Palatul Justitiei sau Tribunalul Mare este un monument istoric si de arta in acelasi timp. Acesta este rezultatul unei frumoase cooperari franco-romane ce a constat in doua etape. Prima fiind cea de proiectare si constructie, intre anii 1890 - 1895 si cea din zilele noastre adica faza de consolidare si restaurare, intre anii 2004 si 2006. Palatul de Justitie a fost construit pe locul unde functiona in timpul Regulamentului Organic (impus de catre autoritatile imperiale rusesti in Tara Romaneasca si Moldova), Curtea judecatoreasca, iar aceasta fusese inaltata pe mosiile boierilor Cretulesti si Golesti. Palatul se gaseste pe cursul Dambovitei, pe malul drept. Din punct de vedere arhitectonic si institutional nu se putea neglija domeniul justitiei, deci s-a hotarat ca are nevoie de o cladire pe masura importantei, adica un palat. Palatul a fost proiectat de catre un arhitect francez, care a proiectat si frumoasa cladire a Primariei Parisului, pe nume Albert Ballu. Constructia, asa cum am spus si mai sus a inceput in anul 1890 si la data de 19 octombrie 1895, in prezenta Regelui Carol I a fost inaugurata. Lucrarile au fost conduse de catre arhitectul Ion Mincu, care a desenat si schitele decoratiunilor interioare precum: plafoanele, pardoseala, balustradele, scarile si chiar mobilierul. La 111 ani dupa constructia sa, palatul a fost supus unor lucrari ample de consolidare si restaurare acestea avand loc tot in cooperare cu arhitecti si constructori francezi. Acestora li s-au alaturat profesori si studenti de la Universitatea Nationala de Arte, pentru ca lucrarile n-au fost doar ample ci si foarte grele si au durat mai mult decat s-a asteptat initial. Fatada principala este bogat impodobita cu pilastri si statui cat si alte elemente specifice stilului neoclasic cu elemente neorenascentiste. Deasupra intratii se afla sase statui care sunt operele in marmura ale sculptorilor G. Vasilescu, Caros si Frederic Stork si care simbolizeaza prin aspect si nume, valori ale justitiei: Adevarul, Elocinta, Vigilenta, Vigoarea, Forta si Prudenta.
Sursa: www.2rism.ro
"Fiat justitia, et pereat mundus!"
RăspundețiȘtergereOare ?!
lumea se indreapta oricum spre pieire...cat despre dreptate...
ȘtergereBun Palatul...pentru locurile de parcare :)
RăspundețiȘtergeresa inteleg ca asta este punctul de vedere al unui istoric? :)
ȘtergereMai trebuie cateva statui: a orbului, a mitei, a aranjamentelor, a recursului, si or mai fi!
RăspundețiȘtergeresunt sigura ca le vei propune in cazul in care se va construi un nou Palat al Jutitiei :)
ȘtergereIeri am vazut filmul "Danton" (am voie sa spun postul TV sau e reclama?).
ȘtergereCutremurator, cutremurator, cutremurator... Anticii au avut dreptate (ca intotdeauna!): Justitia e oarba, muta si surda! Nu e nicio diferenta intre un judecator, un vraci, un voodoo sau un tibetan! Totul e din "pix"!
toti sunt oameni si judeca cu mintea unui om...
ȘtergereAtunci de ce ne incredem in ei? Si noi suntem "oameni".
Ștergerese spune ca intrebarile care incep cu "de ce" nu primesc mai niciodata raspuns :)
ȘtergereAha, ai raspuns pentru ca am inceput cu "atunci"...
ȘtergereImpunător , dar măcar noi să fim cinstiţi , nu e meritul justiţiei ci doar al arhitectului !
RăspundețiȘtergereSărut mâna !
mare adevar ai spus Sorin :))
Ștergereo seara frumoasa iti doresc :)
Ani buni am fost "vecin" cu Palatul de Justiţie. L-am apucat şi cu vechea înfăţişare şi mi-l mai aduc aminte cum era înainte de renovare (inclusiv la interior).
RăspundețiȘtergereAşa cum arată interiorul în prezent, poţi spune că este ceva deosebit.
si eu am fost acolo cand eram mica cu bunicii mei...imi amintesc ca ma simteam ca o furnica cand am trecut prin Sala Pasilor Pierduti...
Ștergereimi mai amintesc ca mergeam si la cofetaria Operetei...cred ca asa se numea pentru ca se gasea in preajma fostei Operete...aveau acolo un cataif urias :)
nu l-am vizitat dupa ce a fost renovat dar a trebuit sa meg cand inca era in renovare...
Frumoasă clădire,am văzut-o numai în fotografii,nu pe viu :(!
RăspundețiȘtergereeste frumoasa...cu adevarat frumoasa...
RăspundețiȘtergerePalatul de Justitie a fost, este si va fi un punct de reper in arhitectura bucuresteana, chiar daca a ramas printre putinele imobile de epoca intr-o zona vitregita cum este cea cuprinsa intre Splai si bulevardul Unirii.
RăspundețiȘtergereCu Justitia mai ramane de vazut.....
In mitologie zeita judecatii, Themis, era reprezentata cu o legatura la ochi
Sper ca justitia noastra sa fie oarba ...... sa nu se „vindece”!
cum spuneam intr-un alt comentariu, am fost acolo cand eram mica impreuna cu bunicii mei...intotdeauna m-a impresionat acest edificiu, mi se parea si atunci, mi se pare si acum, cu adevarat impunator...
RăspundețiȘtergereun alt edificiu care m-a impresionat in copilarie si care acum nu mai exista, este, a fost, Spitalul Brancovenesc...si acolo am intrat doar o singura data, imi amintesc doar monumentala scara care urca in forma de scoica de la parter...
cat despre Justitie, traditional ea este oarba, a noastra este si "surda" daca imprejurarile o cer :D