antonio Ghislanzoni, opera “Aida” a fost compusa de Giuseppe Verdi pentru inaugurarea primului teatru muzical din Cairo și pentru sărbătorile legate de încheierea lucrărilor la Canalul de Suez.
Premiera operei a avut loc la Teatrul de Operă din Cairo în data de 24 decembrie 1871.
“Aida” reprezinta o culme a genului de opera in general dar si una dintre cele mai importante lucrări ale lui Verdi.
Ea reprezinata o adevarata drama romantica care impleteste dragostea plina de pasiune cu dragostea fata tara, cu tradarea, remuscarile, sacrificiul.

Cu siguranta povestea sclavei etiopiene Aida este cunoscuta.

Dragostea Aidei pentru Radames, coducatorul oastei egiptene cotropitoare, gelozia fiicei faraonului Amneris, indragostita de acelasi Radames, aducerea ca sclav a regelui etiopian Amonasro tatal Aidei, infrant in batalia condusa de Radames, insistenta lui Amonasro pe langa Aida de a afla planul viitoarei batalii de la Radames, creeaza nucleul conflictului care declanseaza dramatismul acestei povesti.
Din dragoste pentru Aida, Radames, fara sa vrea, tradeaza, cei doi sunt surprinsi de Amneris, fiica faronului, Aida fuge, Radames se preda, fiind condamnat la moarte.
In mormantul unde este ingropat de viu el o gaseste pe Aida, ascunsa acolo, banuind teribila pedeapsa pe care o va primi iubitul ei.
Moartea celor doi ca sacrificiu, reprezinta sfarsitul unor destine nefericite in dragoste dar si al unui spectacol plin de o emotie covarsitore, emotie care tremura pana la ultima nota care se pierde in tumultul aplauzelor si uralelor sfarsitului de spectacol.

Vocea Celliei Costea, solista a Operei de Stat din Viena, a dat viata Aidei, invitata fiind in acest spectacol alaturi de Daniel Magdal - Radames, stabilit in Germania si Andrada Rosu – Amneris, solista a Operei Nationale din Cluj-Napoca.
Am enumerate aici primele trei voci care au conturat personajele cheie ale acestui spectacol care s-a derulat aseara pe scena Operei Nationale din Bucuresti.
M-as bucura daca cele cateva cuvinte scrise aici v-au trezit curiozitatea de a viziona acest spectacol, v-au starnit interesul de a-i urmari pe scena si pe ceilalti protagonisti, voci care au in spate ani buni de valoroasa cariera, de a admira evolutia balerinilor Liliana Nică, Gabriela Popovici, Ionuţ Arteni care asigura superbe pasaje de balet si, evident, de a asculta cum suna live Orchestra si Corul Operei Nationale din Bucuresti sub bagheta lui Alexandru Samoilă, dirijor-şef şi director artistic al Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Republica Moldova.

Poate ca genul liric nu este la indemana oricui dar cred ca si pentru necunoscatori, printre care ma numar si eu, o seara la Opera nu poate fi decat un castig.
O astfel de seara asigura contactul cu o lume in care vocea este personajul principal, indiferent de subiectul spectacolului.

Merita sa fiti curiosi! :)




Marsul Triumfal din Opera Aida de Giuseppe Verdi ; Metropolitan Opera House(1989)

18 comentarii:

  1. a.Am fost placut impresionat de aceasta cronica muzicala scrisa cu atata sinceritate de autoarea blogului care, atunci cand (mai si) scrie, dovedeste ca asterne o "scriitura" foarte echilibrata si care se adreseaza direct spiritului, sufletului
    cititorului.
    b.Opera prezentata este una dintre cele mai notorii lucrari de acest gen, arhicunoscuta de melomani.Nu pot veni la Opera Nationala, desi as fi curios sa vad maniera de interpretare, dar ma voi consola cu alte puneri in scena similare care stau tacute printre noianele de...DVD-uri de pe rafturi...
    c.O postare cu rol de a ne incita sa mai schimbam nitel registrul anost al vietii cotidiene si sa mai vedem si latura pozitiva, culturala, atat de zgarcita ca aparitie si arie de...raspandire...
    Multe multumiri pentru acest "semn de carte"...cultural. :)))
    b,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc pentru aprecieri, Marco :)
      asa cum spuneam, nu sunt o cunoscatoare a genului dar cel putin de doua ori pe an mergem la opera tocmai din motivul de care aminteam in articol:chiar si pentru un necunoscator acest gen de spectacol poate fi mai mult decat atragator prin grandoarea a ceea ce inseamna punerea in scena a unei astfel de productii insumnad prestatii muzicale, scenografie, atmosfera, intr-o ambianta plina de eleganta...merita sa mergem si la opera, merita sa invatam sa apreciem si altceva decat un film descarcat de pe internet :)

