luni, 27 februarie 2017

Citate - Scrinul Negru - George Calinescu -Sfaturi pentru fiica mea

Alaturi de Bietul Ioanide, de extrem de cunoscutul roman Enigma Otiliei, Scrinul Negru reprezinta pentru mine cartea perfecta.Si cum ar putea fi altfel o scriere ce ii apartine lui Ceorge Calinescu?!
Atmosfera, personaje, intrigi, trairi scormonite in profunzime, portrete si etichete puse sau scoase, intregind astfel personajele, relevand o lume...o alta lume care ramane inchisa intr-un scrin al timpului.
Citind romanul in adolescenta mi-am dorit o astfel de piesa de mobilier, o cautam in anticariate si tare as fi vrut sa am curajul de a deschide acele sertarase care poate mi-ar fi daruit si mie cu putin noroc, un manunchi de srisori legate cu o panglica...

Iata un fragment din acest roman care cuprinde niste minunate ganduri si indemnuri:


- Fata mea, alegerea soţului este fapta cea mai însemnată din viaţa unei femei.
- Cum, nici vorbă, vei fi o intelecuală, fereşte-te de imperiul pe care îl au asupra fetelor fine firile înapoiate şi brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.
- Dar nici nu cădea în greşeala contrară de a căuta cu tot dinadinsul un învăţat. Nu rare ori aceştia sunt primitivi şi egoişti, şi sufletul lor este sub nivelul intelectului. Caută un om adevărat.
- Dacă soţul tău va fi un bărbat excepţional, nu te extazia în faţa celorlalţi de ceea ce face, nu-l apăra de bârfeli. Îl vei obişnui să se considere intangibil. Dar nici nu-i atrage atenţia la tot pasul de erorile pe care socoteşti că le făptuieşte. Ca individ ieşit din comun, le va descoperi singur, cu folosul pe care orice om profund îl trage din reexaminarea conduitei sale, şi, de altfel, un om nu trebuie să fie perfect.
- Totdeauna să ai în minte acest adevăr: că un bărbat nu este, ca o femeie suma însuşirilor şi cusururilor vizibile. În el rămâne ceva imponderabil şi impenetrabil.
- Păstrează-ţi naivitatea.
- Nu-ţi fortifica în aşa fel caracterul, încât să nu mai poţi plânge. O femeie care nu ştie să plângă şi-a pierdut jumătate din farmecul ei.
- Obişnuieşte-te a converti, de la o anumită vârstă, gestul pasional în acela de prietenie subtilă şi nu urmări cu gelozie grotească aventurile soţului tău. Un bărbat, mai cu seamă excepţional, e setos să cunoască eternul feminin, fără ca prin asta să-şi împuţineze dragostea faţă de soţia lui.
- Să fii credincioasă.
- Nu îndepărta brutal, fiind căsăstorită, pe bărbatul pe care-l stimezi şi crezi că te iubeşte cu adevărat. Poţi întuneca astfel o existenţă. O prietenie delicată nu e un adulter.
- Poţi fi savanta, poţi fi artistă, dar nu uita că eşti femeie. Nu trece în tabăra bărbaţilor.
- Madame de Stäel, care era o femeie de talent şi de spirit, urmărea să capteze pe Napoleon, fiind uluită de geniul lui. Din ciuda de a fi dispreţuită l-a combătut. De aici poţi vedea că femeia îşi găseşte satisfacţie decât alături de bărbat, o femeie singură, o eroină a solitudinii ca refractarii lui Ibsen, e o monstruozitate.
- Încearcă să devii o muzicantă suficientă, spre a face să vibreze intelectul soţului tău. Nu te căsători cu un bărbat care declară cinic că nu pricepe arta. Poate ascunde vicii îngrozitoare.
- Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlneşti la unele femei cu progenitură o voluptate şi o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.
- Fiecare graţie fizică pierdută trebuie înlocuită la timp cu un farmec al spiritului. Elvira mea are această artă şi de aceea o găsesc atrăgătoare.
- Căsătoreşte-te foarte tânără, când spiritul şi trupul îţi sunt nevinovate. Sufletul fetei mature nemăritate se perveteşte prin aşteptare sau capătă spaimele celibatarei.
- Când părinţii fetei sunt inteligenţi, găsesc fetei lor un soţ mai bun decât acela pe care şi-l alege ea însăşi în prima exaltare a adolescenţei.
- Peştele respiră în apă şi se îneacă în aer. E necesar să descoperi aerul propriu respiraţiei morale a soţului tău.
- Îţi urez să fii frumoasă ca un înger.
- Dar dacă nu eşti, un suflet excepţional conferă chipului tău gingăşii surprinzătoare.
- Esenţialul este nu de a fi desăvârşită trupeşte, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feţei. Sunt femei care par distinse facial şi sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile.
- Să ai noroc de un soţ care ştie să mângâie.



