miercuri, 1 aprilie 2015

Produse romanesti, de vanzare printre straini. Sunt apreciate?

Pufuleti de 30 de lei, zacusca la 60 de lei : produse romanesti, de vanzare printre straini. Sunt sau nu apreciate?
Zacusca romaneasca de peste 60 de lei, o punga de pufuleti de 30 de lei sau un borcanel de magiun de Raureni la „doar” 25 de lei. Transportul nu este inclus, insa aceste preturi se pare ca sunt acceptate (si chiar savurate!) de straini sau romanii de peste hotare. Produsele de mai sus sunt exportate de branduri romanesti si se afla pe rafturile virtuale ale celui mai mare magazin online din lume, Amazon.com.
In mod surprinzator (?), pe platforma retailerului american poti gasi practic orice produs romanesc – produse alimentare, bauturi – branza, zacusca, apa, castraveti murati, pateu si asa mai departe. Preturile sunt insa cel putin mari, comparat cu cele cu care suntem obisnuiti, din supermarket-urile locale.
Evident, in Romania sunt mai ieftine datorita proximitatii - taxelor de transport mai mici, mai putini intermediari si, in general, a preturilor mai reduse aliniate veniturilor mai mici la nivelul populatiei. Cu toate acestea, pentru un roman, lista de preturi de mai jos poate parea cel putin prohibitiva; interesant de remarcat este insa faptul ca, in general, produsele romanesti sunt foarte apreciate la nivel international, primind rating-uri mari, de 4-5 stele, pe Amazon.

Un bax de Borsec – 138 de lei

Daca in magazinele din Romania, precum Carrefour-Online.ro, un bax de 6 sticle de Borsec, apa minerala, este 13 lei, daca cumperi de pe Amazon acelasi bax costa 46 de lei. La acest pret, daca comanzi din SUA, trebuie sa adaugi transportul extrem de scump – 22 de dolari, echivalentul a circa 92 de lei. 

Zacusca din Romania – 60 de lei

Un borcan de 540 de grame de zacusca Euro Gourmet romaneasca costa pe Amazon.com „doar” 63 de lei, transportul fiind gratuit de aceasta data. Pe Carrefour insa, un borcan de aceeasi cantitate costa maxim 10 lei

Magiun de Prune – 60 de lei

Magiunul de Prune Raureni costa pe Amazon 23 de lei, la care se adauga transportul, in SUA, de 37 de lei. Si se pare ca americanii il adora – „Untul de prune a fost foarte bun, chiar mai bun decat imi aminteam cand am mancat ultima oara, acum ani de zile. Probabil voi mai comanda”, a scris pe Amazon clientul Bob Zirker. In Romania, magiunul de prune porneste de la 5,4 lei/borcan. 

Telemea de oaie – 77 de lei

Telemeaua de oaie impachetata si refrigerata costa pe Amazon 37 de lei, la care se adauga transportul, in valoare de 40 de lei. Pe eMag.ro, aceeasi cantitate de telemea de oaie costa 13 lei

Eugenii – 3,5 lei
 
O Eugenie, care la eMag costa 0,7 lei, costa pe Amazon 3,5 lei si se vinde la cutii de 24 de bucati.

Americanii se dau in vant dupa ele – „Nu pot descrie gustul fantastic. Parca sunt facute in casa si sunt proaspete. In mod clar vom mai comanda”, scrie John S. Smith, pe Amazon. Produsul are 16 review-uri si aproape 5 stele. 

Miere din tei - 75 lei

Un borcanel de 400 de grame cu miere din tei costa pe Amazon 35 de lei, la care se adauga transportul, in SUA, de 40 de lei.
Principalii cumparatori ai mierii sunt romani, daca este sa judecam dupa comentarii; ironic, tot un roman este cel care a dat cea mai mica „nota” – doar 2 stele.





La eMag, mierea din tei porneste de la 12 lei/borcanel

Pateu de Sibiu – 53 lei x 2 bucati

Pateul vegetal de Sibiu costa pe Amazon 53 de lei, transport gratuit, doua bucati. Producatorul este Scandia Sibiu, furnizorul international fiind Euro Food Mart. Acelasi model costa la eMag 3 lei

Pufuleti Gusto – 30 lei

O punga de pufuleti Gusto costa pe Amazon nu mai putin de 30 de lei, primind transport gratuit doar daca achizitionezi produse in valoare de peste 150 de lei.

Acelasi produs, la Carrefour-Online.ro, costa doar 1 leu

Castraveti murati Raureni – 55 lei

Un borcan de 680 de grame de castraveti murati Raureni costa pe Amazon 25 de lei, la care se adauga transport de circa 30 de lei. In magazinul online Carrefour, acelasi borcan de castraveti costa 5,8 lei.

NOTE – La Carrefour-Online.ro, pentru achizitii de pana la 150 de lei, taxa de transport este de 30 de lei. Pentru produse intre 150 si 300 de lei, taxa este de 15 lei iar pentru comenzi de peste 300 de lei, transportul este gratuit.

