Rodica Ojog-Brasoveanu este slabiciunea mea in materie de romane politiste.
Imi plac romanele politiste, mai ales daca au in spate o poveste care te prinde, integrandu-te in ea.
Asa sunt romanele Rodicai Ojog-Brasoveanu, considerata pe drept cuvant o Agatha Christie a Romaniei.
Cateva dintre romanele ei au fost ecranizate, cateva dintre personajele ei sunt foarte cunoscute si, cu siguranta inconfundabile. Minerva Tutovan, ofiter de contrainformatii, personaj creionat de Rodica Ojog-Brasoveanu avand ca inspiratie propria profesoara de matematica, este o femeie atipica, extrem de inteligenta, deloc atractiva cu un spirit de observatie fin si cu un umor acid facand echipa cu locotenentul Dobrescu, calul ei de bataie dar in egala masura coechipierul ei. Un alt personaj, de un farmec aparte este Melania Lupu, protagonista unui ciclu intreg de romane.
Melania Lupu este o doamna in varsta fara varsta, este conform wikipedia
"o hoață fără să fure, o escroacă fără să înșele, este acel personaj care, deși încalcă repetat legea, o face cu atâta candoare și inteligență încât farmecă cititorul." Cel care se lupta sa-i dovedeasca vinovatia si care iese de cele mai multe ori invins din aceasta lupta este Maiorul Cristescu care, o admira si o detesta in acelasi timp pe fermecatoare Melania, pe ea si mintea ei ascutita.
O categorie aparte a scrierilor ei o reprezinat romanele istorice dar cu tenta politista.
Sunt o splendoare aceste romane care, pe langa actiunea in sine te intoduc intr-o lume care, chiar daca pare a fi de mult apusa, se infatiseaza ochilor mintii noastre ca int-un film plin de culoare, gust, miros, cu un limbaj delicios.
Sunt romane de atmosfera si daca te lasi prins, aluneci intr-o lume care pare iluzoriu de reala.
Unul dintre romanele care ma bucura nespus este "A inflorit liliacul".
Autoarea plaseaza actiunea in timpul lui Alexandru Ioan Cuza, imediat dupa Mica Unire.
Viata Domnului este in pericol iar acest pericol devine iminent pe masura ce inaintam in lectura cartii si ne pierdem in atmosfera Iesilor si Bucurestilor de altadata. Sunt targuri pline de viata, cu oameni si preocupari diferite, cu haine la moda sau nu, cu mancaruri pline de gust sau nu, toate acestea scot in fata o felie de viata teribil si fermecator de reala.
Daca sunteti curiosi, va las sa gasiti si sa cititi cartea, pana atunci am "decupat" o bucatica de poveste:
"Vodă râdea sincer. Îi erau străine orgoliul, deşarta vanitate, credinţa atât de primejdioasă, fatală noroadelorlor, ale celor mai mulţi deţinători de putere absolută(împăraţi, regi, conducători de republici), că ar fi unşii lui Dumnezeu! Ales între aleşi, făptură neasemuită, deneînlocuit, aflat cu capete multe peste contemporanii săi.Modest şi cu un nedezminţit simţ al proporţiilor,Alexandru Ioan I ştia prea bine că izbânda sa din ianuarie1859 nu se datora unor calităţi ţinând de extraordinar.Bunînţeles, nimeni nu-i tăgăduia cinstea, credinţa sinceră în ideile liberale ale veacului său, firea dezinteresată,fără umbră de venalitate, fierbintea sa dragoste pentrutot ce-i românesc.
Cuza dădu din mână de parcă ar fi alungat fumullăsat de o lulea.
— După cum ştii, opoziţia — numele le cunoşti —pune la cale un complot care are drept ţel asasinareamea. Într-un plebiscit nu au încredere, căci simt că ţara îmi stă alăturea. Moartea, cât de odioasă şi condamnatăar fi după aceea, semnează mai sigur decât mine şi maidefinitiv actul abdicării.Cantuniari îşi încleştă mâinile pe braţele jilţului.
— Nu le-o vom îngădui, Măria Ta.
— Domnule Cantuniari, surâse Vodă, nu sunt unblazat, la joie de vivre
nu m-a părăsit, dar doresc să ştii că nu te-am chemat aici de teamă. Zilele noastre sunt hotărâte de Altcineva, iar cât priveşte tronul, domnia, amafirmat-o nu o dată că „am primit-o ca pe un depozitsacru“, şi gata sunt să-l predau oricând celui ce va fisocotit cârmuitor mai vrednic. Înainte însă de a părăsi scena, cum ar zice poetul nostru Alecsandri, mare iubitor de teatru, mai am a împlini unele obligaţiuni faţă deromâni, pe care le consider sfinte. Iar pentru aceasta îmi trebuie un răgaz..."
Mai multe gasiti pe blogul Zinei unde veti afla ca totul a pornit de la Ella
Mdaaa... Zilele noastre sunt hotărâte de Altcineva... Bine zis! E bine să ni se reamintească din când în când.
