Cei de la opiniatimisoarei.ro au făcut o scurtă selecţie a celor mai importante sau "gustoase" evenimente gastronomice din ţara noastră, iar lucrurile stau în felul următor:
FEBRUARIE:
Festivalul Clătitelor de la Prejmer - Braşov
Evenimentul se află la a 8-a ediţie. Se organizează în fiecare an înainte de intrarea în Postul Paştelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice. Este un festival inspirat de tradiţiile săseşti. Caravana reprezintă punctul central al petrecerii. Din alai fac parte acordeonişti, toboşari, trompetişti mascaţi şi nelipsita căruţă cu soba în care se pregătesc clătitele. Evenimentul se încheie cu un bal mascat.
MAI:
Festivalul Porcului de Mangalita - Baia Mare
Este o manifestare unică la nivel naţional şi internaţional, pe parcursul căreia vor fi promovate gustoasele produse tradiţionale rezultate din carnea porcului de Mangalita. Porcul de Mangalita are o istorie de peste 200 de ani. Carnea sa este aproape la fel de sănătoasă ca a somonul.
IUNIE:
Festivalul Virşlilor de la Castelul Corvinilor - Hunedoara
Miza evenimentului este promovarea cârnăciorilor denumiţi "virşli", un sortiment preparat din carne de capră şi de oaie, specific sudului Transilvaniei. Virşli sunt produşi de sute de ani, după reţete neschimbate, transmise de la bunici la nepoţi. Virşli de Brad şi cei de Salas sunt printre cei mai renumiţi.
IULIE:
Festivalul "Caşcavalul de Brăduleţ", Brăduleţ - Argeş
Evenimentul se desfăşoara timp de trei zile consecutive, în trei sate: Galeş, Brădeţ şi Brăduleţ. În fiecare zi a festivalului, satul care găzduieşte manifestarea îşi promovează propriile valori ce ţin de identitatea culturală locală, printre care: caşcavalul de casă, brânza de burduf, telemeaua, caşcavalul din caş başchiu şi multe altele.
AUGUST:
Festivalul Smochinelor, Svinita - Mehedinţi
Scopul festivalului este de a promova produsele locale din smochine şi cultura multietnică din Clisura Dunării. Printre activităţile înscrise în program, se numără: prezentare şi degustarea de produse tradiţionale din smochine, dulceaţa, tuica, smochinele proaspete, prăjiturile din smochine, culesul fructelor de smochin, parada portului popular şi spectacole folclorice oferite de ansamblurile artistice din Clisura Dunării şi din Serbia.
Festivalul Păstrăvului, Ciocăneşti - Suceava
Festivalul Naţional al Păstrăvului cuprinde o serie de manifestări complexe, precum concursuri de pescuit sportiv, concursuri gastronomice şi un concurs de snoave şi glume pescăreşti, parada portului popular, spectacole folclorice şi de divertisment, expoziţii, degustări de vinuri, muzică de fanfară, baluri, mese câmpeneşti şi cine tradiţionale.
SEPTEMBRIE:
Festivalul "Pită de Banat" - Timişoara
Tematica festivalului este una diversă: produse, accesorii şi echipamente pentru morărit, panificaţie, cofetărie şi patiserie, produse şi preparate tradiţionale şi ecologice româneşti, preparate specifice din bucătăria internaţională, vin, ceai, cafea, bere, alte băuturi alcoolice şi nealcoolice, preparate culinare gătite în aer liber la grătar, pe plită, la ceaun sau rotisor şi produse de artizanat.
Festivalul Tămăioasei, Pietroasele - Buzău
Este cunoscut în toată ţara datorită fetelor "numai bune de măritat" din zona, care îmbrăcate în costume populare, zdrobesc strugurii cu picioarele, în vechiul lin de lemn, marcând astfel începutul culesului. Se organizează un concurs ţărănesc pentru aprecierea vinurilor producătorilor din zonă, o expoziţie etnografică şi de unelte vechi pentru vinificaţie, dar şi o expoziţie gastronomică a pensiunilor din zonă.
