miercuri, 16 mai 2012

Reduceri la CFR si meciuri de fotbal...

...asa se promova turistic Bucurestiul in perioada interbelica...

Raluca Curteanu si Oana Balan ne spun :

Bucureştiul interbelic este oraşul de referinţă al sud-estului Europei, este Micul Paris. La Congresul Uniunii oraşelor din România, ţinut în toamna anului 1934 la Arad, Al.G. Donescu, primarul general al Capitalei lansa idea organizării unei serbări anuale a Bucureştilor.  Propunerea a prins viaţă şi din 1935 manifestările “Lunii Bucureştilor ” s-au desfăşurat cu regularitate pe parcursul a şase ediţii, până în 1940. Cei mai mulţi bucureşteni erau de părere că este o cheltuială inutilă. Asemeni oraşelor mari din Occident, “Luna Bucureştilor” care avea să se desfăşoare în perioada 9 mai- 9 iunie, avea rolul să atragă către Capitala ţării provincial şi străinătatea.
 “Expoziţia, numeroase manifestări cultural, artistice, sportive, edilitare alături de înlesnirile de transport, de cazare şi hrană “ca şi întrecerea între comercianţi de a acorda reduceri de preţuri vizitatorilor “Lunii Bucureştiului” au făcut ca în lunile mai-iunie ale fiecărui an începând din 1935 şi până în 1940 Bucureştii să cunoască o animaţie deosebită ” se arată într-un extras din  brosura O "luna" din istoria Bucurestilor de  Ionel C. Ionita, Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti, 1998.
 Vizitatorii din provincie puteau participa la sărbătoare pe baza unui carnet care costa 40 de lei, carnet ce le asigura participarea gratuită la toate expoziţiile. În plus, pe baza aceluiaşi carnet, marile magazine acordau reduceri la diverse produse, editurile făceau reduceri de 20% iar biletele la manifestările sportive erau cu până la 50% mai ieftine.
1938 a fost pentru bucureşteni anul unei premiere absolute. În parcul Herăstrău a avut loc pentru prima dată “transmiterea imaginilor prin telegrafie fără fir simultan cu sunetul” , adică televiziunea. Evenimentul  s-a bucurat de un asemenea succes încît numărul vizitatorilor a depăşit 200.000 si avea ca scop crearea unei legături între locuitorii României - prin expoziţii si evenimente culturale - şi premiere în lumea tehnologiei.
Izbuncnirea celui De-al doilea Război Mondial a făcut uitată “Luna Bucureştilor” de parcă nici nu a existat vreodată.

foto: www.armyuser.blogspot.com

sursa: www.adevarul.ro

18 comentarii:

  1. Interesant. Nu stiam. Avem " Zilele Bucurestiului"... :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Postarea de mai sus insistă pe două aspecte: promovarea Capitalei şi (legat de) câteva reduceri notabile în acea lună festivă.Poate şi astăzi se mai promovează Bucureştiul, dar fără reduceri.Nu găsesc o altă cauză pentru această situaţie decât că, pe atunci, capitalismul în România era unul aşezat, funcţional, şi deja cu tradiţie, pe când acum...vă las pe Dvs. să continuaţi ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pertinente observatiile tale Marco...
      Bucurestiul merita sa fie promovat...are multe de oferit...are un trecut care merita sa fie cunoscut si un prezent care merita la randul lui sa fie vazut de aproape...

      Ștergere
  3. Super tare! Nu-mi vine sa cred! Politica de promovare a evenimentului poate rivaliza cu politici similare practicate astazi de orase europene civilizate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Credeam ca s-a dat liber la derbedei pe stadioane, ca erau cam putini...
    Mi-ar fi placut sa traiesc pe vremea aia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie...dar cred ca asta nu mai e un secret pentru nimeni :)

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. dar nu si carnete care iti asigurau tot felul de gratuitati sau reduceri :)
      cel mai mult mi-a placut ca si editurile faceau discount-uri :)

      Ștergere
  6. Se pare ca erau mai bine organizati atunci si fara masterate, parol!

    RăspundețiȘtergere
  7. adica acum sunteti in sarbatoare! adica ar fi trebuit sa va petreceti :)! eh, e criza ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa ar fi trebuit :)
      sambata va fi "noaptea alba a muzeelor" asa ca orasul va fi plin de oameni pe strazi...imi place asta :)
      anul trecut a fost deschis pentru prima data noaptea pentru vizite Cimitirul Bellu..."gradina cu suflete a baronului Bellu"...a fost foarte interesant sa-l vizitam....

      Ștergere
  8. nu ar fi rau deloc ca autoritatile de azi sa reinvie aceasta traditie. As modifica doar data de la 1 mai la 1 iunie (adica de la ziua muncii la ziua copilului)

    RăspundețiȘtergere
  9. Răspunsuri
    1. de mult apuse dar eu am speranta ca nu si definitiv apuse :)

      Ștergere