 http://www.poezie.ro
pictor: Emile Vernon (1872-1919)  

Mai multe gasiti pe blogul Zinei unde veti afla ca totul a pornit de la Ella   

14 comentarii:

  1. Draga mea draga, nu imi mai amintesc daca am citit cartea sau nu... dar, unele din lucrurile scrise aici, dupa atatia ani de casnicie, îmi dau seama ca sunt perfect valabile.
    "Naivitatea", dragalasenia si feminitatea cred ca sunt puncte foarte tari ale femeii. daca sunt folosite cu masura! Mie nu îmi plac "femeile-barbat"! :)) Asa cum am crezut mereu ... frumusetea interioara este cea mai importanta!
    Tu esti mereu fermecatoare draga mea asa ca frumusetea ta interioara iti da un farmec aparte! ♥
    pupici si o saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce dulce esti tu Ella, cuvintele tale chiar mi-au ridicat moralul:)
      azi m asteapta o zi grea si chiar eram pe punctul de a nu posta nimic dar n-am vrut sa te dezamagesc pe tine si nici pe Zina.
      stiu cat de mult iubiti cartile, Zina punand in recenziile cartilor citite de ea atat de mult drag incat mi-a castigat totala admiratie de mult timp, tu venind cu aceasta faina provocare din acelasi drag de pagina scrisa incat...m-am adunat si ma bucur ca am reusit sa te bucur prin alegerea mea :)
      aceste sfaturi mi s-au parut de un urias bun simt si atunci cand le-am citit si acum alegandu-le si m-au facut sa inteleg ca indiferent de timpuri masura si firescul in atitudine creioneaza cu adevarat un om, o femeie in cazul nostru...

      multumesc inca o data pentru alint si gand bun, ti le intorc cu drag! :*

      Ștergere
  2. Draga mea, un citat excepțional dintr-un roman excepțional! Am iubit romanul ăsta din adolescență și l-am recitit de atunci de câteva ori. Mare plăcere mi-a făcut să mă reîntâlnesc aici cu el!
    Cât despre sfaturile lui Ioanide pentru Pica... Bune sfaturi! Pot fi puse alături de scrisoarea lui Alexandru Vlahuţă pentru fiica sa Margareta.

    Săptămână minunată să ai, Pandora! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiam ca ai sa te bucuri, tu care iubesti atat de profund cartile :)

      cred ca am si postat la un moment dat scrisoarea lui Alexandru Vlahuţă pentru fiica sa Margareta, cred ca am sa o caut si o voi reposta :)
      minunata sa-ti fie si tie saptamana, Zina! :*

