.....reprezinta unul dintre romanele dragi inimii mele si ii apartine lui Liviu Rebreanu. Am citit prima data acest roman in adolescenta si m-a tulburat definitiv povestea de dragoste, o poveste putin obisnuita...
Firul''rosu'' al romanului se desfăşoară de-a lungul a şapte vieţi ale aceluiaşi suflet care încearcă necontenit să se unească cu sufletul pereche.
Eroii acestei carti sunt tragici, ei vor suferi morţi violente iar iubirea lor va rămâne neîmplinită până la a şaptea moarte, când, în cele din urmă, sufletele lor se vor uni. Poate ca e vorba de mitul androginului sau poate ca nu.
Povestea iubirii celor doi este întotdeauna scurtată de un al treilea, acest al treilea fiind şi cauza sfârşitului tragic al fiecărui personaj în parte. Fără acest personaj , cele şapte vieţi ar fi avut un sfârşit fericit, în care sufletele celor doi ar fi îmbătrânit împreună.....
Rebreanu , prin construcţia sistemului celor şapte reîncarnări ne face să ne întrebăm noi înşine: oare ne-am găsit sufletul pereche?
Oare e posibil sa ne gasim sufletul pereche?
"O viaţă omenească nu ajunge însă pentru a prilejui întâlnirea bărbatului
cu femeia. Spaţiul şi timpul sunt piedici pe care sufletul strâns în
obezile materiale numai treptat le poate învinge. Apoi, chiar când le-a
învins, intervin obstacolele convenţiilor sociale care de multe ori sunt
mai puternice decât puterile oricărui om."
"Fericirea adevărată e totdeauna o clipă. Mai multă n-ar putea îndura
firea omului care, deseori, într-o viaţă de mulţi ani, nu are norocul să
întâlnească nici clipa aceasta, nici măcar să se apropie de ea."
Gravura: Marcel Chirnoagă
Mai multe gasiti pe blogul Zinei unde veti afla ca totul a pornit de la Ella
Adevărat, spațiul, timpul, dar mai ales convențiile sociale, sunt obstacole uriașe.
RăspundețiȘtergereDragă Pandhora, nu mai zic decât atât: ferice de cei care și-au găsit sufletul pereche sau cred că l-au găsit!
adevarat,aceasta este cu adevarat o fericire, pentru cei mai multi, greu de atins...
ȘtergerePovestea iubirii celor doi este întotdeauna scurtată de un al treilea personaj, un personaj handicap specific romanelor lui Rebreanu, care va fi şi cauza sfârşitului tragic fiecărui personaj în parte. Fără acest personaj handicap cele şapte vieţi ar fi avut un sfârşit fericit, în care sufletele celor doi ar fi îmbătrânit împreună. Nu astfel a fost viziunea lui Rebreanu care prin construcţia sistemului celor şapte reîncarnări ne face să ne întrebăm noi înşine: Oare ne-am găsit sufletul pereche? Eu una cred ca da! :))
RăspundețiȘtergerepupici si o saptamana cu multa iubire draga mea!♥
unii dintre noi traiesc de 7 ori cate 7 vieti si tot nu...sau poate ca nu au capacitatea de a sti ca da...
Ștergerepup si eu, iti intorc cu drag urarea! :*
Mi ar placea sa citesc cartea! :) e foarte fain subiectul! O zi frumoasa! Ioana :)
RăspundețiȘtergereCartea merita a fi parcursa, m-as bucura sa-ti placa1 :)
ȘtergereNu cred ca am citit romanul... Sau poate l-am citit, dar acum nu-mi vin in minte decat "Pelerinul Kamanita" si "Calatori in eternitate" ale lui Karl Gjellerup. Poate ca se suprapun toate... :) N-am habar. :) Imi place ideea romanului "Adam si Eva". Totusi, sufletul pereche nu este, intotdeauna partenerul / partenera. Altfel spus, e posibil sa intalnim in fiecare viata sufletul pereche - daca e sa credem in reincarnare. :)
RăspundețiȘtergereImi plac foarte mult citatele alese de tine!
