miercuri, 10 mai 2017

Povestea Coroanei de Otel a Romaniei

Ziua de 10 mai a fost până 1947 Ziua națională a României.
Pe 10 mai 1881 a avut loc încoronarea suveranilor, Carol și Elisabeta.
Recent, coroana regală a revenit formal pe capul acvilei de aur de pe însemnele oficiale ale României. Aceasta a fost îndepărtată, alături de toate simbolurile regale, odată cu instaurarea regimului comunist.
Coroana regală a României are o poveste aparte, legată chiar de Războiul de Independenţă (1877-1878). În urma bătăliei de la Griviţa din august 1877, armata română, condusă de domnitorul Carol de Hohenzollern, a învins forţele otomane, scrie istoricul Mihaela Simina pe site-ul RFI.

Prada de război capturată de ostaşii români conţinea şi trei tunuri otomane de oţel. La dorinţa viitorului rege Carol I, unul din aceste tunuri a devenit materie primă pentru făurirea coroanei regale.
Astfel, la Arsenalul Armatei din Bucureşti, meşterii au confecţionat coroana regală din partea din faţă a ţevii de oţel a unuia dintre cele trei tunuri capturate. Se punea astfel accentul pe sacrificiile făcute de popor pentru câştigarea independenţei şi pe eforturile armatei române pentru a obţine victoria. Şi, probabil, şi pe caracterul sobru, dar puternic, solid şi de încredere al regelui.
Coroana de 1.115 grame este construită dintr-un cerc frontal cu opt fleuroane şi tot atâtea mărgăritare, împodobit cu modele de pietre preţioase, toate stilizate din oţel.
A fost sfinţită la Mitropolia din Bucureşti şi apoi, în cadrul ceremoniei de încoronare de pe 10 mai 1881 din Sala Tronului a Palatului Regal, a fost aşezată pe capul lui Carol I, suveranul Regatului României.
Din acel moment, până în 1947 s-a regăsit în componenţa stemei naţionale şi a fost purtată de către toţi regii României la ocazii solemne.
Astăzi, este păstrată ca o piesă reprezentativă a patrimoniului cultural naţional şi este expusă în Tezaurul istoric al Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti. O copie fidelă a coroanei regale se găseşte la Castelul Peleş.

Până pe 31 decembrie 2018, când va fi marcat centenarul Marii Uniri, autorităţile trebuie să înlocuiască toate stemele şi sigiile naţionale respectând noua configuraţie care include coroana regală a României.
sursa: aici

8 comentarii:

  1. Foarte frumoasa postarea ta! Chiar nu stiam toate aceste lucruri, dar ce sa fac, eu sunt un copil al "Epocii de Aur" si dupa aceea am plecat ... în alt regat! :)
    Pupici! Sa ai o zi frumoasa draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e o zi importanta azi...
      un adevarat conducator, cat de mult inseamna!!

      nici eu nu stiu prea multe, stai linistita
      sunt lucruri pe care le stiu, altele despre care aflu pentru ca scormonesc, mie imi place sa ma intorc mereu spre trecut :)

      te imbratisez si eu, pup!

      Ștergere
  2. Cum e fraza aia: Vrei sa ne mai vedem și la toamna la istorie? :)
    În primul rand, Grivița a fost luata la 11 septembrie 1877.
    Apoi, de la turci s-au capturat mai multe tunuri - 2 s-au pus pe terasa Palatului Regal, 2 la statuia lui Mihai Viteazul și unul s-a topit pentru coroana.
    De asemenea, Regele Carol I si-a pus singur coroana pe cap ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu stiu ca m-ai picat de mult la istorie :))

      precizarile facute de tine sunt importante,tu chiar stii ce spui si cu sinceritate iti multumesc pentru asta! :)

      Ștergere
  3. felicitări că ai îndrăznit să scrii despre un subiect atât de interesant !
    da, se poate să se mai strecoare şi greşeluţe dar sunt iertate - posibil că nu ai avut mult timp la dispoziţie pentru informare !
    cu drag, îţi doresc multă sănătate !
    pupic !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! :)
      Trecutul m a preocupat mereu si in cei 7 ani de cand exista blogul am atins cu srag aceste subiecte
      Ma bucur ca rezonati cu ce am postat 🙂
      Catalin Fudulu este indreptatit sa.atraga atentia, ma bucur ca o face pentru ca el este Doctor in istorie
      Ma bucur cand invat ceva 🙂

      Ștergere
  4. Multumesc pentru info, Pandhora. :)
    Cand vine vorba despre istorie ma simt... cu dizabilitati. :) Nu pot tine minte cifre, asa ca am avut mari probleme la scoala (nu doar la istorie) :) si, in plus, ce am invatat la scoala difera in multe puncte de ceea ce am aflat mai apoi despre trecutul nostru... La acest moment - vorbind in general - eu nu mai stiu ce e adevarat si ce nu din istoria Ro. :(
    Zile fericite iti doresc, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru mine, sa ma eaportez la trecut inseamna sa suport prezentul
      Te imbratisez cu drag, Diana😘

      Ștergere