Pentru ca ieri i-am sarbatorit pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, patronii mei de nume, azi m-am gandit sa postez un articol despre o Elena care a contat in istoria noastra dar despre care se vorbeste mai putin, Elena Cuza.
Alexandru Ioan-Cuza domnitorul Principatelor Romane, este foarte cunoscut prin ceea ce a facut pentru romani ca si pentru faptul ca era un barbat fermecator,inteligent si cu adevarat iubitor al acestei tari...
Dar despre ea,despre femeiea care i-a stat alaturi ce stim? Mult prea putin...nedrept de putin...
Se spune că Elena Cuza era o fire retrasă, cumpătată şi lipsită de încredere în forţele proprii, lucru accentuat și de faptul că Al. Ioan Cuza nu era un soț statornic. Deși a dorit de foarte multe ori să întrerupă căsnicia care o lega de acesta, ea a reușit de fiecare dată să se resemneze fiindu-i alături în cele mai dificile momente. Numirea acestuia ca domn al Principatelor a fost o schimbare pe care a recunoscut-o într-o scrisoare adresată mamei sale: „Mâne dau o serată şi-ţi mărturisesc că nu-mi mai văd capul. Am trăit mai totdeauna departe de societate şi nu ştiu nici eticheta, nici îndatoririle pe care trebuie să le am, acum. Sper totuşi că vor fi generoase cu mine compatrioatele şi-mi vor ierta naivitatea şi simplitatea.“
Legătura extraconjugală a soţului cu Maria Obrenovici a determinat-o pe prima doamnă să părăsească Bucureştiul şi să rămână mai bine de 3 ani la Paris, loc unde a a frecventat spectacole, expoziţii şi saloane culturale, primită fiind chiar şi de împăratul Napoleon III.
Din 1862 ea s-a reîntors să își revendice locul în societatea românească și a început să se preocupe preponderent de organizarea balurilor de caritate, a dineurilor, răspândindu-și convingerile despre rolul femeii în societate. Elena Cuza a militat profund pentru educaţia femeilor şi mai puţin pentru emanciparea politică a acestora. Astfel a reușit să își uluiască soțul și să o îndepărteze pe rivala sa, care s-a retras într-o casă din mahalaua Amzei. Deși jignită la propunerea de a înfia copii domnitorului cu Maria Obrenovici, ea a acceptat, gestul întărind și mai mult căsnicia sa cu Al. Ioan Cuza. A devenit încetul cu încetul o mamă desăvârșită, deși nu putea avea copii. Rolurile s-au schimbat, iar Maria era primită acum de către Elena Cuza cu milă şi înţelegere pentru a-și vedea cei 2 copii: „Nu cobora la nici o intimitate cu ea, dar era mai îngăduitoare, era doar mama copiilor care îi aduceau bucurie prin drăgălăşenia lor şi rost vieţii“.
Elena Cuza a fost prietena și susținătoarea multor personalități din cultura românească (Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Grigore Alexandrescu, Theodor Aman), încurajând permanent dezvoltarea literaturii şi artei naţionale.
A murit în 1909, supravieţuindu-le tuturor celor dragi ei, fiind îmormântată la moşia părintească din Soleşti – Vaslui. Nicolae Iorga nota despre moartea acesteia: „A murit, la Piatra Neamţ, femeia ideal de bună şi modestă care a fost Măria-sa Doamna Elena, soţia lui Cuza-Vodă. Orice laudă, orice semn de durere par nepotrivite faţă de măreaţa simplitate a fiinţei pămînteşti care, trăind printre noi, cei plini de neajunsuri şi păcate, a dus curată viaţă cerească, asemenea îngerilor”.
