luni, 27 aprilie 2015

Top 10 destinaţii turistice periculoase pentru femei: ţările cu cel mai mare risc de violuri şi răpiri

Woman-Traveler_x589 Femeile care călătoresc singure trebuie să-şi ia măsuri de precauţie în câteva destinaţii de vacanţă unde agresiunile sexuale sunt la ordinea zilei. Atacurile sexuale asupra femeilor neînsoţite au loc uneori în plină stradă.
Hărţuirea sexuală, violurile şi agresiunile fizice ori verbale sunt pericole reale pentru femeile care călătoresc singure în anumite ţări. Turistele nu sunt în siguranţă oriunde, aşa încât nu se pot bucura de orice destinaţie de vacanţă fără să fie precaute.
„Sunt foarte îngrozită de cât de nesigure şi neprietenoase sunt unele destinaţii. În unele ţări nici măcar nu poţi intra dacă eşti femeie, deşi unele agenţii de turism evită subiectul şi preferă să se concentreze pe sfaturi de genul ce ruj să porţi. Suntem de acord că femeile pot fi aventuroase şi se pot distra, dar să nu ne amăgim spunând că ele sunt binevenite oriunde“, spune Julie Kreutzer, unul dintre fondatorii site-ului InternationalWomensTravelCenter.com.
Pe lângă destinaţiile cunoscute de mult timp ca fiind riscante pentru reprezentantele sexului feminin, aşa cum este India, există şi unele considerate  sigure în aparenţă, precum Turcia şi Maroc.
Iată un top al destinaţiilor turistice populare unde femeile ar trebui să-şi ia măsuri de precauţie!
1. India
În India, la fiecare 20 de secunde are loc un viol, iar turistele se numără şi ele printre victime uneori. În plus violurile în grup au atins cote alarmante în ultimii ani în această ţară considerată cea mai periculoasă pentru femeile care călătoresc singure.pushkar-fair-pushkar
La începutul acestei luni (februarie 2015), o studentă japoneză a fost drogată şi violată în nordul Indiei, iar săptămâna trecută, o înregistrare video în care două femei erau violate a fost postată pe internet de o organizaţie pentru drepturile omului în speranţa că agresorii vor fi identificaţi.
2. Brazilia
Ţara femeilor frumoase este şi ţara femeilor nefericite. Numărul violurilor a crescut cu 157% între 2009 şi 2012, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii brazilian. În urmă cu doi ani, o turistă din SUA a fost violată într-un autobuz de un grup de brazilieni, în timp ce prietenul ei legat cu cătuşe privea neputincios scena şocantă. Violurile şi jafurile îi pândesc la tot pasul pe turiştii care ajung în această ţară.Brazil Carnival Machismo-3
3. Turcia
Deşi învecinată cu ţările occidentale, Turcia are puţine în comun cu acestea când vine vorba de atitudinea faţă de femei. Uciderea unei tinere studente care s-ar fi opus unei tentative de viol a readus în atenţia publică problema violenţei bazate pe deosebirea de gen. Ozgecan Aslan, tânăra de 20 de ani, a fost arsă de vie, iar cazul a stârnit un val de proteste în Turcia săptămâna trecută.
4. Thailanda
Doi turişti britanici, David Miller şi Hannah Witheridge, au fost ucişi cu brutalitate în Thailanda în septembrie 2014, iar tânăra a fost violată înainte de a fi omorâtă. În 2013, o studentă de 20 de ani din Scoţia a fost ameninţată cu închisoarea de către autorităţile thailandeze după ce aceasta a fost violată de un grup de bărbaţi, dar nu a reuşit să găsească niciun martor care să-i susţină acuzaţiile. Cele două cazuri au readus în discuţie criminalitatea ridicată din această ţară şi violenţa împotriva femeilor, care a devenit o problemă tot mai gravă, potrivit Centrului de Informaţii privind Violenţa Domestică din Thailanda.
5. Egipt
După revoltele din 2011, criminalitatea a crescut foarte mult în Egipt. Atacurile sexuale sistematice, în plină stradă, asupra femeilor neînsoţite au devenit tot mai numeroase, iar acesta este unul dintre motivele pentru care Egiptul a pierdut o mare parte din turiştii care mergeau altădată la Sharm el-Sheikh şi Hurghada.
6. Columbia
Turismul a înflorit în Columbia în ultimii ani, iar unul dintre motive este că ţara a devenit mai sigură pentru turişti, comparativ cu acum un deceniu. Cu toate acestea, conflictele nu ocolesc Columbia nici acum, iar violenţa împotriva femeilor rămâne o problemă. Sistemul de transport public din Bogota, capitala Columbiei, se află pe primul loc în topul celor mai nesigure sisteme de transport din lume, conform unui studiu realizat de YouGov în 2014 pentru Thomson Reuters Foundation. Corupţia în rândul poliţiştilor îngreunează protejarea femeilor şi aducerea violatorilor în justiţie.
7. Africa de Sud
Africa de Sud devine o destinaţie turistică tot mai populară, dar ea rămâne una dintre cele mai periculoase ţări din lume. Această ţară africană are una dintre cele mai mari rate de viol şi agresiuni sexuale, iar jafurile şi amenţinţâările cu arma sunt la ordinea zilei. Peste 66.000 de infracţiuni sexuale au fost raportate între 2012 şi 2013, ceea ce înseamnă 127 de infracţiuni sexuale la 100.000 de locuitori.
8. Maroc
O altă destinaţie tot mai populară printre turişti, Marocul nu excelează când vine vorba de protejarea drepturilor femeilor. Turistele care călătoresc singure sunt adesea hărţuite de bărbaţi, iar crimele violente înregistrate până acum demonstrează că femeile nu sunt în siguranţă în această ţară. Ele sunt sfătuite să nu poarte haine provocatoare, ci unele care să le acopere corpul.
9. Mexic
Deşi guvernul mexican depune eforturi pentru protejarea turiştilor, cel puţin a celor care ajung în Cancun, Playa del Carmen sau Puerto Vallarta, această ţară este în continuare nesigură pentru călători. Femeile care merg cu mijloacele de transport în comun sunt expuse pericolului de viol. În februarie 2013, şase turiste spaniole au fost violate de şase bărbaţi într-o casă închiriată de pe plaja din Acapulco. Autorităţile mexicane nu reuşesc să-i protejeze pe turişti, iar corupţia şi slaba pregătire a forţelor de ordine sunt principalele motive.
mexico
10. Kenya
Violenţa împotriva femeilor este o problemă în Kenya, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Africa. Un studiu naţional realizat în 2010 a scos la iveală faptul că 32% din fete au fost abuzate sexual înainte de a împlini vârsta de 18 ani. În noiembrie 2014, oamenii au ieşit în stradă după ce o tânără a fost atacată pe stradă pentru că purta o fustă scurtă. Răpirile şi agresiunile sexuale asupra turiştilor nu sunt o raritate în Kenya.
sursa: www.turismistoric.ro

