Numele Cetăţii Colţ, de la marginea Munţilor Retezat, a ajuns în toată lumea, în paginile unei cărţi. Jules Verne a scris despre ea în ,"Castelul din Carpaţi''. Şi nu numai titlul romanului are legătură cu România. Cine şi-ar fi închipuit că Jules Verne a iubit o româncă din Homorod, de focul căreia s-a stins, şi de dragul căreia a scris această carte de succes! „Castelul din Carpati”, reprezinta o exceptie intre scrierile lui Jules Verne, fiind de fapt o poveste de dragoste. Se pare ca Jules Verne a calatorit in Transilvania, unde a cunoscut o tanara de 17 ani, Luiza Teutch, ce a fost pentru romancier un adevarat refugiu sentimental.Singura urma a acestei povesti de dragoste este insa, doar romanul amintit, nici biografii lui Verne nedetinand prea multe informatii in acest sens. Personajele si numele locurilor din roman pot fi cu usurinta identificate ca fiind din zona Cetatii Colt, mai mult, grafica din primele aparitii a cartii (editia Hetzel) reda izbitor silueta cetatii. Despre tanara Luiza, pe care Verne o numeste in scrieri „unica sirena” se cunosc cateva amanunte. Ea a fugit de acasa chiar inainte de nunta ei, si ea este cea care il insoteste pe romancier in calatoriile sale din Transilvania. Idila dintre cei doi, se pare ca s-a consumat la poalele cetatii unde a existat o cocheta cabana, numita „Casa vanatorilor”, unde cei doi indragostiti s-au stabilit o perioada.Dupa mai multi ani, la interventia parintilor, Luiza nu scapa totusi de o casatorie aranjata, mirele fiind Gustav Muller, un barbat cu 16 ani mai tanar decat Verne. Se cunoaste ca aceasta situatie agraveaza iremediabil perioada neagra si ciudata pe care scriitorul tocmai o traversa, perioada cauzata printre altele de moartea mamei sale, a editorului sau - cel mai bun prieten, si de un atentat a carui victima este, ramanand infirm. Dragostea celor doi iubiti s-a consumat apoi in scrisori, dar cu timpul, s-a stins. A ramas insa vie pentru scriitor.Povestea castelului are, cumva, un final. in 1944, intr-o familie din Bucuresti, intr-un scrin, sunt gasite cateva scrisori. De la Jules Verne catre Luiza. Epistole de dragoste, pe care preafrumoasa femeie le-a lasat nepoatelor ei. Urmasii ei (familia Luciei Angela Dudescu) pastreaza si alte daruri despre care spun ca sunt de la Jules Verne - un ceas cu pendul, doua machete ale iahturilor scriitorului si cateva volume din ,"Calatorii extraordinare".
sursa: http://www.realitatea.netfoto: RTV
foto: AdeBooks
Interesantă povestea aceasta.Nu am cunoscut-o așa că îți sunt recunoscător că ai postat-o!Mulțumesc pandhora :).
RăspundețiȘtergereOf topic:
RăspundețiȘtergereAcum am văzut că în Aprilie a ÎMPLINIT BLOGUL TĂU UN AN!La mulți ani și la multe multe postări interesante să ne aduci!
se-cret: povestile de dragoste au un farmec care se pastreaza...chiar daca unele personalitati celebre ale acestei lumi au incercat sa tina asta...se-cret :)
RăspundețiȘtergeremultumesc mult petru urari si mai ales pentru aprecieri :)
Interesante povestile tale de dragoste. Ma indreb cum te documentezi pentru ele, cum afli de ele? Felicitari pentru aceste inedite informatii!
RăspundețiȘtergereMircea: sunt povesti despre care am auzit si pentru ca ma pasioneaza...scormonesc :)
RăspundețiȘtergerenu consider ca am talent la scris asa ca prefer sa folosesc surse avizate...si daca va plac si le cititi cu placere...si placerea mea este dubla :)
foarte interesant; se pare ca romancele au fost mereu in top :); l-am iubit pe jules verne in copilarie
RăspundețiȘtergereSophie : nu-i asa? :)
RăspundețiȘtergeresi eu...si eu...:)
..:)....
RăspundețiȘtergeredmd: :)
RăspundețiȘtergereDe "Cireşarii" nimic pe aici? Remake-ul românesc! :)
RăspundețiȘtergereP.S. Ce mi-au plăcut filmele (pe vremea mea, bineînţeles)!
Scorchfield : eram indragostita de Victor si as fi vrut sa merg si eu la Cetatea Vulturilor :)
RăspundețiȘtergerevremea ta sunt sigura ca este si a mea in privinta filmelor...cat despre "Ciresarii" mi se pare cea mai reusita carte de aventuri pentru adolescenti de la noi...sau poate a fost asa doar pentru mine...nu stiu :)
ciresarii... ei au fost marea dragoste; am fost fericita cand au aparut acum (nu mai stiu cu ce ziar)pt ca am putut sa-mi cumpar toate volumele.
RăspundețiȘtergerePreferatii mei erau Lucia, Tic si Ursu :)
Imi plac povestile astea ale tale. iMI PLAC POVESTILE DE DRAGOSTE. Ce bine ar fi daca ele ar dainui...
RăspundețiȘtergereSophie : cum spuneam...Victor era preferatul meu si dintre fete Maria...ea era mai romantica :)
RăspundețiȘtergereo sa facem in curand un fan-club "Ciresarii" :))
Dreamer : si mie imi plac...cred ca in ele...chiar daca nu dainiuie...
RăspundețiȘtergeredar este ceva care dainuie?
Mmmmmm, chiar aveam nevoie de-o asemenea poveste înainte de culcare iar eu...nici măcar nu ştiam asta!:)
RăspundețiȘtergereNoroc cu tine! Mare noroc! O spun mereu de o vreme-ncoace! :)
Pup şi îmbrăţişez cu nesfârşit drag!
O noapte cu vise frumoase iute metamorfozabile în realitate! :)
alessia : somn dulce si tie...:)
RăspundețiȘtergereoricat de ciudat ar parea...imi plac povestile...
povestile de dragoste vor fi mereu frumoase chiar daca aproape niciodata nu sfarsesc...frumos...