Articol de Valentina Roman
sursa: aici
Istoria asta este atat de bulversanta! De cate ori crezi ca "un mare domn" a fost barbat de casa... bam! Vine istoria si-ti spune... pai, stai sa vezi ca nu-I asa, de fapt a avut amante! Bah... :)
RăspundețiȘtergereBuna dimineata, maria ta Imparateasa inimilor! :)
pupici si o saptamana excelenta îti doresc!
p.s. joi sunteti si voi liberi?
adevarat! :)
Ștergerela un moment dat chiar am postat cateva articole despre marii barbati de stat de la noi care aveau si ei slabiciunile lor in materie de femei, slabiciuni care nu i-au impiedicat sa fie buni conducatori :)
multumesc, tu mereu ma rasfeti! :)
faina sa-ti fie si tie saptamana, multumesc! :)
nu, nu suntem liberi, dar ce sarbatoare e joi?
Este Inaltarea. Ma mir ca nu sunteti liberi ...
ȘtergereAm inteles.
ȘtergereSuntem liberi de Rusalii.
Deci, vom muri și vom fi liberi, sau, în fapt, libertatea este limitata, doar la nivel declarativ ? :)
ȘtergereÎn 1866, Cuza a fost obligat sa-si semneze abdicarea, fiind surprins de complotisti în pat cu Maria Obrenovici ;)
ȘtergereUnul din copii lui Cuza, Alexandru, a murit lasand-o văduvă pe prințesa Maria Moruzi. Cu ea s-a căsătorit religios Ionel I.C. Brătianu (premier în mai multe randuri), care a divorțat la o zi după slujba religioasa. Din căsătoria de o zi s-a născut Gheorghe I. Brătianu, politician liberal și istoric, sfârșit în închisoarea comunista de la Sighet.
liberatea e limitata oricum dar poate exista o sansa cand vom muri :D
Ștergeresi iata cum prin prezenta si chiar prin absenata ei, Elena Doamna a facut posibila aparitia unor figuri care au facut istorie...
multumesc pentru ca de fiecare data ne povestesti ceva nestiut (de mine cel putin).
mi-ar placea, cred ca ti-am mai spus, mi-ar placea sa gasesc o carte scrisa de tine in care sa pot citi aceste intamplari :)
Cărțile scrise de mine se vindeau cu 163 de EUR in Germania, în 2007, și râdeam ca valoram cu 15 EUR mai mult decât academicianul X la prețul de vânzare :)
Ștergereeu sper ca nu doar se vindeau, sper ca se si cumparau :)
Ștergere...suna la edituri și verifica, dar ca sa nu-ti omori acumulatorul și timpul, stocul este 0 :)
RăspundețiȘtergerein acest caz, felicitari! :)
Ștergere...sa le trimiți în scris...editurilor :)
ȘtergereÎn primul rând, felicitări de ziua onomastică! Scuze că nu te-am felicitat ieri, dar am fost pe drumul de întoarcere în țară și am ajuns tare obosită.
RăspundețiȘtergereÎn al doilea rând, în ceea ce îl privește pe... infidel, avea el și niște calități, de vreme ce doamna Elena s-a întors acasă. ☺
Multumesc, Zina si bine ai revenit! :)
ȘtergereAsa ma gandeam si eu, pana la urma au reusit sa gaseasca un echilibru chiar daca nu definitiv.
In fond, ce e in lumea asta, definitiv? :)
Corect! :))
Ștergere:))
Ștergereimi place sa citesc astfel de lucruri despre adevaruri din viata domnitorilor nostrii, caut o carte pe care sper sa o gasesc curand!
RăspundețiȘtergeresa-mi spui si mie ce carte ai achizitionat, imi sunt dragi astfel de carti :)
Ștergereda, merita o postare ! o adevărată primă doamnă ! am înţeles că i-a plăcut mult domeniul pe care îl aveau ei doi, palatul de la Ruginoasa !
RăspundețiȘtergerepentru tine - LA MULŢI ANI ! MULTĂ SĂNĂTATE !
am vizitat Palatul de la Ruginoasa, are si el o poveste trista, o postasem pe blog acum cativa ani, poate o voi reposta...
Ștergeremultumesc de gand bun si calda urare! :)