joi, 15 ianuarie 2015

Reflexii in Oglinda - Gara din Baile Herculane, perla "Perlei Europei"


Dacă împăratul Franz Josef numea staţiunea de pe Cerna „Perla Europei“ cu siguranţă despre gara staţiunii putem spune că este „perla Perlei Europei". Gara staţiunii Băile Herculane este considerată de foarte mulţi turişti ca fiind cea mai frumoasă şi plină de istorie gară a Căilor Ferate Române. Edificiul a fost construit între anii 1878 si 1886, în stil baroc, un baroc vienez caracterizat prin cupole şi arce de cerc sub diverse îmbinări, după planurile arhitectului A.D. Serres. Clădirea a fost astfel concepută încât să reproducă fidel castelul de vânătoare din apropierea Vienei al împărătesei Maria Tereza a Austro-Ungariei.
Edificiul se află pe Lista Monumentelor Istorice întocmită de Ministerul Culturii. Corpul central al Gării Băile Herculane, acoperit de o cupolă cu ţigle multicolore dispuse în figuri geometrice, este decorat pe interior cu fresce reprezentând elemente din mitologia romană vizând vânătoarea, care este leitmotivul arhitectonic al edificiului. Decorul interior este completat de un orologiu, realizat de Paul Garnier, şi de câteva corpuri de iluminat frumos lucrate. Pe peron, alături de un interesant ceas de perete, tot marca Paul Garnier, atrag atenţia colonadele specifice barocului, acoperite de liane, dispuse paralel cu şinele, de care atârnă ghivece cu flori. De-a lungul vremii pragul Gării din Herculane a fost trecut de personalităţi de marcă ale României ori ale Imperiului Austro-Ungar şi începe cu Franz Josef, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei şi regele Carol I al României.
Înainte de a deveni gară, construcţia funcţiona ca şi casă de vânătoare a împăratului Franz Josef al Austro-Ungariei (1830-1916). Clădirea impresionează ca obiectiv turistic printr-o maiestuoasă cupolă, sprijinita de două coloane, ce se găseşte în corpul central al clădirii şi care dă definiţia caracteristică stilului arhitectural baroc. Cupola este decorata cu picturi ale unor personaje mitologice dintre care iese în evidenţă legendarul erou Hercules, zeul Marte, Ares şi alte personaje mitice.


sursa: www.adevarul.ro 
mai multe gasiti la  SorinN
Dacă împăratul Franz Josef numea staţiunea de pe Cerna „perla Europei“ cu siguranţă despre gara staţiunii putem spune că este „perla perlei Europei“

Citeste mai mult: adev.ro/n3e8ok

24 de comentarii:

  1. Si iarasi citim aici un istoric interesant pe care il stiam doar in mica parte.Cea de-a doua poza este foarte clara si edificatoare in privinta cladirii si a imprejurimilor.
    Totusi, vegetatia crescuta printre linii ca si muschiul atotprezent, chiar si pe acoperis, fac necesara aparitia unui printz cu bani care sa scoata "din adormire" ambientul, ca in basmul cu "Frumoasa din padurea adormita", si redea fastul de altadata, ca si un mai mare dinamism, cel putzin...feroviar. :)))
    Din cate stiu, gara inca mai sta in picioare, dar vechile vile si sanatorii in stil de fine de sec.XIX sunt degradate grav...
    Nu ne ramane decat sa speram intr-un...reviriment salutar...Macar de dragul lui Sissi, adica...Rommy Schneider !
    Cu bine si cu vise frumoase de la Viena imperiala.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt mai mult de 10 ani de cand am trecut prin Herculane, la vremea aceea statiunea avea un aer nefericit, intre timp am aflat ca lucrurile s-au mai schimbat...
    imi doresc si eu ca si tine dealtfel aparitia unui "print" care sa trezeasca din "somn" aceasta frumoasa...sa speram intr-o poveste cu happy-end :)
    o noapte frumoasa iti doresc la randul meu, draga Marco! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. În cartea de oaspeți a acestei gări nu prea mai sunt trecute nume de oameni ...mari, ca să zic așa. Din reportajele văzute de mine la tv, lucrurile nu stau prea bine în zonă! Din păcate .... :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cam asta am vazut si eu cu ochii mei acum cativa ani...eu sper ca lucrurile sa evolueze si nu sa se degradeze dar stii cum se spune despre sperante, sunt facute sa fie inselate...

      Ștergere
  4. cat ma bucur ca ai initiat acesta rubrica prin care ne prezinti cladiri vechi cu mare insemnatate pentru instoria arhitecturii în România. Nu am fost niciodata în gara de la Herculane, cu toate ca la baie mergeam deseori în copilarie.
    Descrierea cladirii este într-adevar o provocare... cu prima ocazie când voi fi în zona o voi vizita, multumesc penru pretioasele date.
    Ce pacat ca baile au decazut... din "Perla Perlei Europei" nu a mai ramas nici urma! eu nu am mai fost dupa 2000 dar Alina (pauza de ceai) si sotul ei merg în fiecare an, pentru tratament si stiu de la ei în ce conditii se scalda...
    Te pup draga mea draga. Un start bun în weekend îti doresc ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici nu stii cat ma bucura pe mine bucuria voastra...chiar ma gandeam ca poate fi agasant sa revin mereu la niste cladiri pe care multi dintre noi nici nu le observa, gara fiind prin definitie o un loc de tranzitie...pentru mine nu este asa...
      din pacate lucrurile stau asa cum spui, e dureroasa aceasta capacitate (nu stiu daca e doar a noastra) de a lasa sa se degradeze cladiri care sunt emblematice pentru trecut si care cu siguranta ne-ar infrumuseta prezentul, ca sa nu mai zic de viitor.
      pup si eu draga mea, draga, un w-end perfect iti doresc la randul meu! :*