RăspundețiȘtergereSăptămână exclentă, dragă Pandhora!
doar ca noi avem talentul de a uita foarte repede...
Ștergeremultumesc, Zina, faina sa-ti fie si tie saptamana! :)
Cum să n-o iubesc?! Rodica Ojog-Braşoveanu, pe lângă stil, umor sănătos şi psihologia sofisticată a personajelor, are darul de a descrie cu farmec scenele de epocă. Ceea ce văd și în cartea aleasă azi de tine pentru citate, o adevărată frescă de societate, cu toate ingredientele: parfum de epocă, acţiune bine conturată, suspans, personaje marcante şi o naraţiune bine închegată. Oh, dragă Pandhora, mi-ai amintit și că am fost îndrăgostită cândva de șarmantul escroc Chat Noir din romanul ”Al cincilea As”, unde nici Magda nu i-a rezistat ușor, iar asta doar pentru că-l avea pe Alex. O zi superbă îți doresc!
RăspundețiȘtergereo carte plina de suspance, pe care am citit-o ca si cum as fi urmarit un film :)
Ștergerecred ca am mai spus, toate cartile ei au acesta calitate, de a te transpune aproape ciematigrafic in actiunile imaginate de autoare...sunt tare bucuroasa ca iti place! :)
Rodica Ojog-Brasoveanu ... o scriitoare pe care tare mult am citit-o cand eram in Ro si de care la fel de repede am uitat! Acum am ceva romane în format pdf, deci trebuie sa ma reapuc de citit! Multumesc pentru recomandare "cutiuta" draga! Frumoasa si plina de lucruri bune sa-ti fie saptamana! pupici!
RăspundețiȘtergerepup Ella si tare sunt incantata ca ti-am reamnintit de ea :)
Ștergerehttp://rodica.ojog-brasoveanu.com/#
gasesti aici romanele ei politiste si pe cele isoric-politiste (pe care eu le ador) si alte cateva povestiri
si eu le-am recitit in format pdf
pup, saptamana faina si lectura placuta! :*
Iti multumesc pentru link! Excelent! Acum nu ma mai plictisesc seara, pentru ca nu îmi place televizorul! :))
Ștergerepupici!
sunt tare tare bucuroasa ca le vei citi :)
Ștergerecred ca voi relua si eu lectura lor :)
Si mie mi-au placut (imi plac) tare mult romanele ei! Am citit multe - cele la care am avut acces candva - dar nu cred sa fi citit si vreunul istoric cu tenta politista. Dar nu-i timpul pierdut. :)
RăspundețiȘtergerePupici! <3 Saptamana frumoasa iti doresc!
iti las si tie link-ul pe care i l-am dat Ellei
Ștergereaici gasesti toate roamnele ei, inclusiv cele poitist-istorice, in caz ca te hotarasti sa le citestti
http://rodica.ojog-brasoveanu.com/#
iti garantez ca te vor surprinde mai mult decat placut :)
pup si eu! :*
Cred ca as putea spune acelasi lucru, despre autoare.
RăspundețiȘtergereCartile vechi le luasem de la biblioteca. Dar acum am cumparat aproape intreaga colectie si vreau sa o recitesc.Asa cel putin e in plan! :)
Multumesc, draga Pandhora pentru prezentare.
O saptamana frumoasa sa ai!
ce mult ma bucur ca vei face asta! :)
Ștergereva fi un advarat regal al lecturilor fermecator de palpitante :)
intotdeauna cu drag, Suzana, multumesc la fel!
Azi am citit, pe cateva pagini de net, biografia scriitoarei Rodica Ojog-Brasoveanu. E mai mult decat ar incape intr- un roman.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru ocazie.
cu multa placere! :)
Ștergeretare frumos spus, mai mult decat ar incape intr-un roman si in plus, adevarat...
mi-a plăcut mult fragmentul ales !
RăspundețiȘtergereşi eu am fost o mare cititoare de romane poliţiste şi cred că am citit şi din creaţia doamnei Rodica Ojog-Braşoveanu...
felicitări pentru alegerea romanului !
de doua ori multumesc! :)
Ștergereeu cred ca romanul politist este pe nedrept considerat un gen "usor" de aceea am si ales, ca dovada ca nu e asa trimiterea catre roamnele Rodicai Ojog-Brasoveanu.
Îmi place tare mult stilul d-nei Rodica Ojog Brașoveanu. O mare scriitoare, care ne-a încântat cu atâtea cărți bune. Mi-au plăcut acele cărți pe care le-a plasat în epoci istorice mai îndepărtate și în care descrie atât de bine moravuri despre care nu știm prea multe. „Logofătul de taină” sau „Agentul secret al lui Altân Bey” le-a citit și recitit de multe ori.
RăspundețiȘtergereCartea amintită, nu am citit-o, dar îmi doresc să o citesc, căci fragmentele alese mi-au stârnit interesul.
Sărut mâna și o seară frumoasă, dragă Pandhora! :-)
nici nu stii cat de fericita m-ai facut pentru ca ai lecturat acele carti...sunt si printre preferatele mele exact din motivele descrise de tine :)
Ștergere