Saptamana minunata iti doresc sa ai! <3
probabil ca nu l-ai citit, nu ai fi avut cum sa-l confunzi :)
Ștergereemotia, acea tanjire dupa celalalt, aici in mod strict dupa jumatatea care iti implineste sufletul si trupul este atat de puternica, de dureroasa incat simti nevoia sa iti strigi disperarea inca o data, alaturi de ei...
pacat ca nu a fost ecranizat acest roman, ar fi fost o pelicula cu o incarcatura coplesitor de frumoasa :)
multumesc diana pentru aprecieri, pup, faina sa fie si saptamana ta! <3
Am citit undeva, nu mai stiu unde, ca sufletul nu are odihna pana nu isi indeplineste obiectivul pentru care este creeat, de aceea va incerca iar si iar, pe parcursul mai multor vieti.
RăspundețiȘtergerecred ca in cuvintele tale e mai mult adevar deact ne place sa credem...
Ștergeremultumesc ca ai trecut pe aici, te mai astept! :)
Ideea sufletului pereche mi-a placut intotdeauna. Mai trist ar fi sa-l intalnesti si sa nu realizezi acest lucru. Citind postarea ta imi dau seama ca nu am citit cartea.
RăspundețiȘtergereMultumesc, draga Pandhora si o saptamana frumoasa!
cred ca e greu sa nu simti cand rezonezi pana la identificare cu cineva dar, mai intitdeauna exista o piedica pentru ca, convingerea ca ai gasit sufletul pereche ar aduce atat de multa fericire incat...
Ștergerene e data noua oamenilor aceasta fericirea?
ti-ar placea cartea, sunt convinsa...
pup Suzana, faina sa fie si saptamana ta! :)
Personajele au un destin tragic... ;)
RăspundețiȘtergereDupa Ciuleandra, e un roman minunat!
RăspundețiȘtergereamandoua minunate dar in mod diferit :)
ȘtergereAm citit cartea pe cand aveam 17 ani si de-atunci mi-am zis cå in clipa cand simt cå am dat de sufletul pereche, så nu-mi pierd timpul printre mii de intrebåri si indoieli, ci så fac tot posibilul så-l mentin al meu 😅 Asa am fåcut si acum dupå 22 de ani må gandesc cå am avut si noroc in incåpåtanarea mea cu ideen de " suflet pereche" . O såptåmanå frumoaså si plinå de bucurii 😊
RăspundețiȘtergerece frumos!
Ștergereiubesc povestile de iubire care se implinesc! :)
faine sa-ti fie si tie zilele, multumesc! :)
Dragă Panhoraa, fără să știu că voi intra în joc la Zina, am comentat pe facebook! Reiau, parțial, ce-am scris.:) Doamne, ce carte, Elina, ce carte! Am fost răvășită cînd, în adolescență, am pus prima oară mâna pe ea. Citatele alese de tine sunt esența ei... "Fericirea adevărată e totdeauna o clipă.” S-o prețuim! O seara de vis!
RăspundețiȘtergerece mult ma bucur!! :)
Ștergeretrec acum pe la tine ca sa citesc...
e un nou joc interesant,cu totii cred ca aflam despre autori si carti pe care nu-i cunoastem si ii regasim pe cei care ne plac.
sunt maxim de incantata ca si asupra ta acest roman al lui Rebreanu a lasat aceiasi tulburatoare amprenta...
ma gandeam acum, ce ilustratii fascinante ai fi putut face pe acest subiect! :)
bine ai venit la lunea "citatelor"! :)
Am deschis cartea aceasta in urma cu vreo trei ani, insa mai mult de zece pagini nu am citit, caci imediat am primit carti care m-au facut sa uit daca e zi sau noapte si am uitat complet de ea. Cred ca voi incerca zilele acestea sa o termin.
RăspundețiȘtergerem-as bucura sa o faci si sa-ti aflu parerea :)
Ștergere