duminică, 11 ianuarie 2015

Reţete culinare, recomandări şi sfaturi practice de pe vremea bunicii

  Autor: Clement Peter

Actuale şi de succes au fost şi rămân toate reţetele tradiţionale folosite în bucătărie de mamele, bunicile şi străbunicile noastre.
Acum nouăzeci de ani, pagini întregi din ziarele vremii aveau rubrici dedicate gospodinelor, ele găsind recomandări şi soluţii pentru ce şi cum trebuiesc preparate feluri mai simple sau mai sophisticate de mâncare. Poate azi ne amuzăm de gramatica, formulările şi termenii lingvistici folosiţi în anii ’20, – în fond tocmai asta e farmecul reproducerii lor în acest loc,- dar mai importante sunt actualitatea şi valabilitatea sfaturilor de atunci!



O pagină întreagă dintr-o revistă dedicată femeilor (foto 1), are în cuprinsul ei de toate…de toate ce ar putea interesa în special doamnele, dar nu numai!
O reţetă de “cartofi a la Gasconne, prăjiţi în untură şi cu usturoi”, stă alături de alta cu un delicious tort de castane: “Fierbeţi 1 kgr. de castane întregi, le curăţaţi apoi de coaje. Le tocaţi mărunt cât sunt încă calde. Luaţi trei batoane de ciocolată pe care le fierbeţi cu puţină apă. Topiţi 100 gr. unt proaspăt şi amestecaţi ciocolata şi castanele la care adăugaţi 4 linguri de zahăr. Luaţi 3 gălbenuşuri de ouă şi un mic pahar de coniac. Faceţi puţin caramel într-o formă, puneţi amestecul şi-l ţineţi la răcoare.”
Un alt articol este o adevărată pledoarie pentru consumul de “poame” (fructe): “Cel care se nutreşte cu fructe multe, e mult mai sănătos şi mai viguros decât cel care mănâncă mai mult carne, nici boalele nu-l pândesc la tot pasul şi când totuşi se îmbolnăveşte se vindecă mai curând”. Deci, nimic nou azi când se fac astfel de recomandări!
La rubrica “Reţete casnice” găsim sfaturi practice, utile şi azi: cum se scot petele de cafea sau petele de ou de pe stofă, cum se curata obiectele de marmură sau mănuşile de piele de culoare deschisă!
În aceiaşi pagină mai găsim şi o scurtă istorie a verighetei şi un “tablou cu principalele aniversări ale căsătoriei”, la un an de căsătorie e nuntă de bumbac, la 5 ani nuntă de lemn, la 25 de argint, la 60 de diamante!



Foto 2 este un zoom pe reţeta de omletă “ Omelette a la Bonne femme”, din aceiaşi pagină, ocazie cu care constatăm cât de asemănătoare este cu ceea ce preparăm azi!



O altă pagină de revista (foto 3) înşiruie alte noi reţete, alte bunătăţi cum ar fi “ blanchetă de viţel, sos remuladă sau pelteaua de gutui.” Calitatea mai bună a hârtiei de tipar sperăm să facă lizibilă lecturarea şi pentru cititoarele noastre.
La “sfaturi casnice” găsim tot felul de recomandări, unele inedite: “ Pentru păstrarea laptelui dulce, se pune laptele într-o sticlă neagră şi se astupă bine; apoi se leagă sticlă cu o sfoară şi se ţine în apă clocotită. După aceea se aşează sticlă la răcoare….” sau sfaturi “în contra beţiei: opt până la zece picături de ammoniac sunt deajuns să se risipească fumul beţiei.”
Despre “bicarbonatul de sodă” aflăm cât de util este el în bucătărie, dar şi ce calităţi curative poate avea: “luat în mici cantităţi înainte sau după masă, ajuta la digestiune şi combate acreala de stomac.”



