duminică, 18 ianuarie 2015

Influenta culorilor in dormitor

Influenta culorilor in dormitor
Cu toţii avem câte o culoare favorită şi de multe ori acest lucru se va regăsi în casele noastre. Psihologul Irina Paraschiv psihoterapeut la Psihosolutii ne dă câteva detalii despre impactul pe care îl au culorile asupra subconştientului.
Studiile recente arată că atunci când ochii noştri văd o anumită culoare, creierul eliberează diferiţi hormoni care ne influenţează într-un anume mod la nivel emoţional şi atitudinal. De exemplu, culoarea galben – se pare – stimulează secreţia de serotonină în creierul nostru, substanţă supranumită şi „hormonul fericiriiˮ. De aceea nu ar fi rău ca la alegerea unei culori pentru o anumită cameră să ne gândim la cum ne poate afecta acea culoare în activităţile pe care le facem. Culorile calde şi pastelate pot fi potrivite pentru un spaţiu primitor, unde se reuneşte întreaga familie, deci nu în dormitor. Mai merg nuanţele de galben deschis, verde pal şi poate un maro natural.
Galbenul este o culoare asociată cu starea de bine, cu optimismul şi cu o minte limpede şi o atitudine veselă. Galbenul poate fi de ajutor în „înmuiereaˮ stărilor de tristeţe şi în încurajarea stărilor de bine. Verdele este o culoare foarte plăcută care poate invoca stări de echilibru şi de pace, ceea ce poate ajuta în controlarea stresului şi la inducerea calmului. Albastrul este o culoare care promovează calmul şi liniştea. S-a dovedit faptul că albastrul poate ajuta în stările de insomnie şi promovează un somn odihnitor. Roșul și violetul sunt prin definiţie culoari regale, frecvent folosite în casele nobililor din trecut. Se pare că expunerea la aceaste culoari poate stimula creierul să rezolve probleme şi să devină creativ. Portocaliul este o culoare caldă, asociată de multe ori cu familiaritatea, socialibilitatea şi chiar cu fericirea. Studiile arată că este o culoare excelentă pentru spaţiile în care vrem să promovăm interacţiunea şi construirea de relaţii sociale.
Influenta culorilor in dormitor – Dacă eşti o fire exuberantă, dar doreşti ca somnul tău să fie liniştit, vopseşte peretele din spatele patului cu albastru deschis şi însufleţeşte-l cu decoraţiuni de perete. În dormitorul unui adolescent poţi miza pe foarte multe culori, mai ales în cazul în care acesta este timid. Culorile tari îi vor da curaj.
O zugrăveală în degrade ce sugerează răsăritul soarelui e destul de deranjantă în dormitor. Poţi avea senzaţia că noaptea e mai scurtă şi nu îţi vei face orele necesare de somn.
Negrul într-o cantitate mare dă senzaţia unui spaţiu bolnăvicios, ce te poate influenţa negativ. Echilibrează-l cu o cantitate dublă de alb pentru a anula efectul greoi.

Foto: Iulian Iacob; Locație: Mobexpert; Styling: Alina Borcea și Mihaela Radu
sursa: www.casa-gradina.ro

18 comentarii:

  1. Cu foarte multi ani in urma citeam tot despre influenta culorilor asupra psihicului si somnului.Autorul de pe atunci scria ca galbenul este stresant deoarece se asociaza cu teama de furtuna, ca in deshert, cu iminenta unui dezastru natural, si ca trebuie evitat...
    Probabil ca fiecare psihoterapeut are viziunea sa...coloristica, cam ca si...astrologii...
    Deh, chestie de (ne)crezut... :)))
    Pana la urma, "noaptea (desi e...neagra) e un sfetnic bun"
    iar daca si visele sunt roz, atunci...somn usor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. parerea mea personala este aceea ca influenta culorilor este legata de personalitatea fiecaruia...e posibil ca negrul cel mai negru sa fie pentru altul cel mai roz roz :)

