luni, 21 mai 2012

Cum este gelozia explicata de experti?

Cercetarile pe tema geloziei au necesitat studierea rolului geloziei in societate si a relatiilor dintre membrii acesteia. In eseul sau, "Determinantii culturali ai geloziei", Ralph B. Hupka spune ca nici o societate nu ar putea evita amenintarea atunci cand se confrunta cu gelozia. Modelele sociale ale individului schimba doar situatiile in care gelozia apare.
O'Neill explica, de asemenea, faptul ca gelozia este in primul rand un raspuns invatat definit de o anumita societate. Daca gelozia este foarte rara in unele culturi, cum ar fi la eschimosi si este rar intalnita in tribul Toda din India, in timp ce este un fenomen general in alte tari, se poate spune ca gelozia nu este un raspuns comportamental antrenat.
Ca un fapt interesant, diferite reguli cu privire la sentimente de gelozie si a obiceiurile sexuale din diverse medii culturale sunt descrise mai jos. Gelozia este strans asociata cu obiceiurile sexuale ale unei anumite culturi si cum cele mai multe cercetari cu privire la aceste obieciuri nu discuta despre emotii, gelozie in special, este aproape imposibil de determinat ce situatii implica gelozia si cand obiceiurile si traditiile unui loc particular sunt luate in considerare, spune Lutz si White.
 - Pentru oamenii Shona din Zimbabwe, gelozia previne moartea copiilor.
- Tribul Toda din India: o persoana casatorita poate avea un amant, lucru ce nu provoaca gelozie, dar daca o femeie are o relatie cu un barbat din afara tribului ei, acest lucru constituie motiv de gelozie feroce.
- Spaniolii din Andaluzia cred ca gelozia sustine onoarea unui barbat in ochii comunitatii (Pitt-Rivers).
- In tribul Yanomama este mai important pentru un barbat sa ofere cadouri si sa arate ospitalitate amantului sotiei decat sa fie ingrijorat de infidelitatea ei (Harris).
- Tribul Bakongo din Africa are o regula care spune ca un barbat trebuie sa plateasca "chirie pentru utilizarea proprietatii/sotiei" sotului. Daca nu poate plati, trebuie sa lucreze pentru sot. Chiria depinde de durata relatiei si de valoarea sotiei, determinata de sot (Weeks).
- Tribul Plateau din Zimbabwe considera ca moarte unui copil sau a mamei in timpul nasterii este semn de adulter. In cazul in care mama sau copilul este pe moarte in timpul nasterii, acesteia i se cere numele amantului care, de asemenea este vinovat (Gouldsbury-Sheane).
- Membrii tribului Yao din Africa considera ca infidelitatea sotului inainte sau in timpul sarcinii poate provoca leziuni mamei sau copilului (White-Mullen).
- Doua cupluri din tribul Ammassalik din Groenlanda poate aranja schimbul de parteneri in cazul in care ambele cupluri convin. Este importanta realizarea ritualului "stingerea becurilor". Un barbat poate oricand sa permita unui alt barbat sa faca sex cu sotia lui, dar numai dupa ce a stins toate becurile din casa (Mead, Mirsky).
Dincolo de diferitele roluri ale geloziei intr-o societate (de exemplu, mentinerea copiilor in viata, onoarea barbatilor), exemplele mai sus mentionate arata, de asemenea, o atitudine diferita fata de monogamia si poligamia relatiilor sexuale.
Gelozia este, prin urmare, mai puternica in societatile care se bazeaza pe o forma monogama a casatoriei. K. Davis merge chiar mai departe spunand ca indivizii sunt incurajati de societate sa reactioneze la infidelitatea partenerului cu furie si pedeapsa, pentru ca astfel se pastreaza institutia casatoriei.

sursa:  www.sexgen.ro

27 de comentarii:

  1. Eram curios să aflu şi cum stă situaţia la arabi, la aceia care au voie să "deţină" până la maximum 4 neveste... :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa asteptam parerea expertilor si in acest caz :))

