luni, 23 iunie 2014

Marita Nachtigal si ale ei sarmalute



Ca sa raman in zona "papa bun" o sa continui cu o repostare.
Pentru ca este vara si in piata au aparut deja frunzele de vita de vie si pentru ca mi-am amintit de aceasta postare am zis ca poate v-ar prinde bine sa va reimprospatez memoria si sa va dau o idee pentru ceva bun de pregatit.
M-am gandit  sa va sugerez un alt “model” de sarmalute.
“Modelul” a aparut in cartea lui Vlad Musatescu “De-a puia gaia” si este prezentat de unul dintre personajele cartii, personaj extrem de pitoresc, Marita Nachtigal pe numele ei… 

Nu stiu daca i-ati citit cartile dar pentru mine a fost un adevarat deliciu lectura acestor carti-e drept-in adolescenta, si asta pentru umorul absolut daramator care izbucneste din fiecare pagina a romanelor sale…
Pe langa umor, acolo se strecoara si cateva preparate pe care personajele lui le ingurgiteaza intr-o veselie…
Sarmalutele despre care va vorbesc se numara printre ele…
Iata cum descrie Marita Nachtigal modul in care au fost preparate aceste aceste minuni :

"— Dragii mei, luam in discutie problema urmatoare: sarmalute in foi de vita. Nu-s sarmalute obisnuite. Potrivit indrumarilor mele, doctorul Bila a tocat cu satarul, si nicidecum la masina, piept de gaina, o pulpa de berbecut, ceafa de purcel si sfarcuri de muschi de vacuta. Farsul a fost framantat cu cimbru, piper alb macinat, piper negru boabe, cinci oua de curca, apoi a fost infasurat in frunze de vita salbatica fierte in vin rosu de Valea Calugareasca. Totul a scazut numai la cuptor, fierband mocnit intr-un amestec de unt proaspat, de casa, cu seu fraged de batal. Caci asa se gateste pe la noi…
Intreaga adunare pare strabatuta de-un fior neobisnuit. De unde reiese ca nu numai grasii sunt gurmanzi.
Iar Sica Finichi, pe care pana acum nu l-am auzit scotand o vorbulita, sare literalmente de pe scaun si intreaba aproape balbaindu-se:
— Si… si… si-n clondirele alea… ce-i in clondirele alea?…
— Cinstea cuvenita sarmalutelor! – raspunde solemn madam Nachtigal. — Aligoté de Ceptura, recolta 1967, cand l-a batut seceta! "


Nu stiu daca va incumetati sa preparati asa minune de reteta… daca nu, ne putem imagina impreuna cat de gustoase trebuie sa fie sarmalutele astea :)


sursa: www.costachel.ro

14 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. greu, greu atunci...viata fara un satar prin preajma nu e viata! :))

      Ștergere
  2. Hahaha, simpatica prezentare! O reteta pe care eu nu am mai auzit-o :)) Pe Musatescu l-am citit si eu mult in adolescenta si inca gust umorul lui fin si inteligent.
    o zi minunata, draga mea draga ♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in cartile lui sunt tot felul de retete apetisante, si ele faca savoarea intamplarilor din romanele lui pe langa limbajul haios, ca sa nu mai amintesc de personaje care, ca si Marita Nachtigal sunt deloc obisnuite :)

      pup si eu draga mea, draga! :*

      Ștergere
  3. sa nu iti inchipui ca nu or fi un deliciu hi,hi
    e apetisanta descrierea sarmalutelor... si comica totodata...
    stie Marita ce stie

    RăspundețiȘtergere
  4. cand ajung aici pe blog
    e cantina..oau..ce tare tare
    doar atat tre sa ma rog..
    sa am pofta de mancare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu insista, ca de venit, vine ea :))
      cantina, Liviu? chiar asa? :D

      Ștergere
    2. cantina.. restaurant..loc placut de stins pofta de mancare..pofta de frumos....etc

      Ștergere
  5. aha ,deci iata-le , trimite-mi la fax , da' calde sa fie ! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. le ador cartile :)))
    le-am citit de cateva ori si de fiecare data ma amuz teribil!
    una din ele, nu stiu care, nu reusesc deloc sa dau de ea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu le mai am, le-am mai frunzarit online, reusesc de fiecare data sa ma faca sa ma simt bine :)

      Ștergere
  7. sfarcuri de vacuta de unde iau? :)
    deocamdata nu ma incumet sa le pregatesc pt ca tot inghit in sec.... :)

    RăspundețiȘtergere