sâmbătă, 20 decembrie 2014

"Povesti despre tine..."


Azi l-am sarbatorit pe prietenul nostru, a fost, este inca ziua lui de nastere :)
El a avut inspiratia de a ne invita sa urmarim o piesa de teatru in interpretarea aceleiasi grupe de actori, studenti ai Teen Media Academy despre care va povesteam in Supermarket Love.
“Povesti despre tine”, in regia lui Cristian Bajora, reprezinta exact ceea ce spune titlul…povesti despre tine sau despre mine, despre mama sau tatal tau, despre fiul sau fiica ta, despre un vecin, un trecator…povesti despre oameni.
Firul rosu al acestor povesti il reprezinta ceva ce este nu atat pe cale de disparitie ci pe cale de a se transforma. 

In ce? 
Greu de spus…
Acest ceva este reprezentat de carte…cartea, acel obiect copertat, cu pagini numerotate, mirosind a hartie tiparita, acel obiect atat de tangibil care cuprinde tot ce a dorit, simtit autorul nevoia sa exprime si va cuprinde, nescris, ceea ce la randul tau ai simtit, gandit, tu ca cititor…
Cartile fac parte din viata noastra in mod activ sau pasiv, au rolul pe care noi il acordam lor…sau nu.
Cartile sunt martori, sunt punti de legatura sau motive de ruptura, sunt parteneri sau dusmani…sunt mult sau mult prea putin.
Cartile au si ele o poveste.
Cartile reprezinta o poveste care te include si pe tine.
Spectacolul pe care l-am vazut azi are ca baza cartea lui Stefan Caraman, 92 De Povesti Cu Carti.
O sa inchei mica mea…poveste cu una dintre intamplarile pe care le-am auzit azi pe scena.


Mergi la mare, o să faci baie, o să bei
bere rece, o să stai întins pe șezlong la Mamaia cu orele, deci te cazezi, nu mai despachetezi, o tulești spre plajă, n-o să vrei să te plictisești și-ți cumperi o carte de la tarabă, nerăbdător plătești un șezlong și-o umbrelă, le fixezi undeva aproape de buza apei,te dezbraci și, înainte de orice, faci o baie, oh, baia de la mare… înoți în cele două stiluri pe care le știi, iei câteva guri de apă sărată, primești o minge de volei între ochi,ieși și te usuci, acum e timpul pentru lectură, te întinzi în șezlong, scoți cartea și-o privești de la distanță, Luis Sepulveda, o deschizi, în stânga ta e o pereche de tineri, ea e în bustul gol, el e în bustul ei, îi privești așteptând să te plictisească, nu te plictisesc,te întorci pe partea dreaptă,sub dunga paginii începe povestea, deasupra dungii pagini, o domnișoară singură,cuminte în șezlongul ei, căutând mirată ca și tine locul în care i s-au pitit bikinii, închizi cartea, deschizi ochii, regreti banii, regreți vârsta, burta, intri în apă, înghiți puțin val, te răcorești… la 10 metri, jumătate în nisip, bătrânul care citea romane de dragoste…


Cam asa suna “Povesti despre tine”…

24 de comentarii:

  1. cât de mult mi-a placut povestea! Exact ca în viata reala :))) Tare fain ritmul în care ai povestit-o :)) exact ca pe plaja - agitat, zgomotos, placut, mult si dint-o data :))) SUPERB!
    La multi ani prietenului vostru! sanatate si numai bucurii! ideea serbarii zilei de nastere la teatru este extraordinara! Felicitari! va pup si va îmbratisez!
    Noapte buna draga mea draga ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, draga mea draga pentru urare, o sa-i transmit :)

      ti-ar fi placut cu siguranta atmosfera piesei de teatru pentru ca actorii isi aveau locul printre spectatori carora li se adresau in momentul cand isi spuneau monologul, sugerand astfel un dialog...
      mi-ar fi placut sa fii acolo :)
      autorul celor 92 de povesti cu carti este pe langa scriitor si blogger, Kaos Moon se numeste blogul lui, chiar am interactionat cu el acum cativa ani, am schimbat cateva cuvinte si pe mail, este cunoscut pentru Scrisori catre Rita, un roman de scucces care se joaca si pe scena teatrului unde am fost ieri...
      cand vom merge sa-l vedem, o sa va povestesc :)
      pup draga mea draga, o duminica placuta iti doresc! :*

      Ștergere
  2. La mulţi ani, prietenului! Sănătate şi numai bine să vă fie!
    Foarte fain cred că a fost spectacolul. Iar fragmentul de care ai amintit, este atât de simpatic! După o vreme... începi să te recunoşti în astfel de personaje. :-)
    O duminică frumoasă, dragă Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc de urare, draga Alex, o sa-i transmit :)

      adevarat, cu totii avem etape de viata prin care trecem iar cartile sunt martore a ceea ce am fost, a ceea ce devenim...ele sunt perene, noi nu...