La eMag.ro, transportul costa 15 lei. Chiar si adaugand aceste costuri de transport, preturile de pe Amazon sunt de zeci de ori mai mari decat daca ai cumpara din .ro.

autor: :Alex Goaga

Sursa foto: Shutterstock: Muraturi

Articol preluat de pe www.wall-street.ro

14 comentarii:

  1. ;)
    În Italia produsele românești le găsești aproape în toate supermarketul. Au câte un raftuleț cu produse românești. Nu sunt atât de scumpe ca în online însă sunt clar mai scumpe ca în România. Cumpăr des pufuleți și eugenii. Pate si zacusca. Câteodată salam de vara sau Victoria. Nu duc lipsa produselor românești dar câteodată mi-e dor și poftă. Oricum, îmi par tare scumpe pe Amazon. ..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acolo unde sunt comunitati mari de romani exista magazine cu produse romanesti, asa au si ai mei in Toronto un magazin daca nu doua, de unde cumpara ce au pofta cu gust de "acasa"...mai greu e pentru cei care nu au acces la astfel de magazine...
      preturile pe Amazon sunt nesimtite dar chiar si asa exista multi doritori, se pare...
      da, asta e, uneori amintirile au gust de Eugenia, pentru ai mei de pufuleti :)
      pup Geanina! :*

      Ștergere
  2. Cred ca in general ,depinde de puterea de cumparare a fiecaruia ,gust si informare.O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. categoric...
      daca nu ai cu ce, degeaba...
      faina sa-ti fie si tie ziua, Floarea, multumesc! :)

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. as zice ca niste preturi mici ar fi fost o surpriza :))
      produsele noastre au avut mereu succes in afara tarii, ele inca mai au gust :)

      Ștergere
    2. autohtonii cumpara foarte rar (sau de loc) produse din estul Europei. Doar românii stabiliti in alte locuri din lume cumpara produse românesti, si nu datorita calitatii pe care ar avea-o produsele ci din cauza unei nostalgii :)

      pup draga mea draga. O zi faina!

      Ștergere
    3. nostalgia cu siguranta face ca orice gust sa fie minunat :)
      conform articolului, americanii cel putin, apreciaza simplitatea Eugeniei, de exemplu...
      cat despre Europa de Vest, intotdeauna a existat o retinere fata de ceea ce vine din Est...cu cat mai la est cu atat mai rau :)

      te pupacesc si eu, azi este soare la noi! :*

      Ștergere
  4. Nu-i mai obosi pe americani să importei; vând rușii de toate în magazinele lor...;)
    PS - reședința premierului Italiei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Și sunt chiar bune, așa că nu mă miră faptul că sunt apreciate. E firesc să fie mai scumpe, dacă raportăm prețurile la veniturile cumpărătorilor din vest. Firma noastră întreține mai multe magazine online, pe site-uri create tot de noi pentru brandul solicitant (nu e secret, e vorba de Much More Market și Foodex). Prețurile nu sunt exagerate, dar e posibil ca produsele să aibă o altă calitate. Sunt destinate cu precădere românilor aflați în țările respective și abundă în zacuscă, eugenii, pufuleți și murături, întocmai ca cele prezentate de tine.
    Interesant mi s-a părut și rezultatul unui sondaj de opinie americănesc, din care reiese că sunt apreciate produsele românești ca turta dulce cu cuișoare și ghimbir, mentosanul, batonul de ciocolată de casă și covrigeii sărați cu chimen. Și mie îmi plac, așa că subscriu gustului american de data aceasta! Un weekend plin de savoare îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine nu ma mira ca le gasesc apetisante, este firesc, produsele noastre inca au gustul acela natural...nu stiu cat va mai dura, eu sper sa nu-i prindem din urma sub acest aspect...
      un w-end perfect iti doresc si eu Mirela, la noi azi e o zi superba, sper ca si la Cluj e la fel! :)

      Ștergere
  6. Eu duc dorul apei minerale. Intr-o vreme se gasea " Dorna " la SM si eram tare multumita. Acum imi aduc in fiecare vara de acasa cat mai multe bax-uri, profitand de portbagajul gol la intoarcere, ca la dus e plin cu tot felul :) Dar de pe Amazon, n-as cumpara. Imi lipsesc carnatii de casa afumati, dar nu-i pot comanda pe net, doar la tata acasa :

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gustul bunatatilor de acasa, greu de inlocuit...
      ii vad si pe ai mei cand vin in tara cu cata nerabdare asteapta sa manance salata de rosii, cu mult mai bune decat rosiile de la ei si gogosi...
      ei au noroc, in Toronto sunt magazine cu produse romanesti, asa ca isi mai cumpara slaninuta sau carnati, nu bauturi alcoolice, dar au gasit slibovita la niste sarbi :)

      Ștergere