18 comentarii:

  1. Nu comentez pentru ca nu imi place subiectul.
    Totusi : in poza cu camilele o vedem noi oare pe regretata Lady Diana ?
    Seara buna si..."fara violenta" !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. crede-ma ca si pe mine subiectul m-a intristat si nu, cu siguranta blonda doamna nu are legatura Lady Di :)
      buna dimineata, Marco! :)

      Ștergere
  2. trist articol... tare-tare trist!
    Nu am fost niciodata intr-un concediu singura - cred ca sunt genul de om care are nevoie permanent de cineva cu care sa se consulte. Nu prea imi place nici macar la cumparaturi in oras, singura, de aceea ma duc rar.
    Doamne fereste pe oricine de necazuri! Însa, în tarile in care domina haosul, in tarile in care legile nu sunt respectate si intre persoanele autoritatii publice domneste coruptia, acolo chiar si însotite, femeile - ca dealtfel si barbatii, sunt in pericol sa fie jefuite, batute, violate sau ucise, fie ca sunt sau nu însotite.
    In Brazilia si Columbia - am vazut la televizor un film documentar facut anul trecut de una din cele mai bune jurnaliste germane, Marietta Slomka - se spune ca fiecare a doua familie are cel putin o victima, violata sau ucisa. Daca bastinasii care "cunosc" regulile nescrise ale regimului de teroare cad involuntar victime, atunci ce sa spere un turist?!
    Dar... nu trebuie uitat ca peste tot în lume sunt oameni cinstiti si de onoare - niciun popor nu trebuie stigmatizat.

