duminică, 4 ianuarie 2015

Dependenţa de smartphone: Cele 6 semne care demonstrează că celularul cauzează stres

Un studiu realizat de profesorii universitari americani susţine că dependenţa de telefoane mobile inteligente cauzează un stres continuu. Rezultatele acestui studiu relevă un fapt îngrijorător în condiţiile în care persoanele tinere au dezvoltat un nivel de dependenţă ridicat pentru smartphonuri.
Huffington Post relatează despre efectele dăunătoare pe care telefoanele mobile inteligente le au asupra psihicului consumatorilor, prin simplul fapt că petrecerea de mult timp cu acest aparat cauzează de fapt stres şi încărcătură psihologică mare.
Deşi foarte mulţi utilizatori susţin că butonarea telefoanelor mobile le aduce momente de relaxare, studiul contrazice aceste percepţii şi oferă 6 semne care demonstrează că telefoanele inteligente cauzează dependenţă psihică pentru oameni.

1. Trebuie să răspunzi la telefon imediat

Dacă mesajele sau e-mail-urile la care nu ai răspuns îţi cauzează nelinişte, atunci există şanse foarte mari ca telefonul tău mobil să îţi cauzeze de fapt stres, în loc să îţi uşureze sarcinile de zi cu zi. Totodată, dacă telefonul îţi întrerupe activităţile zilnice sau petrecerea timpului cu prietenii, iar tu eşti nevoit să răspunzi constant la mesaje sau e-mail-uri, acesta este un semn că ai dezvoltat un comportament compulsiv.

2. Constant ai impresia că telefonul sună sau vibrează

Un studiu desfăşurat de Universitatea-Purdue Indiana demonstrează că o mare parte dintre utilizatorii de telefoane mobile au dezvoltat o dependenţă de tehnologie şi trăiesc cu impresia că telefonul le vibrează sau sună în buzunar ori geantă.

3. Curiozitatea cu privire la ce fac ceilalţi

Un alt semn care susţine dezvoltarea unei dependenţe pentru telefoanele mobile stă în nevoia de a cunoaşte tot timpul ce fac ceilalţi pe reţelele de socializare. Accesul la internet de pe telefonul mobil facilitează o verificare cât mai deasă, un exemplu clar al dependenţei de ceea ce telefonul mobil oferă.

4. Nu acorzi atenţie celor din jur

Tuturor celor care petrec foarte mult timp butonând telefonul mobil li s-a întâmplat acest lucru. Fie că luaţi cina cu familia sau prietenii, ori participaţi la o discuţie amicală cu un coleg de serviciu, atenţia vă este atrasă constant de telefonul mobil, un alt semn cât se poate de clar pentru dependenţa de acest aparat.

5. Senzaţia ciudată atunci când nu vă puteţi verifica telefonul

Dacă aveţi o senzaţie ciudată atunci când nu aveţi telefonul aproape pentru a-l putea verifica aveţi deja o problemă. Studiile au arătat că senzaţia pe care această situaţie o creează celor dependenţi de telefoanele lor este una similară cu cea pe care dependenţii de droguri o simt.

6. Rezultate slabe la şcoală sau la locul de muncă

Un semn clar pentru dependenţa de telefonul mobil se poate regăsi şi în momentele în care la şcoală ori la locul de muncă nu ai răbdare până la pauză pentru a verifica activitatea pe reţelele de socializare. Studiile au arătat că acest lucru poate cauza rezultate slabe în activitatea şcolară cât şi în cea desfăşurată la serviciu.


sursa:www.mediafax.ro

18 comentarii:

  1. recunosc ca sunt dependenta de telefonul mobil :))) oh vaiiiii si înca ce tare!
    studiul acesta mi se pare ca seamana atât de mult cu cel facut acum 20 de ani în legatura cu televizorul. Tja... asta e! recunoscu - nu pot sa traiesc nici fara televizor si nici fara handy :))
    pup draga mea draga. Noapte buna! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu as spune ca am o independenta...controlata :))
      pup si eu draga mea drag, somn usor! :*

      Ștergere
  2. :)...dupa studiul cercetatorilor americani- nu sunt dependenta ! :) pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Iată de ce detest eu telefonul mobil !... Asta nu înseamnă că m-aș putea lipsi de el ! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu îl dau pe silent atunci când trag cadre. Apelurile și mesajele pot să aștepte atunci când mănânc sau fac lucruri importante.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu as compara efectul drogurilor asupra sistemului nervos cu cel al telefonului mobil. Drogurile cresc activitatea interna a creierului pana la un nivel peste care nu se poate trece si sistemul nervos se scurtcircuiteaza - se arde - . Telefonul mobil creste temperatura interna a creierului cu doua grade dar nu te omoara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. comparatie e dusa poate putin in extremis dar subliniaza ideea de dependenta si nu de similitudine in ceea ce priveste efectul...

      Ștergere
  6. Oho...! :)) In 30 dec am fost la o "sindrofie"... Chipurile, oamenii s-au intalnit acolo pentru a socializa... Vaaaai! M-am simtit perfect outsider! N-am telefon mobil (atunci cand e musai imprumut), nu ma car cu laptop-ul dupa mine (nici de-as avea) :)) iar in acea zi (seara), cei mai multi dintre cei prezenti butonau de zor, se fotografiau si postau foto pe te miri unde... Am stat vreo ora si ne-am uschit... pentru ca puteam discuta intre noi si in alt loc. :)
    Saptamana super sa o petreci! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ai descris perfect o stare de fapt...
      e deja cunoscuta intamplarea (reala sau nu) cu acel pub care avea afisat indemnul: "n-avem WI-FI, vorbiţi între voi!" :)
      faina sa-ti fie si tie saptamana, multumesc! :)

      Ștergere
  7. recunosc! sunt putin cam dependenta! cu prietenii sau cand iau masa in familie nu stau cu ochii pe telef.....poate astepta! insa in rest ma cam regasesc in studiul cercetatorilor....:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu mai e timp sa devin dependenta,cu toate ca mi-as dori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt sigura ca iti poti gasi timp daca asta iti doresti :)

      Ștergere