Clătitele fac parte dintre puţinele feluri de mâncare de care gurmanzii-şefi ai Greciei Antice ar trebui să fie mândri, pentru că au trecut testul timpului (şi încă ce test!), ajungând să fie gătite chiar şi în bucătăria secolului XXI.
Dacă ar fi să traducem denumirea originală (adică grecească) a clătitei i-am spune „tigăită”, pentru că şi atenienii îi spuneau „tagenites”, „teganites” sau „tagenias” (toate variantele fiind derivate ale cuvântului „tegano” care desemna tigaia de prăjit). Cronicarul Athenaeus povesteşte cum era preparat acest desert: plakous-ul (compoziţia formată din 500 gr. de făină, 60 ml de vin alb, 60 ml de lapte acru, o jumătate de linguriţă de sare) era prăjit într-o cantitate mică de ulei de măsline. După ce compoziţia începea să facă băşici şi era rumenită pe ambele feţe, se servea caldă, dimineaţa. Se asezona neapărat cu miere şi seminţe de susan, uneori şi cu brânză.
Rude vechi ale pâinii, lipiei şi chiar ale blatului de pizza, clătitele s-au răspândit peste tot în lume, de cele mai multe ori schimbându-şi ba compoziţia, ba aspectul. În America, amestecul pentru clătite conţine şi praf de copt şi e prăjit într-o formă mai pufoasă şi mai groasă, în Asia grosimea diferă de la o zonă la alta, dar e umplută cam peste tot cu ingrediente sărate (brânză, carne, legume); în Africa, pe de altă parte, clătitele sunt suport pentru diferitele sosuri şi humus-uri, neamurile germanice le consumă deopotrivă ca desert şi ca blat moale peste care se pun diverse topping-uri sărate, în timp ce europenii de gintă latină păstrează destinaţia, reţeta şi aspectul clătitelor realizate de greci în Antichitate.
Una dintre cele mai neobişnuite reţete de clătite s-a născut în timpul Imperiului Austro-Ungar şi poartă o denumire care te duce cu gândul la conducătorii acelor vremuri: kaiserschmarrn. „Firimiturile împăratului” au fost preparate pentru prima dată pentru Francisc Iosif I (1830-1916) şi imediat ce vezi rezultatul realizezi cât de inspirat e numele desertului – fâşii rupte din clătite (făcute din făină, ouă, lapte), caramelizate, amestecate cu gem şi alune de pădure mărunţite. Soţia împăratului, Elisabeta a Bavariei (cunoscută mai degrabă sub denumirea de Sisi), fiind preocupată de silueta sa, dăduse ordin bucătarilor să-i facă doar deserturi uşoare, care să nu îngraşe. La vederea „bombei calorice”, împărăteasa a refuzat să mănânce clătitele astfel pregătite. Exasperat, soţul ar fi exclamat înainte de a mânca deopotrivă porţia sa şi a consoartei: „Ia să văd ce firimituri (schmarrn) a gătit bucătarul!”.
Autor: Alexandru Zaharia
sursa: http://www.historia.ro
Sunt experta in clatite, fara falsa modestie. :) Totusi nu stiam atatea lucruri despre cel mai rapid desert din lume!
RăspundețiȘtergerein acest caz, te invidiez, eu nu dar la manacat, ma descurc :))
Ștergereoricum, fasiile de clatite cu zahar caramelizat, gem si alune cred ca sunt un vis dulce si un cosmar pentru silueta dar asta e, uneori trebuie sa acceptam si cosmarurile :))
Interesant articolul tău despre clătite!
RăspundețiȘtergereDeja mi-ai făcut poftă,mâine voi face și eu!
O zi minunată îți doresc scumpo!
Pup cu mare drag!
pofta buna si spor la aruncat clatite! :)
Ștergerete pup si eu draga Elena!
imi plac la nebunie...despre mancat vorbesc! :))
RăspundețiȘtergeredar nu-mi place sa le coc! am impresia ca nu o sa termin niciodata....
din aceasta cauza, la mine acasa e asa: fac compozitia, altcineva le prajeste si eu le ung cu diverse....
siii nu se mananca pana nu se termina de preparat... :))
fixuri d'ale mele :P
si mie la fel, imi place sa le mananc dar cu facutul...nu am rabdare :))
Ștergereavem un prieten talentat asa ca el este de obicei autorul clatitelor :)
te pupacesc!
Vreau si eu un "cosmar" dulce..... :))))))))
RăspundețiȘtergereSi cand te gandesti ca eu nu ma uit la silueta... eu nu am voi! :(((((((
offf Minnie, stiu, stiu...
Ștergeresper ca exista si deserturi pe care ai voie sa le mananci, meriti si tu sa te rasfeti :)
pup, Minnie care nu are voie clatite :*
Eu am și master în clătite!
RăspundețiȘtergereLe arunc în sus de nu se văd. Pe alea care se mai întorc, le ung cu unt, le presar cu coajă de lămâie și zahăr brun și le înfulec pe loc.
Salivație plăcută vă doresc!
asta a durut...nu am incercat combinatia dar trebuie...mmm...
Ștergereesti sadic, da :D
Mi-a mancat cineva comentariul?!
RăspundețiȘtergeree aici comentariul, si-a facut efectul, colegii mei nu inteleg de ce inghit in sec :P
ȘtergereEu am avortat intre timp asa ca ma simt pregatit pentru o noua runda. Lasati clatitele sa vina la mine!
Ștergereazi sunt la adapost, am adus pentru colegii mei variate game de dulciuri asa ca...sunt foarte aproape de paradis! :)0
ȘtergereClatitele nu se vor demoda niciodata. Dar cred ca si ingrasa, dar de putem refuza asemenea delicatese!! Foarte faina povestioara cu regina!!
RăspundețiȘtergerepunem, dam jos, punem, dam jos...sportul meu preferat :))
Ștergereasa de vechi sunt clatitele? n-am stiut, nici nu m-am interesat. mi-a fost de-ajuns ca m-am nascut cu ele...:)
RăspundețiȘtergereunde crezi tu ca plec eu acum? sa incing repede o tigaie.
Sa sti ca m-ai convins sa-i fac sotului o surpriza.Maine la cabana ca e spatiu ,timp , aer si tot ce trebuie.
RăspundețiȘtergereTiganites, adica " prajite " sunt niste clatite mai rustice, servite cu miere si scortisoara :) Dar mie tare-mi plac cu branza dulce si pe deasupra miere. Sunt mult mai usor de facut decat clatitele si merg grozav la micul dejun in weekend, care de cele mai multe ori se transforma in brunch :) Daca ma scol mai devreme sambata, o sa fie in meniu :)
RăspundețiȘtergereLa mulți ani frumoși cu multă sănătate !
RăspundețiȘtergeremultumesc, E.! :)
RăspundețiȘtergere