Când cercetările medicale au descoperit acţiunile negative ale produselor alimentare noi, care au încercat să înlocuiască grăsimile tradiţionale, specialiştii şi-au îndreptat atenţia către slănină, un aliment fără E-uri, coloranţi şi conservanţi.
Şi au primit răspuns la întrebarea: de ce strămoşii
noştri au fost sănătoşi şi puternici? Ei bine, s-a dovedit că slănina
întăreşte sistemul imunitar. Această calitate se datorează acidului
arahidonic, care favorizează scăderea colesterolului, îmbunătăţeşte
funcţiile de protecţie ale organismului şi, de asemenea, este necesar
pentru producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile
imune şi reacţiile inflamatorii.
* Cantităţi mici de grăsime sunt de folos
pentru inimă şi vasele de sânge, reglementează contracţiile musculare
ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului cardiac, şi sprijină
tonusul vascular.
* Fumătorii au, de asemenea, un beneficiu
dacă mănâncă puţină slănină, datorită faptului că ea conţine seleniu.
Acest microelement întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în
organism. Astfel, pagubele produse de ţigări se reduc parţial.
* Slănina încetineşte şi intoxicarea
alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea
pansamentului gastric, care previne absorbţia rapidă de alcool din
stomac. Alcoolul trece mai departe în intestin, unde, totuşi, va fi
absorbit, dar treptat.
Grăsimea de porc
Este utilizată pe scară largă în medicina populară, încă din negura timpului. Iată câteva reţete din bătrâni:
* Remediu pentru dureri de articulaţii.
Înainte de culcare, se freacă bine articulaţiile bolnave cu untură
topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne, la care se
adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se aplică celofan sau
hârtie de pergament, se înveleşte cu un fular sau un batic de lână şi
se lasă să acţioneze peste noapte.
* Tulburarea mobilităţii articulare după
traumatisme. Zona afectată se freacă cu 100 g grăsime de porc,
amestecată cu o lingură de sare, apoi se bandajează cu un strat gros de
lână.
* Mastită. Pe locul inflamat se aplică o
felie subţire de slănină veche, deasupra se pune o bucată de staniol de
la o ciocolată sau dintr-un pachet de ţigări şi se bandajează sau se
lipeşte cu leucoplast.
* Eczemă. Se topeşte slănină nesărată şi
se răceşte la 35 de grade. Se amestecă bine 2 linguri de grăsime topită
cu albuşuri de la 2 ouă crude, 100 g pastă din fructe de solanum (zârnă,
lăsnicior), 3 linguri suc de rostopască. Alifia se lasă la macerat 2-3
zile, la rece, apoi se ung locurile bolnave, de 2 ori pe zi.
* Dureri de dinţi. O felie mică de slănină
nesărată se aplică pe dintele dureros, între gingie şi obraz, pentru
15-20 de minute. Durerea de dinţi dispare treptat.
* Pinten osos (ciocuri). Preparaţi un
unguent din 100 g slănină nesărată de porc, tocată mărunt, un ou crud şi
100 ml oţet concentrat (esenţă). Borcanul cu amestecul se ţine într-un
loc întunecos, până la dizolvarea completă a slăninei, amestecând
periodic. Înainte de procedură, călcâiul se ţine în apă fierbinte, apoi
se aplică pe zona dureroasă un tampon de vată îmbibat în unguent.
Compresa se aplică pe timp de noapte, dimineaţa se spală talpa cu apă
caldă. Durata tratamentului este de 5-7 zile.(Sursa: Vocea Transilvaniei)
Sursa: www.libertatea.ro
Ceapa neaparat sparta cu pumnul ! :)))
RăspundețiȘtergere...si presarata obligatoriu cu sare :))
ȘtergereTratamentele de aici...
RăspundețiȘtergereO plăcere sa le-aplici!
Ceapa merge cu șorici,
Și colesterolul-i brici...;))
Te pup!
:)))
Ștergereo slanina si-o tigara,
pune si o tuicusoara,
oxidarea-i prevenita
imunitatea, dobandita!
asta ca sa nu te las singura in lupta cu rimele :))
pup si eu!
Foarte adevărat! Iar când mai este rost şi de efort fizic, asta chiar "ţine de foame"! Îmi place şi varianta cu usturoi. Pe lângă mezelurile pline de e-uri, slănina este... sănătate curată! Desigur, să nu exagerăm!
