Raspunzand lui CARMEN la comentariul facut la postarea mea pentru MFC, ii spuneam despre un minunat lung-metraj care, pentru perioada cand a fost facut,a reprezentat o realizare de exceptie, dupa parerea mea, inca este...
Aceasta pelicula a fost premiata la Festivalul de Film de la Cannes, la sectiunea documentar in anul 1996.
Realizatorii sunt Claude Nuridsany si Marie Pérennou iar muzica, de exceptie, apartine lui Bruno Coulais.
Eu am postat trailerul filmului dar si un scurt fragment, durata reala a peliculei fiind de 75 de minunte...
Mi-as dori sa aveti rabadrea de a urmari aceste scurte secvente care reprezinta o picatura din viata care se desfasoara la picioarele noastre. Acea lume peste care calcam cu nonsalanta isi are bucuriile, tragediile si momentele ei de sublim, oricat de pretios ar suna.
Pentru cateva minute as zice sa ne facem mici, as zice sa privim de aproape cum aceste vietati se lupta cu viata, cum se bucura de fiecare dimineata chiar daca pentru unele dintre ele este singura dimineata din viata lor, sa privim cum o picatura de apa are greutatea unei pietre si valoarea unei pietre pretioase atunci cand astampara setea.
Sa privim deci...
am gasit filmul întreg aici: https://www.youtube.com/watch?v=UQOBfbBUJgw
RăspundețiȘtergeredureaza o ora si un sfert, acum incepe ;) Voi reveni sa-mi spun parerea ;)) Pupici Noapte buna draga mea draga!
wow! multumesc pentru ca ne-ai recomandat acest film! cine nu vede acest "Populatia ireburilor" pierde 50 de ani din propria-i viata!
RăspundețiȘtergereUn film mut - în care doar introducerea este facuta prin vorbire umana: "O pajiște în zori, undeva pe Pământ. Ascunsa pe aceasta pajiște se desfasoara o lume vasta, cât o planetă. Buruienile sunt jungle de nepătruns, pietrele sunt munți și cea mai mica balta reprezinta un ocean. Timpul are alte dimensiuni. O oră este cât o zi, o zi cât un anotimp, un anotimp cât o viata. Dar pentru a aborda această lume, trebuie să stim sa tacem si sa-i ascultam murmurul."
Apoi... sub ochii tai , marit de zeci sau sute de ori, ti se prezinta viata insectelor pe care de cele mai multe ori nici nu le observi... Suntem atât de superficiali, noi OAMENII - stapânii planetei!?!...
Filmul cuprinde scene de o gingasie totala, fiecare secventa iti produce fiori, sufletul se umple de bucurie, cât vezi cu ochii este numai frumusete! Inveti sa pretuiesti fiecare insecta! Ti-e daruit sa vezi ce putere au furnicile si ce clesti poseda, poti sa observi un melc ce bea apa, libelule sau mamarute ce se împerecheaza, albine ce produc miere, rădaște ce lupta ca cerbii, flori ce ispitesc pentru polenizare, broste si viermi si fluuri si tântari si câte si mai câte.... O lume magica despre care habar nu avem! Am privit impresionata fiecare secunda a acestui film si ma minunez si acum de maiestria celor doi francezi - Claude Nuridsany si Marie Pérennou, care au reusit sa filmeze aceasta lume fascinanta!
Multumesc muuuuuuult , draga mea draga! :-*
draga mea draga, de o mie de ori draga, iata cum rezonam noi! :)
Ștergerecompletarea ta este perfecta, iti multumesc pentru traducere, iti multumesc ca te-ai bucurat de aceasta atat de duioasa dar si pe alocuri, dura poveste....
lumea este frumoasa, noi suntem oare frumosi?
te pupacesc! :*
Interesant trailerul, din păcate am un program încărcat .....am să-ți răspun, cu voia ta, la întrebarea pusă: Nu, nu suntem (chiar frumoși)! Omul a reușit în ultimii 200 de ani să accelereze procesul de distrugere a Pământului așa cum toate celelalte viețuitoare nu au făcut-o în milenii! Trist, dar adevărat! :(
ȘtergereM-ai convins Carmen! :)
Ștergerecoloana sonora e fantastica! imi imaginam ca si lumea asta mica trebuie sa fie faina!! dar atat de faina!:)
RăspundețiȘtergereimi pare rau ca m-am mai purtat urat pe ici pe colo cu oarece gazulite... :(
sa ai zi faina! pup!
poate ca nu e chiar o lume paralela dar da, e atat de faina :)
ȘtergereImi aduce aminte de filmul Baraka, pana intr-un punct. Oricum, imi plac astfel de ... filme.
RăspundețiȘtergerenu stiu filmul dar il voi cauta, si mie imi plac astfel de...filme :)
RăspundețiȘtergereMultumesc pt recomandare ! Mi-a adus aminte si de cateva din povestirile dlui Emil Garleanu, din culegerea Din lumea celor care nu cuvanta. Stiati ca dl Emil Garleanu a fost si un scenarist de filme artistice dee istorie romantata de inalta calitate su mare succes la vremea cand industria cinematografica din Romania era una din cele mai infloritoare si avansate din lume, in primii 20 de ani ai sec 20 ? Ce pacat ca nu mai exista copii dupa filmele dl Garleanu !
RăspundețiȘtergerenu cunosteam acest amanunt, mi se pare demn de interes, multumesc ca l-ai semanalat :)
ȘtergereTrebuie sa-l vad!
RăspundețiȘtergeresper ca o vei face :)
Ștergere