      Ștergere
  2. Felicitări pentr un asemenea "răsfăţ" muzical. Chiar şi când ajungi mai rar pe la un spectacol de operă, ai mereu garanţia că poţi viziona ceva deosebit. Iar Aida este cu adevărat o capodoperă a genului. Grandoarea spectacolului te lasă fără cuvinte. Şi ai mare dreptate, este cu totul altceva decât un film de pe net.
    Numai bine zi o nouă săptămână cât mai frumoasă, dragă Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, Alex, a fost un rasfat, adevarat :)
      chiar daca punerea in scena nu se poate compara cu grandoarea celei de la Metropolitan Opera, atmosfera plina de emotie si interpretarea exceptionala a solistilor a suplinit ceea ce ar fi putut lipsi...
      poate ca viitorul va aduce mai multi bani pentru cultura.

      o noapte buna si o saptamana frumoasa iti doresc si eu! :)

      Ștergere
  3. ma bucur mult ca ne-ai prezentat si noua acest eveniment cultural deosebit pentru bucuresteni. Acum inteleg de ce ai lipsit acest weekend din blogosfera ;)
    Eu am urmarit Aida în mai multe variante si "cea mai cea" a fost o versiune sustinuta pe scena Arenei din Verona. Fermecatoarea atmosfera a acelei seri de opera am sa o port permanent în suflet...
    Pup draga mea draga. Noapte buna! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. incerc sa-mi imaginez cat de special au putut suna acordurile Aidei intr-un astfel de loc...cred ca a fost magnific!
      pup si eu draga mea draga, buna dimineata! :*

      Ștergere
  4. Ai avut un sfârșit de săptămână plăcut! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. recunosc ca acest gen liric nu este la indemana mea....
    pe de alta parte nici nu am fost vreodata sa vad un astfel de spectacol cu ochisorii mei, sa fiu acolo in inima actului artistic! probabil atunci chiar mi-as da seama daca ma prinde sau nu....
    insa ma bucur pentru tine! inteleg ca ai avut o seara absolut superba!:)
    o saptamana la fel iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. seara a fost cu adevarat de exceptie chiar daca, asa cum spuneam, nu sunt o cunoscatoare a acestui gen muzical...
      sunt sigura ca nu te-ar lasa indiferenta un astfel de spectacol, poate vei incerca :)
      prima opera pe care am vazut-o a fost Carmen de Bizet, urmarind-o, mi-am dat seama ca destul de multe arii imi erau cunoscute...si uite asa, incet incet m-a prins curiozitatea :)
      pup Geanina, faina sa-ti fie si tie saptamana! :*

      Ștergere
    2. Cum se poate, Geanina ? Ești în patria muzicii de operă și nu ai fost la niciun spectacol ?... Ia să te duci și pe urmă să ne povestești și noua ! ☺

      Ștergere
    3. se poate, Zina! nu am fost...nu am simtit sa fac asta si nici nu s-a ivit vreo ocazie sa ajung la opera dintr-un motiv oarecare....
      dar o sa merg...:)

      Ștergere
  6. Minunat, minunat, Pandora! Azi vară a fost un spectacol grandios la Cluj, cu opera Aida, desfășurat din Piața Unirii până pe Bulevardul Eroilor, foarte aproape de noi. Normal că am fost în stradă, a fost absolut magnific! Excepţionalul spectacol de operă a fost repus în scenă la Opera din Cluj în 2 februarie, anul acesta. O superproducție impresionantă, care ne-a amintit de fulminantul succes de pe 5 iulie 2014, atunci când aceeași creație verdiană a fost, după cum povesteam la început, prezentată în aer liber în Piața Unirii din Cluj-Napoca, într-un eveniment grandios, dedicat comunității locale. O vară de neuitat am avut și se pare că anul acesta odată cu titlul de Capitală Europeană a Tineretului, Clujul va avea și mai multe evenimente cultural-artistice care vor umple aerul de frumusețe.
    Mulțumesc pentru frumosul articol! Te îmbrățișez, o săptămână minunată îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca muzica de opera se preteaza foarte bine spatiilor deschise, am urmarit si eu uneori verile spectacolele care se tineau in fata la Atheneu, asa ca iti inteleg entuziasmul :)
      mi-ar placea sa petrec un Revelion la Opera, in fiecare an se organizeaza...dar mai vedem :)

      in acest caz iti doresc o vara plina de muzica si nu numai, sa fie o adevarata bucurie pentru artistul din tine!
      o saptamana minuata iti doresc si eu atat tie cat si Enyei care, cu siguranta a fost atinsa de "microbul" muzical al parintilor ei! :)

      Ștergere
  7. ...au si un muzeu interesant la Operam ;)
    Imaginea cu vitrina este la Romana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am vazut de cateva ori expuse costume, partituri, programe sau diferite obiecte care au apartinut personalitatilor care au cantat pe scena Operei Romane dar muzeul cu siguranta nu l-am vazut...
      la Romana zici...sa ma gandesc...cred ca e pe partea dreapta in directia de mers P-ta Romana - Universitate :)

      Ștergere
  8. Aida este una dintre cele mai frumose și spectaculoase opere. Mi-ai făcut poftă să o revăd, am văzut-o mai demult, cu altă distribuție.

    Să ai o săptămână bună, Pandhora !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi am achizitionat biletele din luna ianuarie...
      tie, care esti o consumatoare de opera cu siguranta spectacolul iti ca revela nuante care mie mi-au scapat asa ca...vizionare placuta! :)

      o saptamana perfecta iti doresc si eu draga Zina!

      Ștergere