Timp de execuţie 5 minute Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
124
|
Glucide
|
4.3 g
|
Proteine
|
4.1 g
|
Lipide
|
10 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru trei porţii de ayran (airan)
- 300 grame iaurt gras (8-10%);
- 300 ml apă (poate fi şi minerală);
- 1/2 linguriţă rasă de sare;
- 3-4 linguriţe zeamă de lămâie;
- un căţel de usturoi (opţional);
- câteva frunze de mentă (opţional);
- gheaţă (opţional);
- piper (optional).
Mod de preparare
Această băutură se prepară în 5 minute şi nu necesită prea multe cunoştinţe culinare. Astfel, puneţi iaurtul, apa, sarea şi zeama de lămâie într-un bol / sticlă şi amestecaţi bine. Puteţi utiliza şi un blender. Gustaţi şi vedeţi dacă mai este nevoie de sare sau zeamă de lămâie. Puteţi apoi adăuga frunze de mentă tocate sau usturoi. Daca nu doriţi să aşteptaţi până se răceşte puteţi utiliza şi câteva cuburi de gheaţă. Nu am încercat încă să adaug piper măcinat însă cred că ar putea da un gust interesant ayranului.
Costuri
Costurile pentru trei porţii de ayran (airan) sunt de aproximativ 3-4 RON (preţuri 2015).
Mod de servire
Ayranul se serveşte rece, simplu sau în timpul meselor. Merge foarte bine în timpul meselor care conţin preparate din carne sau preparate condimentate.
sursa: cesamancam.ro
cauza pentru care aceasta bautura nu se serveste in multe resturante, este ca aceasta bautura trebuie preparata proaspat, deci nu este rentabila atunci cand este comandata in portii mici. In Germania, la orele pauzelor de masa in sezonul cald, nu cred caexista vreun imbis turcesc care sa nu serveasca Ayran.
RăspundețiȘtergereSper ca ziua ta de lucru azi nu a parut interminabila :)) Te pup draga mea draga!
in Bucuresti se serveste doar in restaurantele turcesti sau arabesti dar singurul care mi-a placut a fost cel de la Nasser...poate vom trece pe acolo daca ajungeti vara asta prin Bucuresti :)
Ștergereziua de ieri am petrecut-o in mare paret dormind, m-am resimtit teribil dupa evenimentele din w-end :))
pup si eu draga mea draga, buna dmineata! :)
Interesanta reteta. Am sa incerc si eu.
RăspundețiȘtergereAs pune sare de Hymalaia, de curiozitate.Am citit recent despre ea si
proprietatile mi s-au parut foarte interesante
( http://prodieta.ro/sare-himalaya-pret-proprietati-sarea-din-himalaya-tratament-naturist-alimentatie-echilibrata/ )
O zi frumoasa iti urez!:)
am folosit si eu caeasta sare, e ok...
Ștergeresa ne povestetsti cum ti-a reusit :)
faina sa-ti fie si tie ziua, multumesc!
O bătură atractivă și sănătoasă, cu condiția ca nici iaurtul să nu conțină aditivi alimentari, precum sucurile la sticlă sau la cutie. Oricum, e mai nutritivă decât sucurile acelea...
RăspundețiȘtergeremi-e greu sa cred ca iaurtul din comert nu contine aditivi alimentari, doar la tarani in piata sunt sanse sa mai gasim iaurt adevarat...
ȘtergerePăi vând țăranii în piață iaurt ?...
ȘtergereSoluția ar fi să găsim noi să cumpărăm lapte curat de la țărani și să facem acasă iaurt, dar e prea complicat...
in Piata la Domenii, da :)
Ștergeresunt sigura ca simplu nu e, nu am incercat si nici nu ma bate gandul sa o fac :)
Si cine va bea chestia asta va gandi in limba turca? :)
RăspundețiȘtergeresa stii ca de aia nu ma inteleg eu cu mine, gandesc turceste, vorbesc romaneste :))
ȘtergereAm notat si voi face zilele asea!
RăspundețiȘtergeresa ne povestesti cum ti-a reusit :)
ȘtergereCatalin:))))))))))))
RăspundețiȘtergereUnde a apărut prima oara ayran-ul în bucuresti, la shaormeria distor sau la calif
RăspundețiȘtergerede ce neaparat la o shaormerie? poate a aparut la Naser :)
Ștergere