duminică, 19 aprilie 2015

Top 10 calatorii cu autobuzul pe care nu trebuie sa le ratati

A te plimba cu autobuzul prin marile oraşe ale lumii este un mod unic de a vedea prin ochii celor care locuiesc acolo. Dacă alegi un mijloc de transport, nu cel dedicat turiştilor, ai şansa să descoperi lucruri aparte, nu doar ce vor să îţi arate edilii urbei respective. Pentru cei care s-au plimbat deja cu măcar unul dintre cele 10 linii de autobuz pe care le vom menţiona mai jos cu siguranţă ne vor da dreptate.

1. New YorkCând ajungeţi în Big Apple rezervaţi-vă o călătorie cu autobuzul M1 din Harlem. Nu vă speriaţi, deşi autovehicolul pleacă din celebru cartier vestit pentru comunitatea sa afro-americană, se îndreaptă apoi către Central Park şi Fifth Avenue. Autobuzul trece pe Brodway şi prin cartierul teatrelor, apoi prin Greenwich Village şi Mica Italie. De aici coborâţi la Whitehall Terminal şi luaţi feribotul către Staten Island, cu privelişti spectaculoase asupra Statuii Libertăţii, a podului Brooklyn şi a zonei Manhattan. Astfel veţi trece în revistă fără să vă daţi seama principalele obiective istorice şi turistice ale marii metropole americane.
2. Londra
Dacă aţi ajuns la Londra şi nu aţi luat un double decker indiferent de direcţie atunci aţi tocmai aţi ratat unul din principalele elemente ce caracterizează Capitala Marii Britanii. Totuşi nu rataţi o călătorie cu autobuzul 15 din Trafalgar Square spre Tower Hill. Vă suiţi în la etajul duble decker-ului la coloana amiralului Nelson, apoi ajungeţi la Catedrala Saint Paul. Admiraţi cea mai înaltă coloană de piatră din lume, care marchează locul izbucnirii marelui foc din 1666 şi încheiaţi călătoria la vestita închisoare medievală, Turnul Londrei. 
3. Beijing
Îndepărtata China era un vis pentru orice explorator. Azi însă lucrurile s-au schimbat, cel puţin în privinţa timpului pe care îl faci până acolo. Totuşi ajunşi în mare metropolă nu uitaţi şi de o plimbare cu un autobuz – 919 din Deshengmen (Jishuitan Metro) către Badaling. Dacă vă urcaţi în autobuz lângă lacul Xi Hai, cu insula pe care se găseşte Pagoda Găţtii Sălbatice (imagini ale unui Beijing istoric în care include şi Oraşul interzis aflat chiar în apropiere), şi porniţi la drum peisajul se va schimba drastic. Modernitatea va lua locul imaginilor idilice ale Chinei preindustriale. Apoi imaginea se schimbă cu una montană spre Badaling şi de aici către Marele zid Chinezesc unde parcă se mai simt şi acum luptele date de apărători cu hoardele mongole ce veneau să pună în pericol marele imperiu.
4.  Roma
Autobuzul 175 din Termini spre Piazzale dei Partigiani sau/şi după preferinţe autobuzul 40 tot din Termini către Battistini, pe malul stâng al Tibrului sunt două mijloace de transport care ar putea să vă fie nu doar utile, dar şi plăcute în Capitala Italiei. Puteţi explora şi admira astfel Fontana di Trevi, Dealul Capitolilului, Circul Maximus, Forul, Colosseumul sau Vaticanul. După ce coborâţi nu uitaţi să vă luaţi o îngheţată mare.
5. Budapesta
Urcându-vă în autobuzul 16 din Deak Ferenc ter către Disz ter nu veţi avea cum să rataţi Catedrala Sfantul Ştefan, apoi veţi trece Dunărea peste Podul cu Lanţuri care leagă cele două oraşe de odinioară Buda şi Pesta în unul modern. Încheiaţi turul cu autobuzul pe la Palatul Regal, unde puteţi vizitata o serie de muzee găzduite de acesta. Vizitaţi şi Biserica Matthias şi admiraţi priveliştea din Bastionul Pescarilor.
6. Moscova
Troleibuzul 7 merită reţinut în această mare metropolă. Plecând din Parcul Victoriei, numit astfel în onoarea triumfului sovietic în Al Doilea Război Mondial, veţi trece pe sub măreţul arc de triumf ce marchează victoria în războiul împotriva lui Napoleon. Construcţiile gigant, hotelul Ukraina şi Universitatea, ridicate de Stalin, apar în apropiere. Nu rataţi Dealul Vrăbiilor şi încheiaţi călătoria la podul Kamennîi, în spatele le catedralei Sfantul Vasile din Piaţa Roşie.
7. Madrid
În Capitala Spaniei autobuzul 27 este şi el unul pe care ar fi bine să îl luaţi fie doar şi pentru o călătorie. Începeţi de la Puerta de Europa, cu turnurile ei înclinate, apoi ajungeţi la Piaţa Columb şi pe lângă Cibele, zeiţa fertilităţii. După ce aţi primit binecuvântarea ei din apa fântânilor ce-i înconjoară carul, ajungeţi tot cu 27 la galerii de artă şi grădini, pentru a vă lăsa la sfârşit într-un mare complex comercial.
8. Paris
Începeţi călătoria cu autobuzul 38 undeva la Porte d\’Orleans pe unde în 1944 au intrat tancurile aliate pentru a elibera oraşul. Apoi călătoriţi pe lângă faimoasele grădini Luxembourg, prin Cartierul Latin, şi peste Sena către Catedrala Notre Dame. Admiraţi Turnul Gotic de la Saint Jacques, din staţia de autobuz pentru Hotel de Ville. Veţi continua călătoria pe lângă faimosul Centru de Arte Pompidou şi veţi termina turul la Gare du Nord.
9. Stockholm
Veneţia Nordului, aşa cum mai este numită capitala Suediei are multe de arătat. Aşezat pe 14 insule, prin acest minunat oraş ar fi bine să faceţi şi o plimbare cu autobuzul. Vă recomandăm cel cu numărul 3, care este unul ecologic. După ce vă va duce prin labirintul de străzi medievale din oraşul vechi şi pe lângă Palatul Regal, veţi călători pe ţărm. Apoi veţi schimba drumul spre nord şi veţi putea zări Primăria, acolo unde anual se decernează Premiile Nobel. Încheiaţi turul cu autobuzul la Spitalul Universităţii şi plimbaţi-vă prin campus.
10. Tallinn
Deşi în imaginaţia multora capitala Estoniei pare un oraş îngheţat undeva în nord, el poate fi extraordinar de prietenos. Puteţi să încercaţi şi o privire din autobuz urcând în 34A. Punctul de îmbarcare se află undeva la Poarta Medievală a unui centru ultra modern. Călătoriţi apoi pe ţărmul Mării Baltice şi veţi zări îngerul din bronz, un monument ridicat în onoarea marinarilor înecaţi. Apoi veţi trece pe lângă locul unde în 1980 mii de estonieni s-au adunat pentru a protesta împotriva regimului sovietic şi veţi încheia călătoria în spatele parcului mănăstirii suedeze distrusă în timpul unui război din secolul XVI lângă un cimitir.