      Ștergere
    2. Si eu sunt interesat de logistica comunicatiilor din casatoriile poligamice cat de cat stabile contemporane, (adica nu alea in care femeile sunt tinute la departare intr-un harem sub paza unor eununci, ci alea in care chiar trebuie sa comunici la tel celular, chiar oferind atentie deosebita si personalizata distribuita echitabil la mai multe sotii sau soti, plus complimente, plus alte promisiuni in cuvinte care sa nu te angajeze legal, plus chestii de suport moral, etc), pt ca am impresia ca as putea invata sa ma descurc mai bine cu comunicatiile in cadrul corporatiei mele care are aprox 6 manageri/per cap de angajat, mai ales ca aceasta corporatie functioneaza cf filozofiei ca "suntem o adevarat familie", plus pe principiul loialitatii fata de ea inainte de toate. Zau, daca aveam doar un sef, mai era cum era deoarece exista o gramada de carti despre imbunatatirea comunicatiilor in cuplu, dar asa cu 6, trebuie sa ma inspir de la poligami sau poliandrici, (mai ales ca e vorba de relatii profesionale, deci nu te poti inspira din simple cazuri cu amanti multipli, trebuie sa fie de nivel serios institutional ca in casatorie), deci cine are mai multe soti/sotii, (preferabil nu doar 2, ca asta e prea usor, si am citit deja cum te descurci in cazurile astea, minim 4 e mai bine), fie cine e sot/sotie alaturi de altii 3 fata de un consort unic, si se descurca cat de cat, si totul merge bine, eu sunt ff interesat sa aflu detalii utile despre cum merge cu logistica comunicatiilor !

      Ștergere
  2. Dupa cum se vede, cu cât lumea este mai civilizata, gelozia roade mai tare.
    Cum e la arabi? Pentru ca n-au dus lipsa de razboaie, femeile erau mult mai numeroase decât barbatii. Care barbati au facut un gest de mare bunavointa având mai multe sotii. In harem putea avea 24 de fete (cred ca-mi amintesc bine, pentru ele si pentru familii era o mare cinste). Prima sotie era un fel de sefa, dar sotul era obligat sa "se ocupe" la fel de toate. Acum numarul sotiilor s-a redus la 4.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si asta pentru a pastra intacta institutia casatoriei...
      aceasta institutie a devenit,de fapt a fost din totdeauna,mai importanta pentru societate decat pentru individ...o fi bine...nu o fi?

      Ștergere
    2. Cine stie, poate e bine pt democratie ca se erodeaza institutia casatoriei in lumea predominant cultural iudeo-crestina a zilelor noastre, (cf multiple semnale de alarma din mass-media generala, inclusiv Vatican), dar poate e rau pt economie, (cf multiple rapoarte gasibile si ele in mass-media, desi sunt de tip document pdf, si mai greu de citit, ca sunt de nivel academic economic). Eu pot sa zic ca in Scandinavia deja de minim o generatie, si chiar si inainte nu exista incentive economice pt oameni sa se casatoreasca, (adica nu obtii vreun beneficiu economic, scutiri de taxe, etc), desi exista incentive economice pt facut copii, si observ ca democratia merge, economia merge si ea, cel putin va merge anuntat pana in anul 2050, dupa care va trece India pe locul 1 ca putere economica, si Norvegia va cadea pe undeva sub locul 25, sub Polonia ultra-catolica, (cf raporate de business-expert din mass media). Mai vedem.

