Pana si cuvintele in aceste descrieri sunt gustoase, asa ca va las sa le savurati
Cuconul Costache Labusca povesteste lui Mihail Sadoveanu, prietenul sau intr-ale pescuitului, despre crap:
" Trebuie sa stii, coane Mihaita, ca dintre toti pestii, eu mai ales pe crap il urmaresc. Poti fi incredintat ca in apele noastre nu se gaseste alt peste mai bogat si mai savuros. Crapului nu-i trebuie maioneze si alte sosuri , pe care le poti manca si cu iasca ori cu surcele...crapul ti se infatiseaza cu cinste si cu dreptate. Iti face cucoana Zoe un bors de crap , si-ti ofera sa zicem - capul.
Partea aceasta a altor pesti , o zvarli ca nedrebnica, pe cand capul de crap are sa-ti procure cea mai mare placere prin delicatetea lui, daca stii sa-l desfaci, daca stii sa-l mananci si daca esti in stare sa-l apreciezi ca amator de bucate alese. Este imprejurarea sa intrebuintezi o zicatoare a prostimii: ca-ti lasa gura apa, cand vezi asa ceva si cunosti ce te asteapta! Apoi iti voi vorbi despre: crap la protap. Pot sa-ti mai spun si despre o mancarica cu ceapa alba: dulceata si bunatatea ei sunt mai presus de orice critica. In sfarsit, crapul fript inr-o tingire de arama, pe varza si-ntre tomate, intr-un cuptor bine infierbantat.... eu am fost atat de entuziasmat de aceasta mancare incat i-am scris si versuri!"
(foto:www.bucataras.ro)
Sa compui versuri unei mâncări care te-a entuziasmat - dragoste mare! :)
RăspundețiȘtergeresa stii! :D
ȘtergereCrapul si somnul , preferatii mei, imi place pestele tare mult!
RăspundețiȘtergeremie nu, dar imi place plachia de peste si pestele prajit
Ștergerecel mai mult la peste ma deranjeaza oasele :)))
Nici mie nu-mi place pestele... Mama facea ciorba dar eu nu mancam... cand vedeam capul de peste cum pluteste in zeama aia ... beleah! :)))
RăspundețiȘtergereSingurul peste preparat care îl mananceste "kibbeling" ... nu stiu sa traduc daca cauti cu Google sunt sigura ca gasesti.
Am lucrat in gradina aproape toata ziua azi si stii cum sunt ... :))
Pupici draga mea, seara faina!
dificil cu pestele, ce sa spun, ori iti place, ori nu iti place :))
ȘtergereElla cea harnicuta, pup, zi faina iti doresc si in gradina daca o sa ai iar treaba :*
Bunicul meu avea si el povestea lui numai ca, a lui era despre si cu pastravul curcubeu, cred ca am spus-o si eu pe undeva!!!
RăspundețiȘtergereMi-a placut tare mult povestea ta, Elena draga!
ma bucur Mala, povestile cu si despre mancare pentru mine sunt mereu pline de gust :)
ȘtergereMinunate retete,iti lasa gura apa !Mihail Sadoveanu era un mare gurmand...
RăspundețiȘtergereImi place orice peste,nu pot sa mananc ciorba(?) si scrumbie !
Mirosul,cred...
nu pot spune ca mirosul de peste mi s-a parut vreodata apetisant dar mirosul de peste prajit cu mujdei de usturoi da :)
Ștergerecu mancatul si indepartatul oaselor e mai greu :))
Este minunat cum scria Sadoveanu despre bunătățile din bucătărie. Numai ce citești asemenea rânduri și salivezi instantaneu, poftind din greu la așa bunătăți alese. Oricât de rafinate ar fi alte soiuri de pește de pe alte meleaguri, peștele de pe la noi are o dulceață și o savoare aparte, incomparabilă. Până și banalul caras este delicios, atunci când este gătit cum trebuie. Cât despre crap, mama mea face o plachie la cuptor, cu multe legume, de lingi și tava, de bună ce e.
RăspundețiȘtergerePS. Deja mi-e gândul la crap! :-) Vorba aceea: crap de poftă!
bine zis, crap de pofta cand vine vorba de plachie :))
Ștergerenu ma omor dupa peste dar plachia de crap si crapul prajit da, tare ce imi mai plac :))
sper ca mama ta te va rasfata curand cu asa bunatate :)
Și eu sper. Fac rost de crap și dau fuga la țară! :-)
Ștergeresa ne arati rezultatul! :)
Ștergere