luni, 20 aprilie 2015

Motive pentru care cititorii nu şi-ar dori să trăiască în epoca scriitoarei Jane Austen

Rochiile din romanele scriitoarei Jane Austen, cinele fine şi serile petrecute la balurile de societate pot reprezenta pentru fiecare cititor o idee irezistibilă, dar există câteva motive din cauza cărora nimeni nu şi-ar fi dorit să trăiască în perioada prezentată în cărţile romancierei engleze.
 
Potrivit unui material realizat de huffingtonpost.com, Jane Austen a inventat poveşti despre nobilimea Angliei. Ficţiunea din cărţile ei era centrată pe relaţiile amoroase şi romantice, iubire şi căsătorie, dar şi pe nevoia femeilor de a se căsători pentru a se putea întreţine, întrucât ele nu puteau să lucreze fără a-şi pierde statutul social.
Coloneii, amiralii, căpitanii şi generalii sunt presăraţi în romanele scriitoarei, oferind personajelor feminine mariaje lipsite de iubire. Romanele ei, deşi prezintă numeroase poveşti de iubire, nu dezvăluie condiţiile adevărate în care cele mai multe persoane trăiau în urmă cu două secole, acest lucru fiind valabil inclusiv pentru familia Austen. Prezentăm mai jos câteva exemple care să vă deturneze de la dorinţa naivă de a călători în acea epocă şi de a vă convinge să vă limitaţi la lecturarea romanelor care descriu perioada respectivă.
Căsătorii din obligaţie
Biserica medievală din Ringland este cunoscută în cărţile scriitoarei Jane Austen, multe dintre căsătoriile personajelor sale având loc aici, dar nu toate nunţile abundau în voie bună şi romantism.  Sub incidenţa legii „Bastardy Act“, din 1733, orice femeie săracă, însărcinată şi nemăritată era obligată să indice sub jurământ numele tatălui copilului, care apoi era arestat şi obligat să se căsătorească cu aceasta.
Astfel, căsătoriile forţate reprezintă unul dintre motivele care ar putea să vă împiedice să vă doriţi să trăiţi în Anglia acelor vremuri.
Naşteri care puneau în pericol viaţa mamei sau a copilului
Femeile abia căsătorite aveau puţin timp pentru ele, deoarece, din cauza lipsei de medicamente şi a metodelor de contracepţie, soţiile rămâneau însărcinate foarte repede. Chiar dacă cunoştiinţele medicale în acest domeniu deveniseră puţin mai solide, naşterea rămânea foarte periculoasă, foarte mulţi copii fiind moşiţi de persoane care nu aveau experienţă şi nu cunoşteau deloc medicină.
Dacă mamele nu mureau la naştere, cel mai probabil acestea pierdeau un copil la naştere sau în lunile de după aceea.
Lipsa apei curente
De asemenea, pentru a înţelege mai bine timpurile din cărţile romancierei Jane Austen este important de observat de câte ori, în 24 de ore, oamenii folosesc apa, în diferite acţiuni. Astfel, se conturează o altă imagine a timpurilor, având în vedere că, în perioada descrisă de Jane Austen romanele sale, doar câteva gospodării beneficiau de apă curentă.
În schimb, apa era adusă de departe, de la o fântână din curte, o cişmea din stradă sau de la un râu din apropiere, cu ajutorul unor recipiente foarte grele din fier şi lemn. În mod inevitabil, din cauza lipsei apei, au apărut foarte multe boli, iar pentru multe dintre ele nu existau remedii.
De asemenea, lipsa apei reprezenta o problemă şi în momentele când se declanşau incendii. Acestea erau foarte dese, având în vedere că iluminarea locuinţelor se făcea cu ajutorul lumânărilor, iar camerele erau încălzite cu lemne, acestea fiind aşezate într-un spaţiu deschis, neamenajat corespunzător.
Copiii, nevoiţi să muncească
Un alt motiv pentru care nimeni nu şi-ar fi dorit să trăiască în perioada relatată în cărţile scriitoarei Jane Austen este munca din timpul copilăriei.
Cei mai mulţi dintre copii nu erau trimişi la şcoală, pentru a benefia de educaţie, ci erau trimişi la muncă. Cărbunele era principalul carburant din epocă, iar copiii de şase ani erau obligaţi să coboare în minele de cărbune pentru a munci. Condiţiile erau brutale, periculoase şi degradante. 
Medicina slab dezvoltată
Pe de altă parte, cunoştiinţele medicale erau primitive şi cele mai multe persoane preferau să încerce remedii naturiste şi medicamente care erau distribuite gratuit, fără ca acestea să fie recomandate de un medic. Multe dintre aceste pastile „promiteau“ să vindece o gamă largă de boli, de la viermi intestinali până la boli venerice.
Totodată, durerile de dinţi trebuie să fi fost oribile, neexistând tratamente stomatologice, iar multe persoane apelau la extracţia măselelor şi a dinţilor cariaţi. Erau foarte puţini dentişti profesionişti şi nu existau anestezice, aşadar măselele erau îndepărtate cu ajutorul „chirurgilor“ de ocazie, fierarii şi potcovarii locali.
Pedepsiţi şi dincolo de mormânt
Legile aspre şi obiceiurile pedepseau oamenii şi după moartea acestora. Cu credinţe puternic înrădăcinate, înmormântarea unui creştin decent era foarte importantă în comunitate. Sinuciderea era împotriva legii, iar corpurile acestora erau îngropate aproape de drumuri sau pe un teren comunal, dar niciodată pe un teren sfinţit.
Înainte de a închide mormântul, o bucată de lemn era înfinptă în trupul persoanei decedate pentru a preveni ca sufletul acesteia să revină pe pământ sub forma unei fantome.

