Reflexii in Oglinda - Biserica Rusa
Cu turle specifice arhitecturii rusești și având hramul „Sf. Nicolae”, Biserica Rusă se înalță în apropierea Universității din București, al cărei paraclis a devenit în 1992. Ridicată între 1905 și 1909 din inițiativa ambasadorului rus Ghiers pentru personalul ambasadei și credincioșii ruși din Capitală (Curtea imperială a pus la dispoziție 600 000 de ruble aur, cu decizia de a nu se face economii de materiale și de bani), a fost construită după planurile arhitectului rus Preobrajenschi. Pictura interioară în ulei, în stilul vechii picturi bizantine sau al picturii de la Muntele Athos, a fost realizată de pictorul Vasiliev, iconostasul, sculptat în lemn și poleit cu aur, fiind pictat de Viktor Vașnețov, după modelul celui din Catedrala „Sf. Arhangheli” din Kremlin.(sursa: wikipedia)
mai multe Reflexii în Oglinda gasiti la Sorin
...un ceva inghesuit de clădirile contemporane, deși este monument istoric...
RăspundețiȘtergerebine ca asa sufocat cum e, inca respira...
ȘtergereAm trecut de mii de ori pe lângă ea și n-am intrat niciodată...
RăspundețiȘtergerepoate data viitoare vei intra...
ȘtergereCu siguranță!
ȘtergereUn monument arhitectural remarcabil, în peisajul capitalei noastre, dar și un loc de suflet pentru atâția oameni și mai ales studenți bucureșteni. Nu știam prea multe despre istoricul acestui frumos lăcaș. Sărut mâna, dragă Pandhora! Îți doresc cu drag un weekend minunat! :-)
RăspundețiȘtergeremultumesc Alex, un inceput de saptamana grozav iti doresc la randul meu!
Ștergerecat despre Biserica Rusa, ma bucur sa impartasesc cu voi ce aflu si eu...sper sa treci sa ovezi cand ajungi in Bucuresti...interiorul si nu doar exteriorul, merita! :)
Ne dorim ca arta in general, inclusiv cea eccleziasta, sa ramana inca o punte de comunicare intre popoare, mai ales acolo unde politicul si diplomatia nu sunt pe deplin eficiente si subscrise unui scop pozitiv. In cele cateva randuri de mai sus avem o prezentare interesanta, desi succinta, a ceea ce nu cunoasteam. M-a amuzat nitzel numele arhitectului rus care provine de la slavonul "preobrejenie (Gospodne)" cu semnificatia "Schimbarea la Fatza (a Domnului)", sarbatoarea crestina care este randuita la 6 august.
RăspundețiȘtergereIar hramul poate ca nu a fost intamplator ales : in acea perioada, Tar al Imperiului Rus era Nicolae al II-lea, cel ucis de bolsevici...
ai descoperit, cu simtul tau fin de observatie o multitudine de conexiuni, in plus e mult adevar in ceea ce ai spus legat de arta :)
Ștergerebuna dimineata, Marco, saptamana faina iti doresc! :)
Ce imi plac imaginile pe nocturna. Cladirile capata asa, o aura de mister. De fapt ca si orasul.
RăspundețiȘtergereRecunosc ca nu prea stiu istoriile acestor monumente, asa ca e bine ca mai invat pe aici, prin casuta ta!
Un weekend placut, draga Pandhora!
nici eu nu stiu multe dar imi place sa scormonesc, mereu ma gandesc ca in spatele a ceea ce vedem trebuie sa fie o poveste si de cele mai multe ori, asa si e :)
Ștergerema bucur sa le impartasesc cu voi:)
saptamana faina, draga Suzana! :)
Foarte frumoasa fotografia! Autorul incearca sa dezlege vreo taina. :)
RăspundețiȘtergereIti doresc sa ai un weekend minunat! <3
fotografia e facuta de prietenul meu, el a prins o noapte cu o lumina mai altfel :)
Ștergeredin pacate nu stiu cui apartine acuarela care, in opotizie cu fotografia da farmec acestui lacas oricum spectaculos :)
saptamna frumoasa, Diana, pup! :)
Nu am fost demult in vizita la tine,iar ceea ce am vazut si
RăspundețiȘtergerecitit in postare,mi-a dat o stare de bine,de bucurie :sunt
o multime de oameni ce se plimba in aceasta zona,dar rareori observa si viziteaza acest minunat monument de arta,ce are mai bine de 100 de ani !Acum cateva decenii,
curtea bisericii era mult mai mare si se putea iesi pe o poarta,intr-o strada din spatele lacasului,unde acum este
depozitul de carte Libris.Apoi a fost"inghesuita",si cat pe ce sa fie demolata;apartenenta initiala a salvat-o !
Interiorul era minunat...si acum se mai pastreaza !
O saptamana frumoasa si multumesc pentru reamintire !
ma bucur ca ai trecut pe aici, ma bucur sa te regasesc :)
Ștergeredin pacate ne-am obisnuit sa vedem ce e in jurul nostru dar am uitat sa privim, sa observam detalii, sa ne bucuram de ele...