      Ștergere
  3. Bine te regăsesc, dragă Pandhoraa!
    O alegere pe gustul meu! Am adorat aceste cărți în care se destramă o lume, alta îi ia locul, dar importantă rămâne tot familia, iubirea, viața, așa cum va fi mereu. Și sfaturile lui Ioanide, care îmi amintesc că m-au emoționat mult când am citit prima oară cartea… ”Fata mea, alegerea soţului este fapta cea mai însemnată din viaţa unei femei.” Da, așa este și cred că am ales bine!
    Și ceea ce mi se pare a fi cel mai important este felul în care se poate aplica oricărei personae acest sfat: ”Nu confunda virilul cu grosolanul”!
    Întânim zilnic oameni mărunți, care ne zăpăcesc cu falsitatea lor. Să nu confundăm ceea ce spun, cu ceea ce fac aceștia, de fapt. Și...”să ai noroc de un soț care știe să mângâie”! Genial domnul Călinescu!
    Te pup, dragă Pandhoraa, salutări și din partea mamei! O săptămână ideală îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O da, acest ”să ai noroc de un soț care știe să mângâie” pus pe ultimul loc dar care e de fapt in fruntea tuturor sfaturilor pentru ca in acet "sa mangie" nu intra doar tandra atingere, intra caldura sufleteasca, blandetea, empatia, alinarea...
      Ma bucur ca rezonam, stiu ca simti la dublu aceste sfaturi, o fiica avand si tu, in plus, am convingerea ca deja o parte dintre aceste sfaturi ii sunt cunoscute Enyei asa cum la randul tau, fara umbra de indoiala le-ai primit de la mama ta...
      o salut cu drag la randul meu pe fermecatoarea doamna care iti este mama :)

      o saptamana de top iti doresc la randul meu!

      Ștergere
  4. Poate am citit "Scrinul negru", dar... nu cred. Am citit, insa, cu atentie, fragmentul ales de tine si toate - fara exceptie - sunt sfaturi de bun simt. Ce mi-a ramas "agatat" de memorie este "sa nu devii ostentativ mama" - am vazut la multe cum isi "trec" sotul pe locul doi si apoi se mira ca, in unele cazuri, el se distanteaza. Super fain, insa, este: "Sa ai noroc de un sot care stie sa mangaie".

    Iti doresc, cu drag, o saptamana minunata! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, am observat si eu asta
      poate le e greu sa fie altfel, nu stiu
      eu nu sunt mama si cu siguranata in aceasta viata nu voi fi dar cred ca din aceasta perspectiva femeile se schimba...
      cat despre ultimul sfat...oooh, cred ca ne-auns la inima pe toate :)

      te imbratisez si eu, Diana! :*

      Ștergere
  5. Ce frumoasa reamintire! Si ce lectii de viata chiar perfecte.
    Minunat citatul ales de tine. Cred ca daca as fi avut loc in casa, m-ar fi atras un scrin cu muuuulte sertarase. E o piesa de mobilier pe care am admirat-o mereu.
    Multumesc draga Pandhora! O saptamana minunata si o primavara pe masura!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. continui sa-mi doresc un astfel de obiect de mobilier cu toate ca nu se potriveste cu interiorul casei mele dar pana la urma....cine stie :)

      o saptamana minunata iti doresc la randul meu, Suzana! :)

      Ștergere
  6. Frumoase si interesante sfaturi!Doar ca perfectiunea nu exista...
    Nu ai gasit scrinul dorit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. perfect de acord, de aceea suntem oameni, pentru ca suntem imprfecti, altfel am fi zei :)

      inca nu am gasit nici scrinul si nici momentul de a avea scrinul meu dar continui sa visez :)

      Ștergere
  7. Minunate fragmente dintr-o carte exceptionala! Am citit romanul in clasa a IX-a si cred ca a fost singura carte in limba romana pe care am citit-o cu.... dictionarul alaturi! Atatea neologisme si cuvinte noi am invatat atunci. G.Calinescu ramane un scriitor de exceptie, cu un stil elevat si fin. Ma bucur mult ca am avut acum ocazia sa-l regasesc. Iar sfaturile din acest fragment sunt extraordinare, reflectand mentalitatea frumoasa, sensibila, a femeilor acelor vremuri. O oglinda a acelei epoci, in care familia, caminul, insemnau un adevarat reper moral in lume.
    Numai bine si o zi frumoasa, draga Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai subliniat cu finete "firul rosu" al fragmentului ales de mine.
      cu adevarat familia, caminul reprezenta baza unei vieti frumoase si asta nu pentru ca existau doar repere obligatorii in societate,exista si acea decenta data de educatia facuta generatie de generatie care contureaza un bun simt colectiv...
      ceea ce azi s-a pierdut aproape cu desavarsire.

      incantatoare sa-ti fie si tie ziua, draga Alex, multumesc! :)

      Ștergere