sursa: www.historia.ro

15 comentarii:

  1. când am citit titlul la mine in blogroll am sarit sa vad despre ce este vorba, pentru ca eu iubesc fiecar rând scris de Jane Austen! Ooooo câta sensibilitate a avut aceasta femeie, câta delicatete, cât talent! Este atât de trist ca Jane a decedat la vârsta de 42 de ani... ar fi putut înca sa scrie atât de multe despre experientele ei de viata, ar fi putut descrie înca atâtea sentimente...
    Indiferent care au fost conditiile în epoca Regency, mi-ar fi placut sa fi trait acele vremuri doar daca as fi putut sa fiu prietena cu Jane :)
    Pup draga mea draga. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. romanele ei au farmec si, probabil si la vremea aceea ca si in aceste vremuri, nevoia de a visa, de a te detasa de cotidian facea viata mai usoara...
      sunt sigura ca a descris in romanele ei stilul de viata pe care si l-ar fi dorit pentru femeile epocii, tinand cont de cerintele societatii dar si cu ceva in plus...
      Mandrie si Prejudecata, preferatul meu :)
      pup si eu draga mea draga, faina sa-ti fie ziua! :*

      Ștergere
  2. Oh, dar exista destule asemanari cu unele care exista si azi – chiar daca nu in toate comunitatile din toate statele… :) Casatoriile fortate – cu sau fara copii la mijloc; copiii care muncesc in loc sa mearga la scoala; lipsa apei curente si a canalizarii; morti care primesc somatii sau citatii; vii care figureaza in scripte ca morti; dinti scosi fara anestezie (se intampla chiar in RO, in ultimii ani ai comunismului, pentru ca nu existau anestezice, din lipsa fondurilor – cum altfel?!); mor copiii la nastere sau imediat dupa nastere si azi; mor femeile la nastere langa medic…
    Altfel spus: pentru unii n-ar fi vreo diferenta. :)
    Zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din pacate da, sunt multe asemanari...pentru unii fictiunea reprezinta actualitatea de fiecare zi...
      totusi, societatea de azi nu este atat de restrictiva dar depinde si de fiecare om in parte...
      acum niste am fost plecata prin Moldova in cercetare, aveam un proiect despre sanatatea femeilor...ce si cum isi duc viata in marea lor majoritate femeile de la tara e stiut sau din pacate, prea putin stiut...
      la vremea aceea incercam sa le fac sa inteleaga ca pot alege sa nu se marite la 14, ca pot merge la scoala...si ele si mamele lor stii ce spuneau?
      "asta ne este datul"...si cu asta orice discutie inceta...
      considerau ca asa le e dat femeilor sa traiasca si cu asta basta...
      doar educatia poate schimba o astfel de mentalitate...
      pup si eu, Diana! :)

      Ștergere
  3. No bine, no, dar lectura este lectură, dincolo de realitățile unor anumite perioade .....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta cu siguranta dar acest fapt nu ne impiedica sa gandim dicolo de randurile pe care le citim :)

      Ștergere
  4. Problema cu apa curenta o avem si noi azi in Romania, in sate, putini au apa curenta la sate.Englezii au evoluat de la Jane Austen incoace, noi mai putin. Ce sa zic, problemele fiecarei epoci, pe care Jane Austen nu le-a descris, ador insa atmosfera pe care o descrie ea in cartile ei. Nu mi-ar fi placut sa traiesc atunci pentru simplul fapt ca sunt o persoana independenta si nu mi-ar fi placut sa depind de cineva financiar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da...englezii au evoluat, noi inca avem un handicap de cel putin 50 de ani...

      Ștergere
  5. citind imi dau seama ca multe dintre aspectele prezentate le regasim si azi....mai mult sau mai putin. nu cred ca mi-ar fi placut sa traiesc in acele timpuri ...dar daca as avea posibilitatea sa ma teleportez o scurta perioada de timp , clar nu as refuza :)))
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu as refuza, cu conditia de a reveni in zilele noastre :))

      Ștergere
  6. Anglia este țara cu cea mai veche lege în materie de drepturi, însă este vorba despre un mod de viață care îmbina elemente medievale cu cele care au apărut în pragul modernismului.
    Apoi, obiceiul cu străpunsul inimii este tipic zonei medievale a Balcanilor, fiind folosit în cazul persoanelor care au murit violent, pentru a nu deveni strigoi. Ăsta este și motivul amplasării de cruci acolo unde au murit oameni din cauza unor accidente - călcați de tren, loviți de cal, de mașină etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu gandeam ca acele cruci sunt puse acolo in amintirea celor decedati...

      Ștergere
  7. Mna, mi-ai stricat romantismul ! ☺ Cine stă să se gândească la apă și canalizare când citește romanele lui Jane Austen ?! Și vreau să adaug că la numai câțiva km de marginea ”nobilă” a Capitalei noastre dragi, în multe locuri lipsesc aceste elemente ale civilizației, la două sute de ani de la apariția romanului ”Mândrie și prejudecată” (1813).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa am facut?! :)
      sigur, romanele ei sunt fictiune si nu reportaje care exprima o realitate, din pacate la noi fictiunea este o realitate...inca...

      Ștergere
  8. Jane nu a dus o viata fericita si totusi a scris atat de frumos ... Oare cum ne vor judeca pe noi cei ce vor trai peste cateva sute de ani ? Ce bine ca nu trebuie sa alegem in ce perioada a istoriei ne nastem :)

    RăspundețiȘtergere