RăspundețiȘtergereMi-ai făcut poftă de slănină, dragă Pandhora! Numai bine îţi doresc! :-)
sigur ai prin casa niste slanina si niste ceapa asa ca...pofta buna! :))
ȘtergerePăi cu să nu? Fac ce fac şi mai dau şi pe la slănină, când foamea îmi dă ghies! :-)
ȘtergereStia tata, ce stia! :)
RăspundețiȘtergereIn chestiunea cu durerea de dinti... hm... Depinde, probabil, de cauza durerii - as zice sa nu se bazeze nimeni prea mult pe asta... ;)
Pupici! Noapte buna!
in concluzie, daca mai era ceva de dovedit, s-a dovedit :))
Ștergerepup Diana, buna dimineata! :*
Np bine, no! Acum am înțeles de ce sunt unii dintre ardeleni roșii în obraz! :)
RăspundețiȘtergerecu siguranta si asta este un motiv :))
ȘtergereEfectele negative ale fumatului sunt ireversibile, indiferent de cat de multa slanina cu ceapa ar manca un fumator...
RăspundețiȘtergereuite cat de inteleapta am fost, am renuntat la fumat...ma mir si eu de mine! :))
Ștergereai început articolul corect - "Cantităţi mici" !!!! doar cantitati mici de slanina si ceapa întaresc sistemul imunitar :)
RăspundețiȘtergereDe fapt, orice aliment este bun pentru om, daca nu se face abuz :)
Eu sunt de 3 zile la dieta :) Trebuie sa scap de 3-4 kg pe care le-am capatat facând abuz de dulciuri si mancaruri sofisticate, cu ocazia sarbatorilor de Paste. Luni am mancat doat legume (cea mai frumoasa zi!), apoi doar carnita fiarta si usor prajita - pui sai curcan. Ieri am avut zi de oua - uf... abia le-am înghitit cu mult ceai neîndulcit. Astazi avem zi e lactate degresate - imi place mult! :) beau lapte si mananc mozzarella, iaurt pur si cascaval degresat. Mâine va fi zi de peste, sâmbata fructe si duminica va fi zi de dezmat! Dezmat fara abuzuri de dulciuri sau slanina cu ceapa :)))
pup draga mea draga. O zi faina sa ai!
adevarat, cuvantul magic "cantitati mici":))
Ștergeresunt sigura ca nu-ti va fi greu sa scapi de ce kg crezi ca ai tu in plus, am tinut si eu acum multi ani aceasta dieta doar eu mai beam in fiecare seara inainte de culcare un pahar cu apa calda cu lamaie ...
pup si eu draga mea draga, somn usor! :*
We also say it slanina in Serbian :)
RăspundețiȘtergerehttp://fashionabejita.blogspot.com.es/
I'm sure that Romanians and Serbs have much in common :)
ȘtergerePacat ca mie nu imi place nicidecum slanina de cand ma stiu :D Trebuie sa apelez la alte cai pentru intaritul sistemului imunitar.
RăspundețiȘtergeresunt sigura ca te vei descurca :))
ȘtergereNo,uite de ce n-am fost noi bolnavi!:))
RăspundețiȘtergereIn fiecare zi ceapa,clisa ,usturoiul si branza sunt pe masa din bucatarie.Sunca afumata si carnatul de casa au tinut tare putin.Am trecut mai aoi la combinatii de salata verde,ceapa verde,ridichi spanac si oua .:))
Acum citesc articolul.Pana acum am comentat doar titlul.:)))
Pe langa ceea ce am cutitit mai pot adauga faptul ca atunci cand bunica mea avea probleme cu puroiul de langa unghii isi punea o feliuta subtirede slanina infasurand unghia,apoi o frunza de varza putin zdrobita si le lega cu un pansament.Toate aceste operatiuni le facea seara,inainte de culcare,iar pe dimineata nu mai avea nimic.Puptea lucra linistita.:)
un carnat adevarat...frumos vis! :))
Ștergereauzisem si eu de aceste leacuri "babesti" si uite ca tu confirmi veridicitatea lor...
bine, cu siguranta secretul sta intr-o slanina adevarata si nu "impanata" cu E-uri :)
Am inghitit,chiar daca la mine nu prea lipseste slanina in casa.Eu consum aproape numai slanina si branza(telemea),mai deloc din comert,tot felul de preparate.Un medic imi spunea:e bine cand ramai fidel produselor si nu te tenteaza toate noutatile care apar.Cred ca are dreptate.O seara buna!
RăspundețiȘtergereo fasiuta de slaninuta afumata si cu un picut de ceapa...greu sa rezisti unei astfel de tentatii :))
Ștergerela mine pofta e mare, nu pot sa manac mai mult decat doua-trei bucatele maruntele, nu ma prea impac cu grasimea dar imi place kaizerul, de exemplu si branza de burduf...
interesant punct de vedere are medicul tau, eu ador sa incerc chestii noi :)
o noapte buna iti doresc si eu, Floarea!
Probabil ca slanina e daunatoare daca nu e insotita de ceapa...
RăspundețiȘtergereBună postare, sănătoase comentarii !
nici prin cap nu-mi trece sa te contrazic :))
Ștergere