OCTOMBRIE:
Festivalul Răciturilor, Valea Bistriţei - Gorj
În apropiere de Hobiţa natală a lui Brancuşi are loc anual "Festivalul Răciturilor". Chiar dacă unii le zic piftii, alţii aituri sunt aceleaşi minuni ale gastronomiei, iar varianta gorjenească, combinaţia de sarmale cu piftii, ardei iute, turtă şi ţuică de prune (numai în judeţele Gorj şi Vâlcea sarmalele se mănâncă cu piftii) oferă delicii nebănuite papilelor gustative.
Festivalul Borşului Pescăresc, Jurilovca - Tulcea
Localnicii, invitaţii şi turiştii se vor aduna în jurul ceaunelor cu borş de peşte, lângă malul apei, pentru a participa la toate acţiunile de pregătire a acestei delicatese specifice zonei. Programul artistic susţinut de ansambluri tradiţionale şi artişti locali, vizite ghidate la Cetatea Argamum şi trasee către punctele de interes turistic local vor asigura "garnitura" borşului de peşte de la Jurilovca.
sursa:www.ghiduri-turistice.info
Postarea de fatza ne face sa ne saturam cu belsugul de mancare prezentat.Un fel de contrapondere la postarea de zilele trecute la ale carei poze cu feluri elaborate ne uitam, dar tot in sec inghiteam, deoarece nu stiam prea bine cu ce se...mananca chestiile rafinate...
RăspundețiȘtergereVa urez o pofta buna romaneasca, fara mofturi, ca nu avem de ce."La bucate inainte" !
este cel mai potrivit indemn! :))
Ștergerewow... ma bucur mult sa citesc despre asemenea festivaluri - este prima data când aud despre acestea. Bucataria românesca este prea putin cunoscuta international, dat fiind si faptul ca a capatat o multime de influente de la popoarele cu care a intrat în contact de-a lungul istoriei, precum si de la tarile învecinate. Este însa foarte important ca lumea întreaga sa afle care sunt gusturile și obiceiurile gastronomice specifice poporului român.
RăspundețiȘtergereNoroc ca sunt ghiftuita dupa mesele de Paste, altfel mi-ar fi plouat în gura ☺☺☺
pup draga mea draga. Noapte buna!
sa stii ca la fel mi-am zis si eu, bine ca am citit acest articol dupa ce am gustat tot felul de bunatati de Pasti dar la festivalul smochinelor tot mi-ar placea sa merg :)
Ștergerecred ca ce spui tu este valabil pentru marea majoritate a popoarelor, peste tot exista un melanj de preparate in care se simt diferite influente in functie de cursul istoriei...
am vazut de curand un serial cu Jamie Oliver despre zonele din Anglia si cum a fost influentata buccataria acestor zone odata cu sosirea imigrantilor...
pup si eu draga mea draga...si acum imi amintesc de florile acelea de hibiscus care mi-au trezit maxim curiozitatea :))
Pe primul loc mi se pare a fi festivalul clătitelor!
RăspundețiȘtergereDeși, la Hunedoara, virșlii sunt delicioși! :))
pentru mine pe primul loc ramane festivalul smochinelor :)
Ștergerecat despre virslii, te cred pe cuvant :)
De la cașcaval și clătite nu as lipsi sub nici o forma! ;) As arunca un ochi și la pita de Banat....:p
RăspundețiȘtergereeu raman la smochinele mele :)
ȘtergereCe buget este necesar ca sa le bifezi pe toate intr-un an de zile? :)
RăspundețiȘtergerepragmaticul din tine :))
ȘtergereHristos a Înviat!
RăspundețiȘtergereInteresant articolul,aș alege festivalul clătitelor!
O zi minunată îți doresc!
Îmbrățișez cu drag!
Adevarat a Inviat!
Ștergereeu raman fidela smochinelor :))
o noapte buna iti doresc Elena, pup!