Într-o altă reproducere de ziar (foto 4), avem ocazia să citim şi alte reţete, de budinci de această dată, remarcabile prin simplitaea lor, dar suficient de rafinate încât să ne gândim azi că oricând aceste delicii ar constitui preparate de lux în orice situaţie!


sursa: www.eva.ro

21 de comentarii:

  1. excelente toate aceste retete! mi-a placut totul; a trebuit însa sa copiez fotografia si sa o maresc pentru a putea citi paginile de ziar - fotografia estei mai clara daca rezolutia e mai mare. Mi-au placut retetele de scos pete, secretele bicarbonatului, iar bancu despre casatorie m-a amuzat bine de tot ☺ "Casatoria este un templu sfânt, în care de multe ori intra si diavolul" :)))
    Te pup draga mea draga. O seara minunata! :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine m-a intristat soarta nedreapta a inventatorului masinii de cusut...
      da, indrumarile si retetele sunt delicios de amuzante datorita limbajului, totusi sunt perfect utilizabile si in zilele noastre :)
      te pupacesc si eu, draga mea draga, o noapte buna iti doresc! :*

      Ștergere
  2. Este format de ziar, înse este dubios că nu se văd numerele de pagină și numele canavalei...
    Oricum, mult mai interesante ca termeni sunt discursurile parlamentare din a doua jumătate a sec. al XIX-lea... ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am mancat castane pana acum, dar vazand retea cu tortul, am devenit foarte curios brusc. :)))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sper sa nu renunti la idee si sa-ti satisfaci curiozitatea :)

      Ștergere
  4. Foarte amuzantă este recomandarea de a pune laptele întro sticlă neagră! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Multe minuni!Nu tot ce e vechi e depasit,dupa cum se vede aici.Ma interesa tare cum se curatau manusile din piele,de culoare deschisa.Aveam o geanta si cred ca va fi salvata.Nu prea puteam sa citesc,dar Carmen cu ale ei tehnici ne-a ajutat.Sper sa fie cu folos reteta.Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa ne povestesti cum ti-a reusit, eu sunt sigura ca va fi un succes! :)
      o noapte buna iti doresc la randul meu, Floarea!

      Ștergere
  6. Stiind ca exista riscul de a te ingrasa mancand seara, sau (in cazul meu) sa patesc acest lucru doar citind despre bunatatile vechi ("dar noui toate" ) de la bunica, apreciez ca este total nerecomandabil publicarea lor seara.
    Ar fi fost mai oportun sa apara in editia de...dimineata, pe stomacul gol.... :)))
    Oricum, merita sacrificiul de a le incerca (= citi) chiar si ceas tarziu, de taina...Chiar daca imi voi pune, deocamdata, pofta-n cui. :)))
    Seara buna cu pofta buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cititul nu ingrasa, motiv pentru care sunt o mare...cititoare :))
      pofta buna pentru maine dimineata si o noapte cu vise dulci iti doresc, draga Marco! :)

      Ștergere
  7. Ce interesant! Eu imi amintesc ca mama decupa astfel de articole din ziare și le lipea într-un caiet, bineînțeles nu pe vremea când erau tipărite cele de mai sus, mai încoace. Cu o budinca de șocoladă preparata ca în ultima rețetă m-aș risca și eu, sigur e mai sănătoasă decât cele de cumpărat (pe care oricum nu le cumpar)
    Ce m-a amuzat expresia "încuiat" ...la stomac ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. retetele sunt oricum cu mult mai sanatoase decat ce pregatim noi azi pentru ca si ingredientele erau mai sanatoase...
      asteptam budinca ta :)

      Ștergere
    2. Ma ambiționez... și-o fac! Mi-ar plăcea însă să am lapte de la o vacuta de la tara, ca e mult mai gustos decât degresatul asta la cutie ☺Îți zic eu dacă mi-a plăcut.

      Ștergere
  8. M-a amuzat articolul despre Napoleon si clatite! Hahaha ...se poate ghici si in clatite ! :)
    pup

    RăspundețiȘtergere
  9. adica anul asta eu is cu nunta de matase?! nu stiam asta!:))
    ehe, mare eveniment!
    iar omleta aia chiar mi-a facut cu ochiul! cartof in omleta nu am mai folosit...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu stiam ca esti cu nunta de matase dar uite ca am aflat :))
      multe aniversari fericite si de acum inainte si sa ne povestesti ce ai primit din matase! :)

      Ștergere
    2. Stai ca m-am incurcat in matasuri....
      De matase e.la 12 dupa tabel....
      Asadar anul asta la mine e cu portelane....:)))
      Vai mama mea! Mai am un pic si ajung la aur si diamnate....
      Atunci sa vezi ce primesc....:)))
      Un baston , daca oi mai ajunge....:)

      Ștergere