duminică, 1 iunie 2014

Cum să păstrezi ierburile aromatice proaspete. Trucul cu ulei de măsline...

Una dintre cele mai bune metode de a păstra verzi ierburile aromatice este congelarea. Prin acest proces, aroma plantelor este păstrată o perioadă îndelungată, asigurând mâncărurilor un gust desăvârşit.

În comparaţie cu metoda clasică – uscarea, congelarea este mai rapidă şi necesită un efort minim. Ai nevoie de câteva tăviţe pentru cuburi de gheaţă, un cuţit bine ascuţit, ulei de măsline extra-virgin şi câteva pungi alimentare, pentru congelat.
Iată cum, urmând opt paşi simpli, vei avea tot timpul la îndemână ierburi aromatice proaspete:

1. Alege plante proaspete, cu frunze şi tulpini tari, de preferinţă cumpărate din piaţă sau culese din grădină.
2. Ierburile aromatice pot fi tocate mărunt, dar pot fi folosite la fel de bine şi întregi. Pentru ultima variantă, când sunt puse în forme, frunzele se presează uşor, iar tulpinile/rămurelele se îndoaie.
3. Formele pentru cuburi se umplu în proporţie de două treimi cu frunze sau crenguţe întregi sau mărunţite.
4. Poţi face combinaţii infinite de ierburi. Recomandăm să încerci combinaţia salvie, cimbru şi rozmarin – un trio perfect pentru mâncărurile cu cartofi sau carne.
5. Ierburile se acoperă cu ulei de măsline extra-virgin, având grijă să nu depăşească marginea formei. Se poate folosi şi unt nesărat, topit.
6. Formele se învelesc în folie alimentară şi se dau la congelator peste noapte.
7. A doua zi, cuburile se scot din forme şi se pun în pungi de plastic.
8. Nu uita să notezi pe fiecare pungă ierburile din amestec.

Cubuleţele se pun în mâncare îngheţate. Se recomandă folosirea lor la mâncăruri gătite.


Sursa foto: thekitchn.com
sursa: feellikecooking.ro

12 comentarii:

  1. ce idee superba si la indemana...
    pe mine nu m-ar fi dus capul vreodata.... :))
    dar si pentru asta te ador eu pe tine... :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici pe mine, ideea mi se pare grozav de simpla si gustoasa :)
      eu te ador pe tine oricum, in primul rand pentru ca reusesti sa "vezi" aproape in orice, ceva frumos, si de asta ador fotografiile facute de tine :)

      Ștergere
  2. Salutari din Amsterdam! :))
    Eu oricum pun la congelator verdeata dar taiata si bagata direct in pungi mici.
    pupici, duminica faina!

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu pun cateva pungute cu ierburi aromatice la congelator dar asta mi se pare altceva, de abia astept sa incerc :)

    sa inteleg ca a iesit soarele si ai pornit la plimbare? :)
    duminica placuta si vreme frumoasa!, pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am știut de acest truc cu ulei de măsline,mulțumesc!
    O duminică frumoasă îți doresc!
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu drag!
      frumoasa sa-ti fie si tie seara, Elena, pup si eu! :)

      Ștergere
  5. si eu congelez din toamna ca sa am peste anotimpul rece... dar din cele traditionale, patrunjel, marar si leustean, in pungulite pentru inghetat. (au aparut si la noi). Dar totodata pe la piete chiar si pe timp de iarna apare la piata verdeata de la solar,cel mai probabil sau din import. cine stie?
    nu stiam varianta cu uleiul, in schimb...
    weekend fain

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu stiam, mi se pare grozava si de abia astept sa o incerc :)
      o seara faina iti doresc si eu!

      Ștergere
  6. De incercat :) De cuburile cu suc de fructe si petale de flori pentru coktailuri ai citit ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cuburile cu suc de fructe le-am incercat, de petale de flori nu stiam dar imi olace grozav de mult ideea, multumesc de sugestie :)

      Ștergere