      Ștergere
    3. tu esti teribil Rudolph...te citesc si apoi ma intreb de unde sa apuc ce incepi tu sa spui...esti ca un roi de albine :)

      nu stiu cum o fi la tine cu 6 manageri/per cap de angajat...la mine e doar unul,suntem 5 in departament + 1 manager si deja mi se pare mult prea mult mai ales ca birourile noastre (al meu si al ei) sunt lipite :))
      cred ca nu avem o "casatorie" tocmai fericita noi si managerul nostru...asa ca...nici urma de gelozie :))
      in schimb avem fantezii :))

      Ștergere
  3. Imi place tribul cu `stingerea becurilor`. intr-adevar, e mai romantic cu lumanari. Cel putin asa am vazut in filmele americane...
    Mie personal imi place pe lumina, indiferent de statutul partenerului ;)), ca doar n-o sa ma incurc in detalii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesante informații! Cred că extremele sunt periculoase. Gelozia ”oarbă”, extremă, dar și lipsa ei totală, care aduce a indiferență, sunt de evitat. Câte puțin, așa, dacă e vorba de iubire! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inclin sa-ti dau dreptate Mirela...
      gelozia inseamna si un pic de emotie...dragostea fara emotii nu e dragoste :)

      Ștergere
  5. mda... interesante comportamente!
    Amuzant mi s-a părut cel al membrilor tribului Yanomama. Şi destul de onest, în felul lui, dacă te gândeşti puţin. Păi, dacă bărbatul acela îţi "fericeşte" soţia, nu-i normal să-i recompensezi efortul?
    :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. categoric! :)
      faptele bune intotdeauna se (ras)platesc :))

      Ștergere
  6. Unele m-au amuzat cumplit. Asta cu stinsul becurilor ma depaseste , hahahahahahahahaha, foarte tare!
    Afla despre mine ca sunt bine!
    Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Hai ca astia din Yanomama sunt prea de tot! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. cred mi-ar placea sa traiesc in Tribul Toda din India :)), off doamne....daca ar fi sa transpun ideea la noi...ar fi: amantul trebuie sa fie din cartier?:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai pe cineva in vedere? :))
      sa stii ca o sa ma gandesc si eu la vecinii de cartier...ahhh...mi-am amintit ca nu sunt din tribul Toda :))

      Ștergere
    2. bag de seama ca Toda are mare succes :)))

      Ștergere
  9. :)) tocmai am vazut un documentar despre populaţia hindusă din regiunea de Vest din Himalaya unde se practica poliandria (o persoană de sex feminin se căsătorește cu mai multe persoane de sex masculin) Filmul prezenta viata unei femei casatorite cu trei frati! Fratii nu se cearta pentru avere, nu o au de împartit... preiau de la parinti turma de capre si familia nu se dezbina. Sotia se ocupa de - era sa spun, casa, dar aceasta populatie este nomada si traieste în corturi, deci, femeia pregateste mancarea si creste copii :) Copiii - sunt ai familiei si baietii vor prelua mai departe mostenirea de la parinti. Fetele vor fi date spre maritat cu frati din alte sate... Ei spuneau ca sunt mândri de aceasta traditie, pentru ca în "alte tari", pe langa faptul ca familia cu copii maturi se dezmembreaza, formand alte mici familii, sotiile fratilor (ale naibi, femeile!) îi instiga pe acestia la certuri - pentru bani si avere în general. Aici, spuneau ei, asa ceva nu exista! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da...ce sa spun...daca e buna intelegere si sotia este multumita...sotii asijderea...uite ce simpla poate fi fericirea :))

      Ștergere
  10. Interesant articol, iar de comentarii ce sa mai zic !
    M-am amuzat copios.
    Dragoste fara gelozie (moderata) nu cred ca exista.
    Concluzia concluziilor : ma alatur tribului Toda, plec nomada cu hindusii ( de la Carmen) inspre Groelanda ! :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))
      am senzatia ca vom re-crea acest trib Toda da asa...mai mioritic :))

      Ștergere
  11. Pfiu, puşchea pe limbă!
    Eu abia mai suport un bărbat, dar să se înmulţească!!!!!!!
    :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  12. Păi, io ştiu? Dacă femeia e masochistă, atunci i s-o părea că-i bine.

    RăspundețiȘtergere