      Ștergere
  2. Interesantă această poveste a culorilor! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. cat timp am avut fetele in casa, am zugravit împreuna si am fost foarte creative :) Salonul de zi a avut pereti opusi oranj si caisa. Camera Adelei a fost un perete alb, altul roz (pal) si cel opus ferestrei a fost alb cu câteva dungi verticale roz, de la 25 cm. grosime din ce în ce mai subtiri, apoi peretele a ramas alb. Acelasi principiu l-a folosit Raluca în camera ei, dar alb - vernil (pal). Dormitorul nostru a ramas alb. Camera musafirilor a fost zugravita în galben-lamâi. Bucataria am zugravit-o în albastru foarte deschis... Casa era vesela :) Problema ne-a creat doar rezugravirea... Pentru a obtine aceleasi nuante (nu este nicio problema, astazi daca stii numarul culorii, orice magazin de specialitate iti ofera amestecul la nuanta perfecta), trebuie mai întâi vopsit totul alb si apoi dat stratul colorat... Zugravim însa o data la 4 ani, si... e prea multa treaba! ne-am lenevit! De trei ani avem în toata casa doar pereti albi si asa vor ramâne! :))
    Pup draga mea draga ♥ O saptamâna minunata îti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi plac casele in culori vesele dar pale...
      apartamentul nostru este micut asa ca peretii sunt albi, mobila venghe,accentele de culoare sunt date de canapea si mobila de bucatarie ambele portocalii (bucataria si sufrageria sunt deschise)...
      te pupacesc si eu draga mea draga! :*

      Ștergere
  4. ce chestie! acum ca mi-ai povestit mi-am dat seama ca peretii din salonul meu sunt portocalii, perdelele si prin covor se regaseste portocaliu...iar mie imi pare un salon atat de primitor...:))
    tot portocaliu am si in camera de somnic, respectiv patul e acoperit cu portocaliu...:))
    in rest peretii sunt albi....am tot zis ca o sa-i colorez dar si eu ca si Carmen m-am lenevit....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inseamna ca toti cei care te viziteaza se simt bine la tine acasa :)
      asa cum ii spuneam si lui Carmen, portocaliu avem si noi acasa, canapeaua si mobila de bucatarie care sunt in legatura ca sa zic asa, pentru ca avem spatiu deschis bucatarie - sufragerie...
      mobila noastra este venghe echilibrand peretii albi, parchetul fiind gris deschis cu noduri de cenusiu inchis.
      eu mi-as fi dorit parchet albastru, pereti albi, mobila venghe si portocalie dar prietenul meu e mai...asezat, asa ca...:)

      Ștergere
  5. Acum ca eu am inca baietii acasa,zugraveala mea e vesela si trece usor de la galben,potocaliu si nuante de verde.Cineva imi zicea ca se simte ca intr-o casuta de papusi.:))E foarte multa veselie.:)
    Poate ,cu timpeu voi folosi doar albul.:)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu cred ca va mai fi multa vreme la voi veselie ca intr-o casuta de papusi :)
      te pupacesc si eu, Angi! :*

      Ștergere
  6. Răspunsuri
    1. nu l-am citit, incepusem candva Procesul dar pentru mine a fost mult prea deprimant si apasator asa ca am fugit...
      dar imi poti spune tu ce voia sa spuna Kafka...

      Ștergere
  7. Eu am lăsat pereții albi, ca să pot schimba culorile mai ușor, fără zugrăvit. Domină galbenul (în draperiile de soare, cuvertura de pat, pernuțe decorative, abajurul lampadarului) și albastrul (covorul, plafoniera, ceasul de perete, alte mici decorațiuni).

    Un articol util fiecărui cititor, mulțumiri, dragă Pandhora !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi plac mult ceasurile de perete...inteleg ca al tau este albastru?
      poate ni-l arati :)

      Ștergere
  8. Frumoasa poza pe care ai ales-o, desi mi-ar fi cumva frica sa vopsesc dormitorul intr-o nuanta atat de inchisa. Prefer sa jonglez cu detaliile :) La mine e totul alb-crem, doar camerele baietilor sunt mai colorate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie mi-ar placea un dormitor atat de indraznet dar prietenul meu este mai...asezat asa ca...ne-am intalnit undeva la mijloc :))

      Ștergere
  9. Răspunsuri
    1. tu care ai mereu marea aproape nici ca puteai alege o culoare mai potrivita :)

      Ștergere