 sursa: www.turismistoric.ro

16 comentarii:

  1. Tot autobuzele londoneze sunt cele mai apreciate de turisti, cred. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. interesante informatii. Nu stiu cat costa biletele de autobuz in cazul in care cobori si urci din nou dupa cateva ore, daca doresti sa vizitezi un muzeu sau o expozitie. Pentru Paris eu cumpar din start abonamentul pentru trei ziel sau o saptamâna, si nu ma plimb decat cu metroul. Orice monument sau muzeu este in apropierea unei statii de metrou. Roma am vazut-o pe jos. Practic in orice oras important de vazut este orasul vechi si acesta este nucleul central si se poate vizita oriunde, la pas.
    Nu am vizitat niciunul din metropole - New York, Londra, Beijing, Moscova, Madrid, Stockholm, Tallinn... Sper sa apuc sa le vad în viata asta ;)
    pup draga mea draga. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la Paris asa am facut si noi...
      la Praga in schimb am circulat mult cu autobuzele lor si a fost ok ca si pret...
      pup si eu draga mea draga, buna dimienata! :*

      Ștergere
  3. Cu greu aș putea alege dintre liniile precizte de tine ... poate că la Moscova aș renunța ....

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant articolul,mi-ar plăcea să văd orașele indiferent de autobuz!
    O săptămână însorită îți doresc,scumpo!
    Cu tot dragul te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesante trasee cu autobuzul, dar noi preferăm deplasarea cu metroul și cu pasul. Mai sunt și tururile de oraș cu autocarul, speciale pentru turiști. Călătoria cu autobuzul prin Roma e comparabilă cu călătoria cu autobuzul în București înainte de 1989... Mizerie și aglomerație, nu mai contează ce vezi pe geam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e bine de stiut :)
      o sa am grija sa nu iau autobuzul cand ajung la Roma :)

      Ștergere
  6. Eu aleg mersul pe jos! :))
    Totuși autobuzul Londra e cel pe care l-as lua...
    E atât de frumușel! :)
    Saptamana superbă! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce-ti trebuie autobuz la Paris cand au peste 15 linii de metrou? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu stiu?
      poate pentru ca autobuzul e un mijloc de transport de suprafata? :)

      Ștergere
  8. Corecta afirmatia: circula cu autobuzul daca vrei sa cunosti orasul altfel decat il descriu in pliante. :) Mai poate fi si... aventuros. :)
    A circulat si pe la noi un auto cu etaj, si la prima iesire a avut ceva probleme cu stalpii de iluminat si cu ceva crengi... Deh! Nici nu stiu daca mai circula - evident, pentru "tururi turistice" era...
    Seara linistita sa iti fie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-ar placea sa stau o luna doua in locurile pe care le vizitez, nu prea imi place sa ma simt turist, sa circul cu autobuzul ca orice localnic mi se pare fain :)

      Ștergere