    Noapte buna draga mea draga. Somn usor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thailanda, Filipine, Malayesia...mereu am avut o retinere fata de tarile astea, mereu am avut senzatia ca odata ajunsa acolo nu ma mai intorc...noroc ca nu voi fi niciodata atat de bogata incat sa verific daca e adevarat sau nu :)
      mi-am dorit sa ajung in Maroc si in Egipt pentru ca ma fascineaza desertul dar o sa ma mai gandesc...m-a surprins Brazilia...
      dar, cum bine zici, peste tot sunt oameni buni si oameni rai...
      sefa mea a fost singura si in Filipine si in Malayesia si in Maroc si nu doar ca s-a intors intreaga, s-a intors si foarte incantata de ce a vazut...
      totusi, putina precautie nu strica....
      pup draga mea draga, buna dimineata! :*

      Ștergere
    2. Îmi vine sa râd si acum când îmi amintesc...Prima data când am fost în Turcia, in 1991 - 3 zile în Istanbul, o excursie cu autocarul - am avut in grup o femeie care blonda fiind, a purtat o peruca satena :))) pentru ca auzise ca sar turcii pe blondine! In decembrie 2003 am fost 10 zile la Marea Rosie în Egipt, am vizitat toate atractiile turstice din sudul tarii si este drept ca m-a socat faptul ca am fost permanent escortati de armata, însa experienta a fost extraordinara si nu imi pare rau ca mi-am asumat riscul.
      Fiica mea Adela a fost acum doi ani in Thailanda, inainte de rasturnarea de guvern si nu a avut nicio clpa impresia ca ar fi în pericol. A fost cu prietenul ei si înca o pereche, colegi de facultate. Minunatiile pe care le-a vazut si plajele de basm nu le va uita niciodata. Anul Trecut a fost în Bali, anul acesta, exact peste o luna va pleca pentru 3 saptamâni în Mauritius.
      Îmi fac griji - oricând se poate intâmpla orice... Catastrofe naturale - cutremur, tsunami, revolutie, razboi civil, greva generala - accidente, atacuri la persoana... Ma gândesc ca oricât de mult ne ferim, ce ne este scris, ni se întâmpla. Energia pozitiva din noi nu trebuie schimbata niciodata cu frica, frământarea si furia.
      În martie anul acesta, extremisti în capitala Tunisiei au mitralierat un grup de turisti în drum spre muzeul national! Luna trecuta, tragedia cu zborul de la Germanwings! Zilele trecute a fost cutremu în Nepal si avalansa pe Everest... sute de turisti sunt dati disparuti, pe lânga sutele de bastinas!
      Viata este plina de pericole dar si de minuni...

      Ștergere
    3. concluzia la care ai ajuns este realista si de bun simt...
      asa si Romania este pentru multi o tara nesigura...cred ca e important sa-ti asumi pe cat posibil riscuri controlate daca ai spirit de aventura, eu n-as zice ca am :)))

      Ștergere
  3. Offff! Toate ca toate dar și Turcia ? Offff! Eu nu înțeleg care e motivul acestor violuri, agresiuni.... Lipsa de educație, boli mintale sau ? În fine! Trist!
    Te pup!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inclin spre saracie si lipsa de educatie si cu adevarat trist pentru ca in multe locuri frumoase oamenii sunt urati...noroc ca nu asa sunt toti....
      pup si eu Geanina! :*

      Ștergere
    2. se spune ca "orice print, are ca mama o regina"... In toate tarile în care femeia este privita doar ca obiect, in tarile in care nu este respectata, nu are drept la invatamânt sau vot, acolo nu exista copiii educati, acolo va dainui legea junglei!

      Ștergere
    3. exact, educatia - punctul nevralgic!

      Ștergere
  4. Grijă mare pe unde umblați, doamnelor! O asemenea întâmplare îngrozitoare poate schimba viața cuiva!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu mi-ar plăcea pentru nimic în lume să călătoresc singură, nici măcar la Paris sau la Viena, darămite în Kenya sau India ! Părerea mea este că femeile care fac turism singure, mai ales în asemenea țări, caută necazurile cu lumânarea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca depinde de persoana, sunt multi solitari de placere si nu de nevoie...
      si eu prefer grupurile, cu cat mai multi, cu atat mai vesel si mai bine! :)

      Ștergere
  6. E bine de stiut,dar cum eu nu plec nicaieri singura,am trei "santinele" langa mine,cred ca as putea merge linistita,numai bani sa am.:)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Groaznică realitate. Şi sunt sigur că lista poate continua. Deşi omenirea a evoluat incredibil de mult ca tehnologie şi nivel de trai, a involuat incredibil de mult la capitolul educaţie şi relaţii interumane. Violul este cea mai oribilă manifestare a unor oameni "jegoşi" la suflet.
    Astfel de ţări.... trebuie ocolite! Ce turism mai este ăla, dacă nu pot asigura siguranţa turiştilor?

    RăspundețiȘtergere