miercuri, 26 august 2015

Ciuleandra - fascinatia unui dans...

"Era un joc cum nu mai văzusem...forţă şi gingăşie în acelaşi timp, schimbări de ritm neaşteptate, uluitoare, iar melodia te prindea în valurile ei ca o apă furtunoasă şi clară."

"Filmul este adaptarea cinematografica a romanului omonim al lui Liviu Rebreanu. La vremea respectiva romanul nu a prea fost primit cu entuziasm de critici si de presa, fapt ce l-a nemultumit pe autor. Totusi, subiectul a atras un producator german de film, care a adus în tara un regizor (Martin Berger) si o echipa de filmare, realizând prima coproductie româno-germana (1930). Se pare ca nici filmul nu a fost un succes, contribuind astfel la nemultumirile marelui scriitor, care era un mare iubitor de film. Am abordat cu tot curajul subiectul si sunt convins ca am realizat un film deosebit, care l-ar fi multumit pe Liviu Rebreanu. Prin relatiile mele, filmul a fost o coproductie româno-germana si a reprezentat România la festivalul de la Karlovy-Vary în 1986. Anca Sönz - Ion Ritiu a fost, cred, cel mai frumos cuplu al anului" (Sergiu Nicolaescu).


Secvenţă din filmul Ciuleandra (1985) în regia lui Sergiu Nicolaescu, ecranizare după romanul omonim scris de Liviu Rebreanu. Cu Ștefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Rițiu și Anca Nicola.
A fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1986. 





sursa:La Blouse Roumaine,
sursa: www.cinemagia.ro

9 comentarii:

  1. Nu am vazut filmul, nu am citit romanul... dar am dansat "Ciuleandra" la o nunta, in anii 1980, nunta la care - intre aproape 200 de invitati - eram o mâna de tineri la o masa in fundul salii si dadeam ochii peste cap pantru ca la nunta aceea s-a cantat numai si numai muzica populara! In final, ne-am ridicat si noi, ca deh! sa ne calcam pe picioare nu era tocmai greu. :)) Cred ca de atunci am o senzatie de neplacere cand vine vorba despre muzica populara. Aproape 8 ore de muzica populara! De la rock la populara e un salt... catastrofal! :)
    Uau! Ce amintire... sumbra! :))) A fost nunta prietenei alaturi de care sunt inca din scoala generala. Si azi ne distram pe seama muzicii de la nunta ei, pentru ca si ea a fost şocata cand si-a dat seama ce se intampla.
    Ziua buna sa iti fie!

    RăspundețiȘtergere
  2. si filmul si cartea sunt deosebite...
    amuzanta intamplare si da, e de inteles...de la rock la populara...ehe, cale lunga :))
    sa stii ca si eu eram "detasata" ca sa zic asa de muzica populara dar anul pe care l-am stat in Canada m-a faccut sa simt altfel si asta fara voia mea...
    nu pot spune nici acum ca sunt fan al acestui gen de muzica dar melodii care ma tulbura...asta e altceva si Ciuleandra ca si alte melodii ale Mariei Tanasa si inca cateva...cu ele este altceva :)

    faina sa-ti fie si tie ziua! pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. ...sau cum nebunia temporară se încurcă în ițele drumului ce duce spre fericire...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa fii posesiv inseamna sa fii nebun...nimeni nu apartine nimanui...

      Ștergere
  4. Si cartea şi filmul mi-au plăcut mult. O temă foarte interesantă. Iar stilul lui Rebreanu este minunat, ca-n toate operele sale. Un foarte bun cunoscător al naturii umane, ştie să pătrundă până în cele mai ascunse abisuri ale psihicului uman.
    O seară frumoasă, dragă Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca nu ai citit iti recomand cu toata caldura Adam si Eva :)

      seara faina si tie draga Alex! :)

      Ștergere
    2. Am citit-o mai demult, iar pentru că m-ai amintit de ea, promit să o recitesc. Îmi place mult stilul acestui mare scriitor.
      Numai bine, dragă Pandhora!

      Ștergere
  5. Eu cred ca nu am văzut filmul. ..cred ca doar secvențe pe ici pe colo....
    Frumoasa tare Anca Nicola! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. superbba!!!
      atat de fragila si totusi arzatoare...
      citisem pe undeva ca a avut o relatie apropiata cu Segiu Nicolaescu, ca sa ma exprim asa...dar cine ii putea rezista lui? :)
      cred ca am mai povestit aici modul in care m-am intersectat (la propriu) cu el :)
      oricum, ii placeau oamenii frumosi si in general alegea in filmele lui pentru rolurile importante actori si talentati si frumosi...

      Ștergere