sâmbătă, 4 aprilie 2015

Budinca mea de paine

O reteta nepretentioasa, Budinca de paine, eu o pregatesc de cele mai multe ori din cozonacul care ramane dupa sarbatori dar de data asta am folosit paine.
Ideea nu m-a atras de la inceput dar l-am vazut pe Jamie Oliver pregatind-o, am vazut si rezultatul, asa ca mi-am zis, de ce nu? :)
Am personalizat reteta adaugand, stafide, niste coniac si dulceata de afine pentru ca se afla printre preferatele mele.
Daca vreti sa o incercati iata de ce aveti nevoie si ce trebuie sa faceti:

Ingrediente

- 10 felii paine toast
- 5 oua
- 150 grame de unt
- 500 ml lapte 
- stafide
- 150 grame dulceata de afine
- 150 grame de zahar
- coaja rasa de lamaie
- 10 grame zahar brut (nu brun)
- un plic zahar vanilat cu scortisoara
- esenta de vanilie
- 25 ml de coniac

Incepem cu untul care trebuie sa fie la temperatura camerei.Acesta trebuie amestecat cu zaharul vanilat care contine si scortisoara (eu asa am vrut sa-l cumpar dar le puteti lua separat, in plus puteti aduga ce condimente va mai plac)si cu coaja de la lamie.
Cu acest amestec ungem vasul in care vom coace budinca (eu am pus mai intai hartie de copt) si am presarat pe fundul vasului putin zahar brut care va da budincii un usor gust de caramel.
Cu restul de unt am uns feliile de paine pe care le-am taiat in jumatate si pe care le-am asezat una cate una in tava.Printre si peste ele am presarat stafidele.
Cu ajutorul mixerului am amestecat bine oualele cu zaharul pana au capatat consistenta unei creme peste care am turnat incet laptele caldut continuand sa mixez.
La sfarsit am pus esenta de vanilie si coniacul.Am turnat intreaga compozitie peste paine si am lasat ca painea sa absoarba toate aromele cam 10 minute, timp in care am incalzit cuptorul.
Tava am pus-o intr-un alt vas pe care l-am umplut jumatate cu apa si gata, budinca a intrat la cuptor :)
Dupa 40-45 de minute am scos-o si am uns-o cu dulceata de afine si am mai lasat-o la cuptor inca 10-15 minute.
Este foarte gustoasa atat calda cat si rece, eu o prefer rece, este potrivita si ca desert dar si la micul dejun alaturi de un pahar cu lapte.
M-as bucura sa incercati sa o preparati, sigur nu veti fi dezamagiti mai ales daca veti folosi cozonac in loc de paine :)

20 de comentarii:

  1. Și dulceața de afine cum se prepară? :)
    ...un blazon...

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar ușor de făcut! Si arata într-un mare fel...:)
    Eu din Panettone le ce îmi rămâne fac asa: îl tai felii mai grăsuțe și prepar din ou , cu puțin lapte și esențe un amestec prin care trec feliile și le prăjesc. Separat din ricotta si iaurt si esențe (+un pic de indulcitor) prepar o cremă tare buna. Și montez: panettone le apoi crema si pe deasupra moț o linguriță de dulceață după gust. ;))
    Și gata! Simplu și bun ca și la tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. offf si offf, bun si bun...ma duc sa-mi tai o feliuta subtirica de budinca cu toate ca eram hotarata sa manac un mar :))
      pup Geanina cea priceputa, o sa tin minte pontul! :)

      Ștergere
  3. Suna dulce! :) Dar ceva rabdare tot trebuie! :) Ieri am pus la fiert niste apa si am uitat-o pe foc... Cand mi-am amintit abia mai era pe fundul vasului. Reteta, insa, o copiez si... i-o imprumut mamei. :) Sunt sigura ca budinca va fi delicioasa!
    Duminica minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eee...daca ai reusit tu sa faci Imam Baialdi...restul sunt joaca de copil :))
      duminica minunata iti doresc la randul meu! :*

      Ștergere
  4. Sună interesant .... dar dacă pui mai mult coniac, nu iese mai bună? :))

    RăspundețiȘtergere
  5. mmmm..sigur imi ramane cozonac...o sa incerc ! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Și dacă în cameră sunt 35 de grade? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Arată super..și cred că a fost delicioasă,deja mi-ai făcut poftă!
    O duminică pe placul inimii tale,scumpo!
    Pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar a fost :)
      o duminica placuta iti doresc si eu Elena, pup!

      Ștergere
  8. hmmmmm! vreau si eu :)
    noi astazi am avut la desert para în sos de vin rosu si praline de ciocolata si martipan.
    pup draga mea draga ♥ Sarbatoarea Florilor cu sanatate si numai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti propun un schimb, ce zici? :))
      pup si eu draga mea draga, Paste fericit in continuare! :*

      Ștergere
  9. Pentru că este așa aglomerație la budincă, eu vreau coșulețul!

    RăspundețiȘtergere
  10. Dupa ce am citit reteta am zis ca maine(adica marti) fac si eu cu cozonac,dar azi(adica luni) imi retrag dorinta.A disparut cozonacul.:)))
    Pupici!
    Voi incerca si eu cu paine intr-o zi.

    RăspundețiȘtergere