      faina sa-ti fie si tie ziua draga Alex, multumesc! :)

      Ștergere
  3. Niște invenții ...diabolice, cărțile astea! De-a lungul anilor, i-a pus în mari încurcături pe mulți dintre oameni! :))
    Cu toate astea, mi îmi plac! O zi faină să ai! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii...multe spaime si frici au mai adus oamenilor dar totusi rezista :))

      Ștergere
  4. La multi ani prietenului vostru ! Inedita "petrecere " dar speciala !
    Dupa ce am citit recenzia ta, cred ca o sa ma duc si eu .
    pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc de urare Nicol, o sa-i transmit :)

      da, sa stii ca a fost o petrecere speciala pentru ca si prietenul nostru este...suflet de artist, picteaza si face o mie de alte chestii frumoase...eee, dar tu stii ce inseamna sa fii pasionat de ceva :)
      daca vrei sa vezi spectacolul il vei gasi la Imago Pub, o sa fie o atmosfera pe gustul tau, iti garantez! :)
      te pupacesc si eu!

      Ștergere
  5. Faina piesa trebuie sa fi fost! :)
    Stii, tot citind pe ici-colo despre piese de teatru si avand in vedere ca de prin 1989 n-am prea mai dat pe la vreuna, in ultimele doua luni am reusit sa merg. :)) Stiam ca mi se face pofta de dulciuri si unele alimente pe care le vad si despre care citesc, dar nu mi-am imaginat ca si pentru teatru! Am ales acele piese pentru ca au fost prezentate in pub. :)

    Dada... Avand in vedere ca nu stiu sa inot n-o sa inghit apa sarata si pot citi linistita! :)
    Ziua minunata sa iti fie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca da! :)
      pofta de teatru, mi-a placut asta sa stii pentru ca si eu sunt...o pofticioasa :))
      piesele care se defasoara in pub-uri sunt un picut altfel, poate mai interactive, poate mai putin conventionale dar tocmai datorita acestor elemente ele par a fi...mai tangibile...

      cu totii suntem pe rand inotatori in tinerete, privitori si cititori...la un moment dat :))
      faina sa-ti fie si tie ziua, Diana!

      Ștergere
  6. O sa incerc sa vad si eu aceasta piesa, probabil dupa Anul Nou. Multumesc pentru sugestie! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Povesti inspirate din viata reala? Ce poate fi mai real si mai fascinat decat sa te regasesti in astfel de carti sau piese de teatru?O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte adevarat...
    frumoasa sa-ti fie si tie duminica Ella, multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. De când facem afișele pentru Cortina Events (respectiv pentru spectacolele de teatru organizate la Cluj de ei), mergem la fiecare și asta e excelent. Ne-a revenit nu doar gustul pentru teatru, ci și pentru seara ca sărbătoare în sine. De aceea subscriu ideii de-a sărbători atât de frumos un prieten. La multi ani prietenului vostru! La cât mai multe și frumoase astfel de spectacole! Iar ție, dragă Pandora, Crăciun luminos, cu sufletul curat, sănătate și bucurii în jurul bradului, alături de cei dragi! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. teatrul in sine este nu atat o evadare cat o completare a vietii fiecaruia dintre noi, nu astupa goluri, varfuieste acolo unde fiecare simte nevoia unui surplus...
      tu, mereu creativa sunt sigura ca intelegi foarte bine semnificatia si daruirea a ceea ce face fiecare artist, indiferent de modul de exprimare ales: actor, pictor, dansator, fotograf...

      iti multumesc pentru urare si gandul bun indreptat catre prietenul nostru, iti multumesc pentru ingaduinat pe care ai aratat-o absentei mele din Clubul Povestilor Parfumate si iti doresc la randul meu, cu toata consideratia, un Craciun plin de daruri si surprize placute, cu caldura in suflet si bucurie in casa langa dragii tai! :)

      Ștergere
  10. frumoasa zi ! si a sarbatoritului si a voastra....la teatru! excelent imi pare!:)
    intamplarea de pe scena e tare draguta!:)) si reala! si cu siguranta mai sunt si altele la fel de simpatice.....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da...in numar de 92 :))

      multumesc de ganduri bune si, asa cum de multe ori am spus, mi-ar placea ca atunci cand vei ajunge prin Bucuresti sa vedem cateva dintre locurile despre care eu am povestit si tu ai citit, aici :)

      Ștergere
  11. La multi ani ! prietenului si tie multumiri pentru ca ne impartasesti si noua din carte si piesa.Cred ca o sa caut cartea, acum sigur sunt momente in care ma regasesc. Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc la randul meu Floarea pentru gandul bun si pentru urare :)
      sunt sigura ca te vei regasi si nu doar pe tine, vor fi regasiri simpatice, unele triste altele de-a dreptul uimitoare! :)
      lectura placuta, sper ca ne vei impartasi parerea ta :)

      Ștergere