      Ștergere
  5. Zona este superba, pacat ca nu se preocupa nimeni de statiune. Eu cred ca am fost acum 15 ani la Herculane - parea parasita si majorotatea cladirilor erau degradate!
    Din poze vad ca lipsesc unele elemente din cladirea renovata !
    Un weekend placut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, lipsesc acele obiecte de decor (nu stiu cum sa le numesc altfel) de pe frontispiciu...
      asa cum ii spuneam si lui Carmen, nu pot sa inteleg ratiunea a ceea ce inseamna aceasta lasare in paragina...
      ca nu este intamplatoare, de asta nu ma indoiesc, dar refuz sa cred ca vor avea mai mereu castig de cauza cei care au bani multi si cultura putina, care isi fac case cu turnulete in loc sa contribuie la reabilitarea unor cladiri care fac parte din istorie dar nu trebuie sa devina istorie.

      Ștergere
  6. La Herculane este colaps.
    Drumul este ca la tara, iar cladirile fostelor bai arata ca dupa razboi. Noroc cu statuia lui Hercule, fixata in mijlocul strazii, cu o bisericuta ascunsa langa bai si cu hotelul de la malul apei, unde turistii cazati se bronzeaza stand pe bolovanii rataciti de natura. Este locul ideal pentru un film cu decor de 1900. ;)

    *Lista Monumentelor Istorice din ce an? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. De multe ori am trecut pe langa gara asta si am admirat-o, desi nu e la fel de noua ca cea din DTS, mi se pare ca e mult mai frumoasa, are asa o atmosfera de "home sweet home" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e seducatoare chiar daca nu mai e de mult "tanara" :)
      ma bucur ca ai admirat-o :)

      Ștergere
  8. Ceva se incearca in zona. Acum doi ani erau cateva cladiri in faza de reconstructie, dar e mult de lucru si nu prea vad cum in periada asta de criza economica s-ar putea schimba aspectul bailor ... Si e mare pacat, ca obiectiv ar putea atrage turism de calitate care ar ajuta sa se creeze multe locuri de munca.

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu există nicio rațiune, dragă Pandhora, ci, dimpotrivă, o lipsă de rațiune crasă. Lăsând la o parte valoarea istorică, toate aceste monumente, dacă ar fi refăcute, ar avea o valoare turistică inestimabilă. Dar nu există nici dorință, nici voință...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exista doar interese pe care nu le stim dar le putem intui...
      probabil si la Herculane ca si in unele locuri din Bucuresti, degradarea cladirilor va duce la demolarea lor si la construirea unor oribilitati care nu vor avea nici o legatura cu ceea ce se afla in jur...

      Ștergere
  10. Interesant articolul ca de obicei,datorită ție,scumpo mai aflu și eu câte ceva!
    Din păcate nu am ajuns acolo, Băile Herculane am văzut la TV că au fost lăsate în
    paragină și se degradează!
    Un weekend pe placul tău să ai!
    Pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un w-end perfect iti doresc la randul meu, draga Elena! pup! :*

      Ștergere
  11. Frumos articol despre un loc cu o istorie extraordinara! Renumit inca de pe vremea romanilor si... lasat in paragina in zilele noastre. Ultimii 25 de ani aproape ca au demonstrat vocatia de "demolatori" a romanilor (in general). La tot pasul vedem lucruri care au fost candva frumoase si atat de fuctionale, admirate si pretuite, care acum se darama, daca nu cumva au si facut-o unii cu multa "osardie". Aceeasi impresie am avut-o si la Borsec, unde totul era o paragina jalnica.
    Si ce potential ar avea un loc precum Baile Herculane, un loc vizitat si admirat de mari capete incoronate, cu cladiri de o arhitectura minunata.... Ce pacat ca nu se vede acest potential si nu se valorifica. Intr-adevar, o lipsa totala de ratiune...

    Weekend frumos, draga Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "ratiunea" poarta numele de bani care trebuie sa-i imbogateasca pe unii :(
      ma gandeam acum la Cazinoul din Constanta, o alta bijuterie lasata in paragina...
      cum sa nu te intrebi de ce se gasesc bani pentru tot felul de carnavaluri si pentru a pune in valoare un astfel de edificiu, nu?
      bine, raspunsul e cunoscut de fapt, carnavalurile aduc turisti care umplu cluburile lor si cu bani tot buzunarele lor, pe cand Cazinoul...

      un w-end fain si tie, draga Alex! :)

      Ștergere
  12. Frumos ,felicitari!
    Placuta alegerea ta!
    Multe salutari!

    RăspundețiȘtergere
  13. Vazusem un reportaj la tv despre Herculane al zilelor noastre. O tristete fara margini...
    pare uitat desi stim sigur ca nu e. Cei ce au in proprietate cladiri , au si planuri...de castig....doar ei stiu cum si cand....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici nu stii cat de tare ma intristeaza lipsa de apreciere a ceea ce avem bun si frumos din trecut, ma intristeaza ca nu stim, nu vrem, nu ne intereseaza sa includem in prezent ceea ce a mai ramas vizibil din trecut...

      Ștergere